28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

KNIHY: Dějiny začínají každým dalším okamžikem

Jan Krůta sice v jednom ze svých mladických převtělení býval učitelem, ale z jeho nejnovějšího díla je zřejmé, že nikdy nebyl zastáncem biflování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hatina 18.2.2021 16:42

Při dobré paměti, ty defenestrace byly ve skutečnosti tři, ta druhá se konala už roku 1483, ovšem v tom už je těm ubohým školáčkům ulehčeno, že ani tu se "šprtat". nemusí. To už by na ně bylo "moc", natož se ještě namáhavě učit za jakého to bylo panovníka, a za jakých okolností.

Mimochodem, velice bych pochyboval, že by na některé naší škole vyučovali "jenom" datumy aspoň těch dvou zbývajících a nic víc - tedy bez těch potřebných souvislostí. Ono totiž ty "souvislosti" souvisí s další, poměrně množinou, nikoliv zase elementárních faktů i termínů které by se museli nejen naučit, ale i pochopit ještě vedle toho. Kteréžto je na těch školách jistě učili a učí v dějepise rovněž, ovšem ty se jim zdají ještě nudnější a zbytečnější, takže na to zapomněli úplně.

Jestli o tom pan Krůta napsal zajímavou knížku, tak mu tleskám, ale nedá se čekat, že by si jí spousta těch žáků přečetla. Na potřebné znalosti (k maturitě i k životu) jim stačí ten komixový seriál , co vyprodukovalo Déčko pro prcky,,,;-D, a kde se to každou chvílí mydlí až dřevce lítají,,,

F. Navrátil 18.2.2021 12:26

Hezké povídání. Ale zaujal mě jeden detail. Pan Krůta byl podle vás vyhozen z funkce učitele, aby se stal redaktorem Mladého světa. Zatímco učitel byl v nomenklatuře Okresního výboru KSČ, redaktor celostátního zisku byl v nomenklatuře Krajského výboru KSČ. Takže byl podle vašeho vyprávění v době normalizace stranicky povýšen za to, že učil děti písni Běž domů Ivane. Těžko uvěřitelné.

J. Svoboda 18.2.2021 12:47

Za sociaslismu je mozne vsechno. Me napriklad na vysoke chteli vyloucit z povinne SSM, ale misto toho me museli zvolit do krajske rady ;-D