19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

KNIHA: Vieweghova zjitřená občanská citlivost

Klausův pobyt na Hradě lemují dva Vieweghovy texty – "Báječná léta s Klausem" (2002) a "Mráz přichází z Hradu" (2012). To první byl ještě román – vyfabulovaný, komponovaný, s postavami, mnohdy i reliéfními. Hodnotil jsem jej tehdy ostře, leč s respektem – jako tvorbu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 7.3.2013 15:20

Pan Viewegh

Byl jsem ochoten ho obhajovat jako tvůrce poněkud pokleslé, na nižší pudy a na komerční úspěch zaměřené "literatury", protože i literatura potřebuje své "dělníky", i průměrný člověk potřebuje svoje "počteníčko".

Po té, co na politickou objednávku vytvořil "díla", jejichž idiotská devotnost vůči ideologii (dnes P&L), jejíž nositelé ho zkorumpovali, se přinejmenším vyrovná bolševickým "vyblitinám", se pro mne stal žalostným mravním ubožákem, který mě naprosto nezajímá, jehož produktů se nikdy ani nedotknu.

T. Petřek 5.3.2013 16:17

Mnohen lepší spisovatel je O. Neff

Když byl znechucen politikou a společenským vývojem napsal román Tma a druhou verzi Tma 2.0 (větší míra znechucení). Na to ale Viewegh opravdu nemá.

J. Jehlík 5.3.2013 13:52

Morálka a Viewgh

Chanel Mademoiselle a žumpa

P. Kersch 5.3.2013 11:50

Michal Viewegh

K článku, který byl napsán dojista zjitřeným "perem" (čti : Word) spisovatele, divadelníka, básníka a pedagoga, bych chtěl (výjimečně, nejsem hoden se účastnit této diskuse) dodat:

Michal Viewegh je literárním autorem, o jakém se říká "dítě své doby". Kdybych měl hodnotit jeho romány z první etapy spisovatelské kariéry, jsou zajisté víc než dobré. Mám na mysli Báječná leta pod psa a Výchova dívek v Čechách. Už v těchto prózách se projevily Vieweghovy dvě spisovatelské přednosti. Především je autorem s tak zvaným lehkým perem. Svižný děj, výstižné metafory, zdánlivě jednoduchá čeština (nevěřil by člověk nezasvěcený do psaní, jak je to náročná disciplína). Druhá přednost? Vhodnost těchto děl ke zfilmování (klasický film i televizní adaptace). S panem Vieweghem se vůbec neznám, takže nevím, zda mám pravdu, když tady napíšu, že o této složce svého talentu ze začátku neměl tušení. Ale výkon herců jako Abrhám nebo Vetchý mu otevřel oči. Pokud jen jedno, pak to druhé doširoka otevřel, když začínal dostávat z filmové branže uznání a honoráře.

Spisovatelů s lehkým perem je hodně. U nás třeba Ludvík Vaculík. Nebo Vladimír Páral. Myslím, že i Jaroslav Hašek k nim patří. Karel Čapek už ne, ten se při psaní vždy hodně zapotil. Jenomže Michal Viewegh žije ve své době! Nemusí prodávat v hospodě kamarádům novinářům své příběhy. Nemusil být disidentem.

A tak se dal Michal Viewegh do druhé (a pro něj zrádné) etapy své spisovatelské dráhy. Začal psát filmové scénáře. Tedy, pardon - vypadá to jako knížky, ale jsou to zakuklené scénáře. Jedině tak lze českému spisovateli se živit, uživit rodinu, pěstovat nákladné hobby a utajit (aspoň na čas) milenku. "Hanba tomu, kdo si o tom myslí něco špatného" je vytkáno na pověstném Podvazkovém řádu.

Ve třetí etapě Viewegh kašle na literaturu. Má atraktivní umělecké jméno, to stačilo vždycky k tomu, aby se nakladatelé, scénáristé, režiséři a producenti jen olízli. Setrvačnost, to je děsivá fyzikální veličina, přátelé. Přenáší se i na umění.

J. Boleslav 5.3.2013 11:29

Viewegh pomalu a jistě

směřuje do literárního bulváru až kanálu. Z nenávisti mu praskla aorta.

J. Dvořák 5.3.2013 10:39

Co je to za chlapa co se tvrdí že je možná spisovatel ?

