25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z recenze na jednu knihu literár 17.6.2009 9:13

CITACE

V knize od Haydena Whita "Metahistorie" (1973) bylo poprvé důrazněji vysloveno přesvědčení, že dokonce i "historik tohoto světa" má spíš vyprávět, než (marně) hledat pravdu. „Vyprávět, to je hlavní podstatou jeho práce,“ prohlásil White už před pětatřiceti lety a fakta nejen podle něj dostávají smysl až příběhem, přičemž dobrý nebo pravý historik tedy nerekonstruuje minulost, nýbrž konstruuje soudržné vyprávění, a chová se tedy podobně jako romanopisec. Konkrétně jako třeba Julian Barnes, když psal o Conanu Doylovi. Ano, to tvrzení zní notně podezřele, ale skrývá možná jedinou šanci na smysluplný přístup k myšlení a fixování uplynulého. Nerozumíme totiž tomu, co je logicky precizní, ale až tomu, co je nám blízké. Je to možná šokující, ale je to také skutečností nejenom dětského světa a pravdou, kterou postřehl i jiný badatel Roger Schank. Blízké jsou většině z nás právě příběhy a dobrý učitel není tím, kdo vysvětluje věci přesně, ale ten, kdo formuluje svá vysvětlení v zapamatovatelné, a tedy zajímavé podobě.

Jenda 16.6.2009 19:36

Věčný, věčný Fencl

Paneboze proc sem toho grafomana furt cpou? Ten by snad sepsal dvoustrankovy elaborat i kdyby si mel sepsat seznam potravin co ma nakoupit. A mozna by v tom ty veci co ma koupit i nekde nasel.

IF 16.6.2009 21:00

Re: Věčný, věčný Fencl

To mohu zkusit napsat.

Jakub S. 16.6.2009 22:25

Re: Věčný, věčný Fencl

Ale to nejni špatnej nápad - dobrý pisatel udělá  n ě c o  ze všeho, Jendo. Proč by měl být grafoman? To jsou jiní. A kolik.

Jenda 17.6.2009 2:10

Re: Věčný, věčný Fencl

Ach jo, ze ja nedrzel pysk! Von to fakt sepise a pak to sem soupne. Dalsi neusporadany slovni prujem.

Ano verim, ze dobry psavec by dokazal napsat dvoustrankovy nakupni seznam a vysledek by byl zajimavy a ctivy. Ovsem obavam se, ze tohle nebude ten pripad :-(

IVO 16.6.2009 16:01

AMBRA sem, AMBRA tam, nejzajímavější můj článek

poslední doby je stejně tady

http://neviditelnypes.lidovky.cz/osobnost-kde-byl-david-carradine-nejlepsi-fgf-/p_kultura.asp?c=A090609_205703_p_kultura_wag

Nebo asPoń podle mého názoru!!!

Jakub S. 16.6.2009 12:52

No esli by chlapa napadlo věnovat

stovky a stovky hodin svého života takovým pokleslým koninám. Nudným. Ano, nikoliv poutavým - nudným.

O.M. 16.6.2009 10:58

Koukám, že chudák Ambra dopadla stejně jako Scarlett

Obě jsou v podání původní autorky sobecké, sebestředné a poměrně přízemní bytosti  (oba romány jsem četla poněkud předčasně,  v prepubertě, a s hlavou plnou šlechetného Old Shatterhanda mě ani nenapadlo, že bych kteroukoliv z těchhle potvor, které ubližují kdekomu kolem sebe mohla vnímat jako kladnou hrdinku. To až s přibývajícím věkem jsem začala vnímat, že jejich kočičí elan vital má taky hodnotu), ze kterých pokračovatelka dělá uvědomělé málem-světice.

Jenže hodnota obou těch knížek spočívá v tom, že  jsou sice "červené", ovšem nikoliv černobílé.

Janula 16.6.2009 12:45

Re: Koukám, že chudák Ambra dopadla stejně jako Scarlett

Pěkné počtení tohoto typu je i Dynastie Morelandů,ale ač se člověk  dozví fůru zajímavostí z britských dějin,kolem Jindřicha VIII. už je tam moc "babsky".

