25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

KNIHY: Nečíst a snít

Znám lidi, kteří se vám hrdě pochlubí, že mají doma tři sta knih, které navíc přečetli. V podstatě se jim klaním. Mám totiž řádově desetitisíce knih a možná i víc a většinu jsem nepřečetl.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Fencl 5.10.2022 22:46

Vy se chováte správně. Ale jsou lidi, kteří kupují víc knih najednou. Některé tím pádem odloží pro budoucnost, ale mezitím přijdou k dalším. Léta už se např. konají výprodeje veřejných knihoven, kde knihu pořídíte po pětikoruně, desetikoruně. V banánovkách před "antíky" leží knihy zdarma, nejen tam. Tohle jsem měl na mysli. Já se tomu odkládání už dnes bráním, ale... Nebo si představte člověka, co má pro různé povinnosti v práci i jinde málo času. Skutečně je X případů, kdy člověk koupí knihu - a nečte ji. Možná nejtypičtější případ je, že kupuje sérii knih od jednoho autora, ale rovnou je nečte. Například takto vyšly všechny bigglesovky. Tak vychází L ́Amour (jeho westerny). Neříkám, že čtu pomalu, že neumím číst rychle. Tento problém se týká i mnohých rychločtenářů. No nic. Je to moc modelová debata.

R. Polášek 5.10.2022 11:39

Hm, mně připadá docela divné, že by někdo koupil knihu a potom ji nečetl. Pokud se knihami neživí. Tedy ne jako mol či myš, ale jako třeba tiskař, nakladatel, knihkupce atd.

K námitce, že si člověk knihu koupí a potom zjistí, že ji vlastně nepřečte předkládám, že já nakupuji jen čistě tam, kde si knihu může předem přezkoušet, jestli bych ji přečetl. Vlastně spoustu knih jsem si přečetl u regálu a teprve potom si je koupil. Částečně, někdy i úplně. Málokdy jsem knihu koupil či jinak získal a pak zjistil, že ji vlastně nebudu číst.

I. Fencl 5.10.2022 11:17

Je to bezvadné.

V. Chrastina 5.10.2022 10:21

Ano, vymyslet dítěti během čtení plynulým způsobem jakési odvětví příběhu v němž pak ono sehraje nějakou roli, je zábavné, s jakým nelíčeným úžasem na to reaguje. Jde o společný úžas...

B. Liborek 5.10.2022 6:48

R^S tou odbočkou v ději to funguje:-)