25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

KNIHA: Vynechaní hrdinové

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mejla 4.12.2005 20:57

Varšavské povstání nebylo připraveno komunistickou stranou a to je hlavní důvod, proč Rusové nepřišli na pomoc.

Kromě toho sehráli další roli i převálečné vztahy a úsilí SSSR o to, aby Polsko bylo co nejvíce oslabeno. Nezapomeňme, že Polsko ve dvacátých letech zastavilo první agresi bolševických Rusů do Střední Evropy. Rusáci potřebovali co nejslabší a povolné Polsko, což se jim hodilo např. v r. 1986 při vpádu do ČSSR.
Muki 4.12.2005 23:28

Re: Varšavské povstání nebylo připraveno komunistickou stranou a to je hlavní důvod, proč Rusové nepřišli na pomoc.

Kdyz SSSR jeste za Lenina se pokusilo okupovat Polsko a jiz oblehali Varsavu, tak Ceskoalovensko polakum, trpicim nedostatkem vseho, zablokovalo dodavky zbrani a nedovolilo prujezd zahranicnim jednotkam, ktere jim chteli jit na pomoc. Narychlo sestavene delnicke pluky Pilsuckeho  pomohly a take neschopnost vojenskych velitelu Stalina a Budonneho. Tuchacevskij si na jejich diletanstvi trpce stezoval Leninovi. Stalin nezapomel a stalo  to marsala Tuchacevskeho, pozdeji zivot. Pres to, ze jse zdalo, ze zrovna zrozene Polsko, jeste ve zmatku, nema proti Rude armade nadeji, polaci ukazali, ze pro ne je svoboda neco o cem nehodlaji diskutovat.
Mrchožrout 4.12.2005 20:29

Vojenští historici spočítali už dávno,

jaké ztráty utrpěli sověti, než se k Varšavě doplazili.A že velitel povstání B.K. odsoudil svého podřízeného generála k trestu smrti za to, že se rozhodl se sovětskými veliteli dojednávat společný postup, už také není dávno nějakým tajemstvím.Takže pravda už není naštěstí tak jednobarevná.
Muki 4.12.2005 23:18

Re: Vojenští historici spočítali už dávno,

Osem, je nepochopitelne, kdyz rusove polske dustojniky strileli, proc se polsti dustojnici bali s rusy vyjednavat? Me se to tak nepochopitelne nezda. Je to hrozne, ze polaci meli vedsi nadeji na preziti v nemeckerm zajeti, nez v ruskem
aubis 5.12.2005 10:26

Re: Re: Vojenští historici spočítali už dávno,

trochu nadnesené. "polnische untermenschen" měli v německém zajetí stejně nulové šance, jako kterýkoli jiný příslušních národů, vnímaných Němci jako "podlidé". Smutné je, že Polák byl bit stejně Rusy, jako Němci. Inu obnovení samostatného polského státu většina Rusů - vůdců i občanů - nikdy neskousla.A Němci si také nebrali servítky. Vždyť byli na cestě vytváření nové a dokonalejší civilizace. A nějací Slované je přeci nebudou zdržovat. A když se bijí mezi sebou, tím lépe.
padraig 10.12.2005 12:26

Re: Vojenští historici spočítali už dávno,

to je jasne, ze soveti meli velke ztraty, jenomze v jinych pripadech, jim takove drobnosti problem nedelaly..., jinak tu vec s popravou generalu jste vzal odkud? nikdy jsem o takovem pripadu neslysel a zni hodne nepravdepodobne. Bor Komorowski nebyl zadny diktator ale podlehal vedeni v Londyne, a to zase podlehalo Spojencum, takze chte nechte musel brat Sovety jako sve spojence...
Muki 4.12.2005 18:09

no jo

Asi takle, kdyby rusove za prazskeho povstani obsadili Malou stranu a po 3 mesice odmitali prejit most pres Vltavu drzeny ceskymi povstalci, protoze prilis mnoho obrancu Prahy jeste zilo, urcite by jsme meli jiny nazor na vec, nez kdyz velkohube tvrdime, ze ruska armada mela pravo obsadit predmesti Warsavy, Pragu zustat tam 3 mesice a neprajit most, ktery drzeli povstalci, ani neposlat zadnou pomoc a zabranovat spojencum tu pomoc posilat. Samozrejme, jedna se o omlouvani sovetskych komunistu, takze omluv je vzdy dost a Polaci zradili svym vecnym odmitanim komunismu
Honza z L. 4.12.2005 11:32

Dva idiotské výroky

Myslím, že nelze přejít bez reakce dva hloupé výroky jinak inteligentních přispěvatelů: první "Poláci jsou zloději a vrazi" - a co cyklisti?  Nebo plešatí? Znám spostu Poláků, a žádný z nich není ani vrah, ani zloděj.
 
