19.4.2024 | Svátek má Rostislav


KNIHA: Starý lev a mladá opice

18.12.2020

„Starý lev a mladá opice“ autorůVeroniky Opatrné a Zdeňka Opatrnéhoje knížkou poezie dědečka, ilustrovanou jeho o šedesát let mladší vnučkou. On vědec a univerzitní profesor, ona studentka, ale již nadaná grafička a designérka. Most mezi generacemi, most mezi dvěma zdánlivě rozdílnými světy exaktní vědy a emotivního umění.

Starý Lev a mladá Opice

Vybraný soubor zhruba osmi desítek básní řazených nikoliv tématicky, ale podle data jejich vzniku. Mnohé byly inspirované radostmi i starostmi kolem vlastních dětí a posléze vnoučat, psány pro ně jako poetické minipříběhy. Jiné neskrývají autorovu celoživotní fascinaci půvaby přírody a jeho odborným světem fyziologie a genetiky rostlin.

Průvodkyněmi šťastných životních chvil jsou však nezřídka beznaděj, nemoc i tragika náhlé smrti. Najdete zde milostnou poezii mladíka, melodiku příběhů lásky i s jejími beznadějnými rozchody a konečně i pocity stárnoucího muže, který již hledí řešit své trable s nadhledem a jemu vlastní sebeironií.

Kniha původně vznikla jen jako „rodinný tisk“, v omezeném počtu exemplářů, na základě bakalářské práce na Fakultě umění UJEP v Ústí nad Labem. Protipólem textu se stal soubor Veroničiných ilustrací a koláží, s využitím nejrůznějších artefaktů z dědova šuplíku. Sešly se v něm dobové fotografie z jeho mládí, originály rukopisů, vědecké snímky, ale také třebas záběr fragmentu jeho dávného kádrového posudku. Samy ilustrace jsou ztělesněním autorčiných vzpomínek, dokumentem mnohaletého vztahu dědečka a vnučky.

Kniha tak vlastně začala žít vlastním životem, stala se jakousi poetickou literaturou faktu. Unikátní výpovědí o našem světě minulého půlstoletí, upřímnou a lidskou, něžnou i krutou.

Vloni inspirovala autorku k účasti v celostátní soutěži „Book in Progress“. A ejhle, výsledkem bylo druhé místo a možnost do roka vydat prototyp v rozšířené podobě, dostupný již i pro další čtenáře. „LeO II“ byla vytištěna před pár týdny a vzápětí uvedena do společnosti na letošní největší „design akci roku“ – Designbloku.

Osobní reakce jejích prvních čtenářů jsou pro nás velmi příznivé, ale i překvapivé.

Ano, řada básní má podobu úsměvných dětských říkanek či čtení na dobrou noc. Další upoutaly i rodiče dospívajících dětí, reflexí jejich nadějí i obav, jakéže jejich geny si ponesou do života a jak si s nimi poradí. Ale kupodivu zaujaly i jejich prarodiče – svojí připomínkou jejich vlastního mládí, života v normalizačním stínu i radostí, které je onou místy krutou cestou provedly. Právě této generaci se kniha líbí možná nejvíce.

Je k získání buď přímo od nás a nebo ji najdete již v nabídce knihkupectví Artmap, PageFive, Xaxoxax nebo Roleta 39, viz OpatrnaVeronika.cz/Koupit-knihu. Knihu odešleme obratem. Běžná cena je 399 korun, ale nyní ji před Vánoci prodáváme za 299 korun + poštovné 69 Kč.
Děkujeme vám všem, kdož o naši knihu projeví
te zájem.

Veronika a dědeček

Na závěr aspoň jedna krátká ukázka:

A venku
zatím padá déšť,
zurčí v okapech Klementina…
Třeba si ještě vzpomeneš?
Třeba to příště bude príma?
Skripty listuje meluzína
a venku
zatím padá déštˇ.
A venku zatím padá sníh
marně přikrejvá pražské saze
jak já tu marně
u Malvaze
zapíjím smutek
pro tvůj smích.
Třeba nám ještě bude blaze?
A venku zatím padá sníh.