Neviditelný pes

KNIHA: Stačí šedé padesát odstínů?

6.10.2012

Je překvapivé, jak se některé touhy mohou vyvinout nebo kam až upadnout? Román Padesát odstínů šedé nám dává příležitost popřemýšlet.

Tak jsme se konečně dočkali! Bestseler tajemné E.L. Jamesové dorazil nedávno v noci v českém překladu do českých knihkupectví. Mezitím se jej ve Spojených státech prodalo 32 miliónů a ženy prý berou sexshopy útokem.

Padesát odstínů šedé

Kdysi "potlačované" touhy rozvíjela Červená knihovna, Večery pod lampou, paní Javořická, lepí továrníci Skálové a jejich protějšky nesmělé sextánky Stáni. V sedmdesátých letech dorazila do normálních kin vlna lehkého porna Emanuela, Historie O a další. O co lehčí, o to stupidnější. Tenkrát se ještě feministky uvazovaly před kiny, aby zamezily promítání. Příběhy byly tak blbé, že tahle vlna vydržela jen pár let. Občas se mihne reminiscence v béčkových televizích.

Povyku kolem knížky bylo tolik, že jsem si ji před pár měsíci stáhnul do svého Kindlu. Je třeba být in, ne? Po prvních stránkách jsem si vzpomněl na některé knížky Báry Nesvadbové a film Bestiář. Politoval jsem paní Nesvadbovou, že nepíše anglicky, protože její literární vlohy by čněly nad E.L. jako Everest nad Sněžkou. Jména opravdu jak z červené knihovny - slečna Steele, pan Grey, zlosyn Hyde (Jekyll chybí). Nad vylíčením obchodních úspěchů a strategie mladičkého miliardáře Greye by popukali smíchy i ti, co mají ve svém majetku o řády méně. Nicméně zapláčeme nad jeho úděsným dětstvím, které z něj zcela neprávem udělalo sadomaso příšeru, kterou musí princezna zrozená z nesmělé panenské žabky vyléčit. Slečna Steele, později paní Grey, jinak neumí nic, i když se autorka moc snaží alespoň nekonkrétně dodat záblesk genia k její zajisté rozkošné tvářičce a tělu, které se tak ochotně zaučuje.

Pak přicházejí kulisy – nádherné domy, jachta, miliónové sídlo v Aspenu, soukromé letadlo, helikoptéra, skvělé bouráky. Nechybí oddaní služebníci obého pohlaví sloužící do roztrhání těla, odezírající ze rtů svého pána a obávající se vyhazovu.

Následují scény, pravděpodobně víc než padesát. Pokud má někdo představu vzrušené erotiky z mimořádně podrobného líčení intimit, bohužel. Na gauči, v posteli, na kulečníku, ve výtahu, v autě, v sadomaso pokoji s mimořádnou výbavou, s bičíkem, kuličkami, svěrkami, nahoře dole bez, úplně bez, pořád dokola, až to unudí k smrti.

Aby autorka dodala něco navíc, zkonstruovala stupidní detektivní příběh manažera, který znásilňuje své asistentky na běžícím páse a natáčí je při tom. Chudinky se bojí a mlčí. Kouzelné, v zemi, která vynalezla sexuální harašení a dodnes tím živí tisíce právníků.

Je možné, že se mýlím a české holky a ženy přijmou tuhle knihu s nadšením a půjdou hledat své Greye a naplňovat své tajné touhy. Pak to nevyhnutelně schytám a patří mi to. Nicméně se nemohu ubránit podezření, že E.L. James či Erika Leonardová je chlap, který provádí za obrovské peníze sociologický průzkum, jestli tohle někdo fakt sežere. Zatím mu to vychází, dolary se sypou.

Převzato z Pilny.blog.idnes.cz se souhlasem autora

Autor je prezident sdružení TUESDAY Business Network



zpět na článek