Tak toho grafomana vůbec neznám !To je jeden z mnoha co se řídí heslem hamty,hamty,hamty ať mám víc než tamty !

V. Ondys 5.3.2013 8:07

:)))))))))))))) To by si rozhodně zasloužilo alespoň novelu

O GRAFOMANOVI, KTERÝ VŽDY PŘELSTIL ČTENÁŘE SVOU PRODEJNOSTÍ!

J. Dvorská 5.3.2013 8:06

román

Doporučuji panu spisovateli , aby napsal román i o sobě, byl by autentický a plný prasáren, kterými prošel.

F. Eliáš 5.3.2013 9:04

Re: román

Ale on píše i o sobě. Řada jeho špatných děl má autobiografické prvky. apříklad Biomanželka.

J. Vyhnalík 5.3.2013 15:43

Re: román

Něco ve stylu Vyskočilova Kusejra? Ale vždyť to je přesně to, co celou dobu dělá a proto to takhle dopadá.

J. Dona 5.3.2013 7:58

Chcete-li cokoli hodnotit,

musíte to nejdříve poznat. Musel jsem tedy tu slátaninu nejprve celou přečíst, abych dospěl ke stejnému závěru jako autor článku. Právě s tím ale asi p.Veiwegh počítá. Znechucení, ale hlavně ztráta času!!! Moje chyba. Byl jsem varován.

F. Eliáš 5.3.2013 9:02

Re: Chcete-li cokoli hodnotit,

Souhlasím s vámi, i když nepovažuji četbu za ztrátu času. Vždy dočtu i sebehloupější knihu. Nezabere to tolik času.

T. Kočí 5.3.2013 9:19

Re: Chcete-li cokoli hodnotit,

Přečetl jsem jen polovinu článku a závěr.Je-li to jen z poloviny pravda,mussí to být úžasná sra.ka. Wiewegha už dávno ne.

F. Eliáš 5.3.2013 7:11

Viewegha nemůžeme považovat

za dobrého spisovatele. Je čtivý stejně jako Blesk, který je nejčtenějším periodikem. Viewegha čtou lidé, kteří si nepotrpí na kvalitní literaturu. Není třeba tomuto sepisovateli věnovat místo v čítankách

J. Boleslav 5.3.2013 11:30

Re: Viewegha nemůžeme považovat

Taky si myslím.

F. Vejr 5.3.2013 5:30

Bída spisovatele

Je to bulvár v literatuře,a  to je ztráta času. Co tím Wievegh řekl?  Jen to, že je nešťastný a na víc nemá, tak ten duševní stav alespoň  zpeněžil.

P. Boublíková 5.3.2013 2:57

Docela vám věřím

ačkoliv jsem knížku nečetla, on totiž pan Viewegh psal zpočátku věci velmi půvabné a postupem času čím dál tím větší humusy a pitomosti.

A to se od tohoto autora kdysi očekávalo, že napíše velký generační román - z doby totality a/nebo poplyšákové. Tůdle nůdle.

Nicméně vzhledem k tomu, že už asi nikdy nic nenapíše, bych ho nechala na pokoji, řekněme z humanitárních důvodů.

F. Eliáš 5.3.2013 7:15

Re: Docela vám věřím

Nemám ho rád, zuřím nad jeho výtvory.. Přesto jsem přečetl všechny jeho knihy. Báječná léta nebyla špatná a byla lepší, než jeho prvotiny. Nepovažuji za dobré, že už asi nic nenapíše a přeju mu, aby se vrátil do svých starých kolejí.

K. Janovská 5.3.2013 12:52

Re: Docela vám věřím

zapomnělo se na Vybíjenou - z jeho pozdější tvorby. Ta se mi líbila.

Jinak mu přejme, ať se pokud možno brzy a zcela uzdraví. Třeba projde i sebereflexí.

P. Boublíková 5.3.2013 14:10

Re: Docela vám věřím

Souhlas.

I. Brezina 5.3.2013 1:41

Pokrytec ze Sazavy

Prdic pismenek napsal dusevni vykal. Vtipne je, ze sam Viewegh se zaryte soudi o svou cest, kterou tohle hloupou knihou ovsem definitivne pozbyl. Ted uz si o nem kazdy muze svobodne tvrdit, ze ma milenku, protoze on sam to dela druhym:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/media-mraz-prichazi-ze-sazavy-d23-/p_spolecnost.asp?c=A120926_195001_p_spolecnost_wag