20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Monika 6.9.2009 10:26

Stephen King

Kniha je naprosto skvělá! Kdo nečetl a váhá si jí koupit, vřele doporučuji, nebudete litovat! ;-)

S. Kinga miluju, lepší spisovatel pro mě neexistuje...Jeho jméno vypoídá za vše ;-D

P.S. 28.8.2009 22:27

Titul

Just after sunset = Hned po západu slunce

Soumrak = twilight

ahura mazda 28.8.2009 22:55

Re: Titul

Doslovne preklady jsou nejhorsi, po soumraku neni spatny nazev, nebot doba po zapadu slunce, nez nastane tma, je soumrak, cili twilight.

Hned po zapadu slunce (tedy cesky doslovny preklad), zni dost neprirozene, nebot v tom neni nalehavost anglickeho ekvivalentu. Anglictina je samozejme mnohem presnejsi, vyraznejsi a vystiznejsi nez cestina za pouziti mene, zato presnych vyrazu.

Ivo 29.8.2009 10:40

Re: Titul

Definice soumraku je diskutabilí. Osobně mám za to, že ve chvíli, kdy slunce zmizí i horním bodem kruhu za horizontem, soumrak ještě nějakou dobu pokračuje. Titul knihy bych interpretoval jako tuto chvíli. "Po soumraku" už by se rovnalo v noci, za tmy rušené jen světly civilizace. Lepší je tedy Za soumraku, k čemuž se zřejmě překladatelka přiklonila na poslední chvíli. Vše záleží prostě i na (často s časem se měnící) praxi při užívání sousloví v anglosaském světě. Překladatel by i v tomto případě měl praxi znát a vědět, za Angličan titul Kingovy knihy použije až "Po setmění" (mimochodem, takto se kniha měla, tuším, česky jmenovat úplně původně) anebo teprve během stmívání... Ano, ano, je to slovíčkaření. Titul, mimochodem, neodkazuje k žádné z povídek sbírky, ale šlo by jej aplikovat třeba na povídku, kde lidé pozorují atomový hřib na New Yorkem v domnění, že je to další heppening reklama. Jinak to samozřejmě lze interpretovat i jako Kingovoi vědomí, že i jeho konec života se blíží a sbírka může být třeba už předposlední, přinejmenším.    

Ivo 29.8.2009 10:40

Re: Titul

Oprava: diskutabilní

ahura mazda 28.8.2009 18:50

po te, co slunce zapadlo

nebo "kdyz slunce zapadlo" by byl vhodnejsi titul, soumrak muze byt i rano nakonec. To jenom ke Kingovu souboru povidek. Dival jsem se na anglicky original, kde v predmluve King vysvetluje, proc vydava tento soubor. Souhlasim, ze dobre napsana kratka povidka muze byt  skvostem, ktery se obcas povede i Kingovi, neni to vsak u neho pravidlem.

Za dobre povazujiNight Shift , Different Seasons a Skeleton Crew, King je mnohem lepsi ve svych romanech, pokud nevyda behem jednoho roku 2 i vice titulu. O tom nakonec pise v Bag of Bones. Podle mne jeho nejlepsimi tituly jsou: It, serie The Dark Tower, samozrejme Stand,  Misery, Insomnia, Rose Madder (coz je barva) a z posledni doby rozhodne Lisey's Story (vydana ve stejnem roce jako Cell, ktery je prumernym vypravenim, nastesti neobvykle kratkym na Kinga).

King je fantasticky vypravec a jak rika v Dance Macabre, nic mu nedela vetsi radost, nez kdyz jeho ctenari "curaji" hruzou. Kingova schopnost sahnout do 'studnice slov" je fenomenalni, jak je prelozeny do cestiny nevim a ani vedet moc nechci.

IF 28.8.2009 19:10

Re: po te, co slunce zapadlo

Díky.

J.G. Pašek 28.8.2009 17:43

Naše prvorození knihy spisovatele S. Kinga hltá . . .

Naše druhorozebná dává přednost módním časopisům . . . . Manželka je už spousty let členka modropunčochářek čtenářského klubu, který se schází pravidelně1x za měsíc a manželka  každou volnou chvilku čte knihy, které mě nezajímají a ty které čtu já, manželku nezajímajé i když někdy pořídí knihu o historii, kterou si rád přečtu . . . .  Já zásadně kupuji knihy použité na amazon.com za 5-10-15% ceny originální + $2.99 poštovné . . . 

MartinN 28.8.2009 15:05

King je magor

Kingovy knížky jsou napsané brilantně, ale sám autor musí být psychopat. Jeho knihy jsou doslova nechutné...

pig 28.8.2009 16:16

Re: King je magor

Kinga miluju a přečetl jsem od něj vše (kromě série Temná věž). Mám úplně stejný pocit, že SK musí být, ne snad psychopat, ale schizofrenik určitě.