Neviditelný pes

KNIHA: Zítřek ti nikdo neslíbil

10.12.2020

Napsat knihu je těžké. Napsat dobrou knihu je mnohem těžší. A napsat knihu, od které nejde prostě odejít, je umění. To poslední platí o autorce a jejím „současném českém thrilleru“.

I když označení thriller je v tomto případě dle mého poněkud zavádějící. Obvykle si u podobného žánru představujeme temné prostředí zapadlé městské čtvrti, kam není radno zajít, případně opuštěné místo kdesi v divočině, kde není signál a vůbec nikdo, na koho je možné se obrátit s prosbou o pomoc. A také nalézané mrtvoly, nápisy psané krví na koupelnových zrcadlech, z nichž zamračený policista, který má problém s alkoholem či pervitinem, luští vzkazy šíleného vraha.

Zítřek ti nikdo neslíbil

Toto vše v knize autorky Kateřiny Karolové nenajdete, a přesto budete od první stránky zachyceni do sítě děje, který před vámi jen velmi zvolna rozplétá a nechává čtenáře přemýšlet, kamže to vlastně směřujeme. V knize je jen pár postav, které autorka velmi dobře psychologicky prokresluje, takže zhruba v polovině četby začínáme tušit, jací jsou a jak se budou v určitých situacích chovat.

Děj knihy nelze prozradit, jde o velmi důmyslně stavěnou pyramidu zpočátku na sobě nezávislých linek, které se ve finále začínají postupně splétat do logického vyústění. Nicméně lze čtenáře navnadit zadní stranou knihy.

„Jsou tři, i když je každý sám. Probudí se na neznámém místě. Netuší kde, neví proč. Nic si nepamatují. A něco je špatně.“

Kniha je napsána poměrně úsporným stylem, dominují krátké věty připomínající hudební styl ragtime. Pozornému čtenáři neunikne i často originální přirovnání („byl jako zapomenutý kufr, co poněkolikáté objíždí smyčku na letištním pásu“), případně i vtip („chceš-li znervóznit svého muže, zeptej se, jestli ví, co je dnes za datum“).

Jsem si jist, že dobrý scénárista by z tohoto materiálu vytvořil sledovatelný seriál pro nedělní večery.

Autorka je dětská lékařka, žije na Valašsku, má tři malé děti (kdy si našla čas na napsání této knihy, je pro mne stejná záhada jako ta v knize). Její první kniha „Já, doktorin“, vydaná v roce 2019, je vhodná pro mladé lékaře, kteří se chystají „vyrazit do světa“. Je oceňovanou blogerkou na blogu idnes.

Knihu vydalo nakladatelství xyz v Praze 2020. Náklad není uveden.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora



zpět na článek