Jenda 16.6.2009 19:38

Re: Koukám, že chudák Ambra dopadla stejně jako Scarlett

Ten byl tak slechetny, ze kvuli jeho slechetnosti v kazde knizce zemrela spousta lidi.

woka 16.6.2009 9:07

kam se hrabe Ambra na Angeliku...

jananika 16.6.2009 8:46

POMOC

10.6. se mezi obcemi Křenek a Lhota u Stare Boleslavi ztratil nebo byl odcizen zlatobily stafford Rocky, panicek ho zoufale hleda, byl to rodinny mazel foto a kontakt zde: http://pureknightliness.webnode.cz/

Na psa je vypsána vysoká odměna. Neviděl jste ho někdo? Nepřibyl v okolí podobný pes?

Děkujeme za jakékoliv informace.

tel: 603 835 801

Předseda 16.6.2009 8:15

JJ, Věčná Ambra

na to mám ze základky jednu úsměvnou vzpomínku. Spolužačka Hanka Jeřábková si tuhle knížku četla pod lavicí a každou přestávku, až jsem nevydržel a zeptal se jí o čem to je. A že prej takovej historickej román o nějaký ženský. A že prej ta ženská - víš - ona byla kurtizánka. Koukám na Hanku a řikám si: kurtizánka? To je něco jako partizánka? No nevěděl jsem, udělal jsem udivený výraz a Hanka to viděla a povídá: no prostě to byla děvka. Tenhle výraz jsem už znal a od té doby vím, že děvce se spisovně říká kurtizánka.

Sibyla 16.6.2009 7:58

Já nevím, proč vy nikdy nerozeberete původní bestseler,

který při vší pokleslosti ovlivnil milióny lidí - případně proč - ale vždy jeho slabé nastavování! Ambru - tu původní - jsem jako šestnáctka hltala opakovaně, až jsem ji vyčetla, odložila a už neviděla. Ale chovám na ni podobně něžné vzpomínky jako ke Třem mušketýrům. Jinak: autorka napsala knihu ve dvaceti a původní text byl pětkrát delší. Nakladatelství si vynutilo zkrácení na téměř 1000 stránek. Oprava: Ambra nebyla dcerou hostinského, ale šlechtičny, která se u něho běhěm cromwelliády ukrývala. Ironií osudu se Anbra nikdy o svém urozeném původu nedozvěděla a horlivě usilovala o společenský vzestup.

Fencl 16.6.2009 9:22

Re: Já nevím, proč vy nikdy nerozeberete původní bestseler,

O původní Ambře, stejně jako o původním Jihu proti Severu jsem záměrně nepsal, protože to považuju za dobrou literaturu a dobrou literaturu už rozebrali nebo ještě rozeberou lepší kofři, zatímco já se zaměřuju na tu brakovou a polobrakovou, i když taky dětskou (právě jsem znovu četl Stevensonův Černý šíp).

Jo, rád dělám výjimky, psal jsem třeba o Lustigových vzpomínkách, ale jelikož u JIhu proti Severu i Ambry existují ta pokračování, prostě jsem MUSEL napsat (aspoň stručně) o nich a připadalo mi, že kdybych do těch článků "jedním vrzem" zahrnul i reference o DOBRÝCH prvních dílech, tak by se to spíš svezlo k tomu horšímu "vzadu" a ve výsledku bych těm hezkým prvním dílům uškodil.       

Zuzana 16.6.2009 16:40

Re: Já nevím, proč vy nikdy nerozeberete původní bestseler,

Já bych se přimlouvala za to, aby i PRVNÍ pokračování Jihu proti Severu bylo uznáno jako dobrá literatura... Rozhodně je to nejlepší pokračování čehokoliv, co jsem kdy přečetla, Ambru nevýjimaje. S chutí si počtu i v "polobrakové" litaretuře, ale to se netýká např. strašlivé knihy Rhet Buttler, která nedávno vyšla. To je tak hloupé, že se to nedá číst. Všechny varuju před tímto blábolem.

IVO 16.6.2009 16:48

Re: Já nevím, proč vy nikdy nerozeberete původní bestseler,

Díky za varování, slečno Zuzano. Ivo Fencl