28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

KNIHA: Restaurování slov

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J.B.Marconi 27.4.2008 7:34

Pane Adler

vás si zapamatuji stejně jako vystoupení v ČT panů Hvížďaly, Pokorného, Patočky - zatraceně dobří veřejnoprávníci, kteří vědí jak přesouvat vybrané daně do vlastní projektů, pardon kapec.

;-€ Z ČRO zmizel žvanil Hoffman a ejhle nahradil ho Hvížďala se svými upozorněními na to co máme číst a co sledovat aby jsme náhodou nebyli nekultůrní jedinci.  Je přesným  ztělesněním toho co mi na státní veřejnopráví zlodějně nejví vadí. ;-ORv

brána 17.4.2008 16:12

Tady jste to pane Adler upřesnil ::

Důležité je, aby vás ta knížka nenechala chladnými. Důležité je, abychom - jako Hvížďalovi čtenáři - mávali rukama, skřípali někdy dokonce zuby, ale hlavně, abychom přemýšleli.  Tím definujete onu malou vzdálenost , která odděluje pana Hvížďalu od  úrovně novinářství, námi NPkonzumenty nestravitelné. Od takové, která nebudí žhavé zvířecí instinkty, ale pouze vřelou přemýšlivost.

strejda pedro 17.4.2008 16:11

vite, co se mi na vetsine reakci libi?

ze mydli karlu hvizdalovi zada, aniz by si precetli jeho knizku ... jak rikavaji pastevci ve state new hampshire, kdyz ti dojdou argumenty, muzes jeste zacit nadavat ... jo, a pane milore (predpokladam, ze jste pan, ponevadz zenske by to asi bylo jedno): vy neznate jiny zpusob jak panu adlerovi domluvit, aby vam nelezl do zeli? (paklize vam ovsem do nej leze, paklize jste se nezblaznil a paklize se vase domnenka, ze po vas pani d.m. zcela roztouzene dychti neni ponekud pritazena za vlasy ... cili: paklize nejste pitomec ...) ...

Jiří Guth 17.4.2008 14:55

Já mám toho Hvížďalu rád

jeho články, eseje i knížky. Je to čtivé, vtipné a často i chytré.

abc 17.4.2008 13:11

O slova nejde

Jde o to, co se jimi Hvížďala snaží vyjádřit. A lež zůstane lží, i když použije i ta slova nejpěknější.

Will 17.4.2008 11:20

Dobrý novinář?

Zatím jsem články od Hvížďaly četl jen na internetu, možná někdy v MF Dnes (?). Ale nikdy jsem nepochopil myšlenkové pochody, podle kterých píše. Buď mi není dáno, nebo jsem kápl vždy na totální pitomost.

O. Kostelecký 17.4.2008 10:02

Restaurovat by se neměla slova

ale myšlenky. Nikoliv restaurovat, ale odmítnout by se měly podobné fráze jako, cituji: "měly by vyjadřovat stav současného myšlení společnosti, jejího málem bezmocného tápání při popisu a vysvětlení současnosti a hledání cest do budoucna". "Společnost" netápá při popisu a hledání cest do budoucna. (Není žádné hledání cest do budoucna, to je jen přání a touha intelektuálů, kteří by rádi, i po pádu marxismu a jiných projektů budoucnosti, stále byli těmi vařečkami v hrnci.) Tápou jednotlivci, mezi nimi i pan Hvížďala, který se nechá nést módními vlnami a ideologickými klišé a ve skutečnosti není schopen skutečně kritického pohledu.

brána 17.4.2008 16:17

Re: Restaurovat by se neměla slova

I mě se nelíbí záliba v tápání. Proto bych rád poznal pár základních myšlenek vašeho  jistého postoje. Děkuji.

Saul 17.4.2008 9:47

O kom ten článek je?

Nechce se mi věřit, že by pan Adler psal v tomto článku právě o tom Hvížďalovi, jehož příspěvky jsou na NP občas (na můj vkus až příliš často) k nalezení. Pokud tomu tak přece jenom je, považuji tu přemíru chvály za mírně řečeno neobjektivní. 

milor 17.4.2008 9:04

Osobni prosba

Pane Adlere, prestante se, prosim, do budoucna vlamovat do prizne pani D. M. z Prahy. Dekuji.

Šnek 17.4.2008 8:15

Karel Hvížďala je novinář. A zatraceně dobrý novinář.

Vrána vráně oko nevyklove. To platí také i mezi publicisty. Škrabálek pochválí škrabálka. Takže spíš já na bráchu, brácha na mně.

vajan 17.4.2008 8:13

Klasici

K.Kraus: Moc a bezmoc slova

Žurnalista

Proč právě na tuhle profesi připadl?

Protože ve všech ostatních propadl.

brána 17.4.2008 16:22

Re: Klasici

A to deklamuje stav žurnalismu ve třicátých letech, kdy poranu sedavall nad novinami s články Rotha, Musila, Morgensterna aaaaaaa i K. Čapka.

Radimka 18.4.2008 10:12

Re: Re: Klasici

Takže svět se nemění. Generace po generaci brblá nad tímtéž.

MGM 17.4.2008 8:01

Karel Hvížďala je novinář. A zatraceně dobrý novinář

Možná je pan Hvížďala zatraceně dobrý novinář. Ale s jeho vlastními názory na svět a jeho uspořádání se jaksi málokdy ztotožňuji.

dvd 17.4.2008 8:56

Vzhledem k tomu,

že Karel Hvížďala řadu týdnů míval v MfD vždy ve čtvrtek zatraceně dobrý článek, který ovšem opsal ze  zatraceně dobrého článku, který v pondělí předtím otiskl Der Spiegel, tak se tomu označení zatraceně dobrý novinář musím poněkud pousmát.

Michal 17.4.2008 0:15

uz se tesim na knizku

mam rad hloubave eseje a fejetony