29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

KNIHA: Tajemství závoje

Když se řekne Saúdská Arábie, většina z nás si představí zemi, kterou pokrývá písek a pod ním je ropa. A pobřeží, kde jsou luxusní města a resorty na pobřeží. A taky Mekka a Medina. A to je asi všechno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Schütz 24.3.2022 18:42

Jak to vnímají samotné mladé Sauďanky z vyšších sociálních vrstev, často alespoň navštěvující západní země jako turisté nebo tam studující, se lze dočíst v knize „Girls of Riyadh“ od Rajaa Al-Sanea. Je to sice román, ale napsaný na základě vlastní zkušenosti autorky. Vyšel už v roce 2005 v Libanonu a v KSA byl okamžitě zakázán, nicméně později byla jeho publikace povolena. Autorka údajně čelila mnoha výhrůžkám. Do angličtiny byla knížka přeložena roku 2007 a je dodnes v nabídce Amazonu. Zajímavé je, že autorka přes velký úspěch nepokračovala v literární kariéře, ale vystudovala stomatologii a pracuje jako endodontista v Riádu.

V. Novak 24.3.2022 10:17

Pravidla zahalování jsou v mnohém poplatná místním zvykům, ne islámu, i když jsou za islámská prohlašována.

Třeba paštská burka - ta "poštovní schránka s mřížkou před očima" je zvykem právě jen Paštunů a proto vynucovaná taliby. V Íránu stačí mít zakryté tělo a vlasy, ne obličej. Jinde se vyžaduje zakrytí i obličeje, případně i dlaní, ale bez "burkovního" extrému. U Tuaregů si obličej zakrývají muži, a to jen svobodní (ve smyslu "nikoli zotročení", ne "ženatí") - modrý šátek je příznakem vznešenosti.

A v subsaharské Africe může být dostatečná dlouhá sukně - a nahoře bez. Žena je tabu od pasu dolů, prsa jsou taková celkem nezajímavá věc na krmení dětí. Při setkání Evropanky v plavkách se slušně oblečenou místňačkou mohou být překvapené a šokované obě...

A mimochodem - v Arcachu (Náhorní Karabach) si před 100+ lety vdané ženy zakrývaly šátkem spodní část obličeje, aby ukázaly, že jsou mlčenlivé a poslušné. Křesťanské arménské ženy...

V. Kolman 24.3.2022 9:48

Zahalování tváří začalo nenápadně už i u nás. Ovšem - v rámci feminizace nosili roušky nejen ženy, ale i muži;-D

H. Dvořáková 24.3.2022 7:31

Mám dotaz k zakrývání obličeje žen v SA: je to tak, že muž v SA nespatří za celý svůj život tvář jiné dospělé ženy než vlastní manželky? Pokud nevycestuje do zahraničí... Tím myslím v realitě, ne třeba na internetu.

?

V. Novak 24.3.2022 10:20

Matky, tet, sester,... blízkých příbuzných, se kterými se nemůže podle islámského práva oženit.Kontakt s nimi není "znečisťující" v náboženském smyslu.

R. Sturt 24.3.2022 10:56

mam za sebou dva roky v Saudske Arabii, Riyadh, takze o tom neco vim.Cekal jsem na letisti na svoje montery. V chodbe jsem byl jediny evropan, ale bylo tam spousta , Afgancu,Pakistancu a jinych delniku, kterych je v SA spousta.Poznal ,jsem jednoho Inda co delal formena pro firmu, ktera u nas stavela novou halu. Da se rici, ze v hale bylo dost narvano ale chodil tam policajt s klackem,ktery odhanel klackem muze kteri se priblizili,k provazu, ktery oddeloval,vychod z letiste od cekajicich v hale. Jen jsem tak prohodil k Indovy,"proc je tady tolik lidi,to vsichni cekaji na sve pribuzne. On se pousmal,blbost ,ti chlapy jsou tady aby se podivaly na nezahalene Evropanky.

p.s.zeny mohli sice dojit nezahalene az k autu, ktere je cekalo. Jinak, evropanky nemuseji nosit burku,ale musi byt na ulici zahalene od hlavy k pate.:-/:-/

V. Němec 24.3.2022 6:54

Křesťan jako muslim!

U křesťanů to ale povolilo. Proč? Zodpověs si sám.........

J. Brei 24.3.2022 5:39

Byla to sekularizace, co vyvedla křesťany ze středověku a židy z ghett. Není důvod nevěřit, že v případě muslimů to bude jinak.

Děkuji, pane Vodvářko, za zajímavou upoutávku. Knihu si přečtu.

R. Langer 24.3.2022 5:46

Přesně tak. Ta "moderní civilizace" vznikla křesťanství navzdory, nikoliv díky němu, jak se neustále někdo snaží prezentovat.

Kdyby byla církev dodneška u moci, nijak bychom se dnes od těch muslimáků nelišili!

V. Kučer 24.3.2022 18:12

Je to tak, církev byla v Evropě na vrcholu koncem sedmnáctého století když se upalovali čarodějnice, v dalším století se stávala společnost sekulární a začala průmyslová revoluce. Dnes zde máme nová náboženství a vracíme se do doby předindustriální a bezemisní. Snad nám válka na Ukrajině otevře oči.