Druhý výrok "pravda je někde uprostřed" - taky pěkná ptákovina.Pravda může být na škále všech variant kdekoli. Když jeden tvrdí A a druhý B, pravda nebývá A i B (ačkoli samozřejmě může). Tohle je pohodlné intelektuální klišé, které umožňuje příjemný intelektuální nadhled.
 Mimochodem, ve Vámi zvoleném příkladu (Jirka H.) nemáte vůbec pravdu, protože Rusové se SNP taky nijak aktivně pomoci nesnažili.
Andy 4.12.2005 11:55

Re: Dva idiotské výroky

jistě, všichni Poláci ne. Ale jako národ zklamali, a ne jednou.  Kolektivní vina je špatná věc, takže se těm jednotlivcům, kteří byli proti, a jistě jich nebylo málo, omlouvám.
 
Použila jsem stejný výraz jako autor- tedy Poláci, nikoliv část Poláků, To byla chyba.
Asi mne zmátl fakt, že znám také hodně Poláků, ale jen jeden z nich odsuzuje to, co dopustili jeho předkové.
Muki 4.12.2005 18:10

Re: Re: Dva idiotské výroky

Ani se neodvazuji zeptat, co si myslite o cesich?
Andy 4.12.2005 18:28

Re: Re: Re: Dva idiotské výroky

jo, jasně, fakt to byl idiotský výrok. Patřičně se kaju.
Andy 4.12.2005 18:28

Re: Re: Re: Re: Dva idiotské výroky

bez ironie.
Muki 4.12.2005 23:37

Re: Re: Re: Re: Re: Dva idiotské výroky

Verim vam. Jiz jsem si myslel, ze souhlasite s nazorem sovetskeho ministra zahranicnich veci Molotova, ze Polsko ve odporny potrat versailske smlouvy a nema pravo na existenci.
DPH 3.12.2005 16:03

Na Olšanech

Mimochodem: navštívíte-li britské pohřebiště 2. sv. války na Olšanských hřbitovech, zjistíte, že tam jsou pohřbeni zejm. sestřelení a zajatci, a že nemalý podíl sestřelených tvoří ti, kteří létali z Itálie na pomoc varšavskému povstání.
Andy 3.12.2005 12:16

je to zajímavé,

v mých očích ale Poláci nejsou hrdinové, nýbrž zloději a vrazi- Varšavské povstání nikdy nezakryje osud varšavského ghetta.
A to naše rodina pochází z Polska, tak se snažím být nacionalisticky uvědomělá.
Jirka 3.12.2005 13:51

Re: je to zajímavé,

No, zloději a vrazi... U nás taky bylo plno "partyzánů 10. května".  A hodnotit dneska něco, co jsme nezažili a máme většinou už jenom mírové zážitky, nevím, nevím.
padraig 10.12.2005 12:27

Re: je to zajímavé,

prominte, ale pokud vim tak varsavske ghetto vytvorili a pak i znicili nemci, tak proc do toho tahate polaky????
Mysch 3.12.2005 12:01

tak jsem si precet

tytulky, a uz jsem chtel zase psa opustit, kdyz jsem si vas pene schlajchrt vsim.
strucne a hezky napsano.
dekuji.
Jirka H. 3.12.2005 8:38

Mohl by to byt zajimavy pohled

Skutečně na tuhle událost WWII existovaly dva pohledy, východní a západní, zatímco z náznaků se ukazovalo, že pravda je někde uprostřed. Trvalo hodně dlouho než nějaký historik či voják ze západu uznal, že Rusové v době vypuknutí povstání prostě nebyli v pozici, aby mohli pokračovat a útočit na Varšavu. A pro-východní historici zase jen občas přiznají, že se Rusům hlavně moc nechtělo, že si řekli, že dají Polákům ten podraz "vyžrat", zatímco jindy by se za cenu obrovských obětí povstání pokusili pomoct (viz SNP a K-D operace). Rozumná syntéza názorů by mě osobně dost zajímala.
cb 3.12.2005 12:47

Re: Mohl by to byt zajimavy pohled

Nezapomen, ze rusi odmitali povolit mezipristani britskym zasobovacim letadlum.
ps 3.12.2005 17:29

Re: nebyli ve stavu pokračovat dál?

To je přece blbost. Těch pár kilometrů na druhý břeh Visly by urazit určitě schopni byli. Samozřejmě nebýt Stalina, kterému vyhovovalo, že za něj němci udělají špinavou práci.
Ale oni 4.12.2005 12:21

Re: Mohl by to byt zajimavy pohled

nechali krvacet i SNP, to fakt neni dobrej priklad.
pf 3.12.2005 1:01

nu Daviesova historicka dila je lepsi brat s drobnou spetkou soli

ne nadarmo nedostal flek na Stanfordu (a blahove se pokousel  s nimi soudit).