20.4.2024 | Svátek má Marcela


KOMIKS: Nejstarší verneovka

14.9.2018

Pět neděl v balóně v podání Josefa Blažka a Karla Zemana

Nakladatel Josef Vybíral přešel od luxusního vydávání verneovek s původními, barevnými rytinami ke zpracování některých Vernových románů do komiksu.

Pět neděl v balóně

Kvůli tomu dokonce založil edici Jules Verne a jeho fantastické světy a jako druhý svazek připravuje adaptaci Ledové sfingy. Předchází ji Blažkovo a Zemanovo Pět neděl v baloně.

Jak víte či nevíte, právě tuto knihu adaptoval v tomto miléniu také Ondřej Neff a jednalo se o adaptaci s velice, ale velice podstatnými úpravami. Ty se mně osobně zamlouvají, i byl jsem zvědav, co upraví, vystřihnou či zkrátí tvůrci komiksu. A ptal jsem se sám sebe u krbu: Nezbodají to úplně?

Nezbodali. Kdo si hraje, nezlobí; a kdo si raději chce přečíst knihu složenou z písmenek, nechť pro ni rovnou letí. Ale ten, kdo má ta pravá komiksová čidla, a chápe tedy lepé půvaby komiksovosti, zhltne nynější Vybíralovu verzi na posezení.

Zjistí při tom, jak neuvěřitelně je obsažná, jak malebně předvádí klíčové momenty románu a jak znale zachází v rámci dvojstránek třeba i s barvami. Textu v bublinách nikdy není příliš, a přece tento komiks postihuje podstatu románu takřka bez korekcí. O nic podstatného nepřijdeme a ve finále nechybí ani podrobná mapa onoho přeletu Afriky.

Už by se dnes takto nedal uskutečnit. Scenárista i výtvarník by to možná zvládli. Napsali raději k publikaci zasvěcený úvod a čteme také:

„Jako první jsme symbolicky zvolili titul, ve kterém Verne objevil svůj styl a který mu zažehl kariéru – jeho prvotinu a zároveň jeden z jeho nejlepších románů.“

Ve smršti
Šíp

Zda opravdu náleží už Pět neděl v baloně k nejlepším verneovkám, je samozřejmě na diskusi, nicméně děti i dospělí a snad taktéž Aston - Ondřej Neff uznají, že adaptace pánů Blažka/Zemana se zařadila ke zdařilým.

Na motivy románu Julese Verna napsal Josef Blažek, nakreslil Karel Zeman. Nakladatelství Josef Vybíral. Žalkovice 2018. ISBN 978-80-88098-31-7