Neviditelný pes

KNIHA: Šumava – Bavorský les

27.7.2010

V těchto dnech přichází do prodejen kniha železnorudského fotografa Václava Chabra nazvaná Šumava – Bavorský les, s podtitulem Život – Lidé -Chabr 1 Sousedé.

Jedinečná šumavská příroda je v posledních letech stálou a vděčnou inspirací pro fotografickou tvorbu a tak knihy se šumavskou tématikou nejsou na prodejních pultech ničím neobvyklým. Chabrova kniha však z řady vydaných titulů vybočuje, protože autor nevidí Šumavu jen jako pokladnici přírodních krás, ale jako oblast, která je již několik staletí obydlena lidmi a která má svoji bohatou kulturu a ctí staré zvyky a obyčeje.

Kniha je dokumentem o současném životě lidí po obou stranách hranice, který čtenáře překvapí nejen bohatostí kulturního života, ale i upřímnou snahou o navázání kdysi zpřetrhaných přátelských svazků. Snímky z přírody se střídají s dokumenty z různých folklorních, náboženských a hudebních setkání, poutí a shromáždění. Kniha přibližuje čtenářům nejen málo známé Slavnosti vyhánění vlků, svěcení koní, Rysí slavnosti, Zvonění zvonů v Rinchnachu, Svatováclavské jízdy ale nabízí k obdivování zajímavá místa v regionu, bohaté kroje ale i překrásné detaily zdobení koňských postrojů.

Jako pohlazení minulosti působí fotografie dodnes zachovalých starých zapadlých vesniček, mlýnů a samot odolávajících modernizaci. O hlubokémChabr 2 náboženském cítění původních obyvatelů svědčí snímky původních, ale i opravených kostelů, kapliček, křížů a umrlčích prken. Tvrzení, že kniha bude ozdobou knihovny každého milovníka Šumavy, není jen komplimentem autorovi knihy, ale také poděkováním za jeho dlouholetou snahu o vytváření dobrých sousedských vztahů mezi oběma národy na Šumavě.

Knihu, která má 190 stran barevných fotografií, vydalo SV Foto Plzeň a českoněmeckými popiskami ji opatřili publicisté Zdeněk Roučka a jeho bavorský kolega Norbert Schreiber.

Slavnostní česko- německý křest knihy proběhne v rámci Železnorudských slavností v pátek 30.7.2010 od 17 hod. Kmotry budou starostové Železné a Bavorské Rudy, Michal Šneberger a Thomas Müller. Český křest se uskuteční v sobotu 31.7.2010 ve 14 hod za přítomnosti herce Pavla Nového.

Chabr 3



zpět na článek