19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Auiam 29.12.2005 12:48

Poděkování

Our Strategic Defense Initiative (SDI) is the most positive and promising defense program we have undertaken. It´s the path, for both sides, to a safer future; a system that defends human life, instead of threatening it. (Ronald Reagan, 1989)
Čímž děkuji všem, kteří se, ač nemuseli, zabývali problematikou totalitních režimů. Obzvláště pak těm, kteří tak činí dodnes.  
Klaun Parafin 28.12.2005 23:48

Díky, pane Šlajchrte za avízo.

Mirek 28.12.2005 18:59

I pan Schleichert má dlouhodobé cíle!

Ruská koloniální politika existuje už od konce tatarské nadvlády, je s touto tatarskou ideologií ale úzce spjata. S evropským myšlením má Rusko málo společného, je to Byzantská říše. Už Mikuláš z Myry se s byzantskou církví rozešel, v Čechách to trvalo také nějakou chvíli, než jsme se z toho orientálního křesťanství vymanili.
Ivan 28.12.2005 13:29

Rusko mělo vždy vynikající zahraniční politiku.

A také vynikající zpravodajské služby. Ruská velmocenská politika měla (a má) stálé dlouhodobé cíle, o jejichž dosažení usiluje. Tato politika je kontinuální od doby Petra Velikého a revoluce na tom nic podstatného nezměnila, stejně jako na ní nic podstatného nezměnily současné změny. O dokonalosti politiky svědčí např. to, že si Rusko dokázalo udržet svoje imperium (kolonie) o nějakých 50 let déle, než to dokázaly západní koloniální mocnosti. Řekl bych, že se jedná o strategii, která je přinejmenším o třídu lepší než u kohokoliv jiného.
Na rozpadu SSSR nemá Reaganova politika a nějaké tzv. "uzbrojení" vůbec žádný podíl. Taková představa je zcela nesmyslná. Ruská koloniální říše se rozpadla z podobných důvodů, z jakých se rozpadla Britská nebo francouzská koloniální říše. Byly to výhradně vnitřní příčiny a to to jak v Rusku samotném, tak především v koloniích. Začátek začal v okamžiku, kdy bylo nutno v armádě porušit zásadu vytváření národnostně smíšených jednotek se společným ruským jazykem pro velení. Národy na jihu SSSR měly ohromné populační přírustky a s nechuť učit se ruštině.  S tím, jak rostla náročnost obsluhy techniky, rostly i nároky na porozumění společné velící řeči a armáda začala vytvářet jednotky složené jen z Kazachů s kazašsky mluvícím velitelem atd.. Nebezpečí bylo postřehnuto pozdě. Existence těchto jednotek si pak vynutila vlastní rozpad na jednotlivé republiky. 
Kolt 28.12.2005 13:35

Re: Rusko mělo vždy vynikající zahraniční politiku.

Te dokonale politice, ktera udrzela kolonie o 50 let dele se rika totalitni zrizeni. A nijak bych ji nevelebil.
OCapek 28.12.2005 14:40

Re: Rusko mělo vždy vynikající zahraniční politiku.

Ivane, mrknete se na nektere demograficke (predevsim umrtnost, natalita, prumerny vek) a ekonomicke statistiky. Udrzeni SSSR bylo za cenu NESMIRNYCH strat a Rusova budou platit ucty jeste nekolik desetileti. Neni vubec jiste, zda - li udrzi staty na SEVER od Kavkazu.
František I. 28.12.2005 16:10

Re: Rusko mělo vždy vynikající zahraniční politiku.

Velice zajímavá myšlenka. Existuje literatura?
kapitán 28.12.2005 10:54

Rudá armáda SSSR byla reálná síla

se kterou se muselo počítat, i když  špionážní průzkumy technického vybavení byly rozporuplné. Navíc to byla VÍTĚZNÁ armáda z II. světové.
Teprve debakl v Avganistanu ukázal na neakceschopnost a tedy SLABOST režimu a umožnil na Sověty přitlačit.
www racek 28.12.2005 9:25

no, nejsem si naopak jistý, zdali

pan pipes a jemu podobný agonii ruské veleříše neoddálili tak o 10 let. jejich politika vedla naopak k vnitřní soudržnosti, neb obyčejný rus považoval nebezpečí napadení amerikou za zcela reálné ... a ono i občas reálné bylo. kupodivu, rusko si oddechlo za reagana ... jeho politika obranné iniciativy byla velice účinná. no ale abychom to nepřechválili ... na konci éry sajúzu vyzkoušeli rusové superraketu energia, jejíž první užitečné zatížení činil "poljus" ... opravduvá 100 tunová hvězda smrti. pro poruchu se nedostala na oběžnou dráhu a další pokus gorbačev nepovolil ... no, tehdy reagan sice uzbrojil rusko, ale opravdu jen o kousek ...
Kolt 28.12.2005 9:39

Re: no, nejsem si naopak jistý, zdali

Pipes a jemu podobni nemeli vliv pred rokem 1980. Takze naznacovat, ze agonii oddalili tak o 10 let prakticky znamena naznacovat, ze nebyt Pipese a spol. tak by se SSSR rozpadl v roce 1980. Myslite, ze kdyby v USA zustal u moci "Carter a spol.", tak by to SSSR polozil kratce po roce 1980? Pochybuji.
NevericiTomas 28.12.2005 11:21

Re: Re: no, nejsem si naopak jistý, zdali

On www.racek predpoklada, ze obycejny Rus vedel o panu profesorovi a ze obycejny Rus se bal americanu ne proto, ze se to hodilo Polytbiru, ale protoze se americeni trasli na dobyvani Moskvy.
To uz je takova (j)uchylka...
www racek 28.12.2005 17:34

Re: Re: Re: no, nejsem si naopak jistý, zdali

on to věděl každý v tomhle bloku, ze všech stran namířený zbraně směr my a naše směr oni ... jenomže těch jejich bylo až na pár posledních let mnohonásobně víc. obyčejní občané se těch zbraní báli, i války se báli, oni ji i zažili.
a ruské vedení se bálo američanů a jejich síly jako čerta ... jakmile se začala bortit rovnováha strachu, začaly se bortit i sovětské režimy ...  nebo ne?
www racek 28.12.2005 12:12

Re: Re: no, nejsem si naopak jistý, zdali

no, ono snížení nebezpečí a ty helsinky ... vůbec, uvolnění vždy mělo na ruské či klonované systémy destruktivní vliv. jako u nás. číňané si z toho vzali poučení a demontáž socialismu provádějí cíleně a po etapách.
Kolt 28.12.2005 12:35

Re: Re: Re: no, nejsem si naopak jistý, zdali

Moc vam nerozumim. Takze kdyby se i po roce 1980 i dale delalo uvolneni, tak co? Tak by se to rozpadlo rychleji? O kolik rychleji, aby pad v roce 1990 znamenal prodlouzeni o deset let?
www racek 28.12.2005 17:28

Re: Re: Re: Re: no, nejsem si naopak jistý, zdali

ale rozumíte. třeba takový 68, maďarsko, polsko, vždy uvolnění ...
Kolt 28.12.2005 21:13

Re: Re: Re: Re: Re: no, nejsem si naopak jistý, zdali

Nerozumim. Rozumim co myslite oslabenim po uvolneni. Ale neni mi jasne, jak Pipes a spol. mohli oddalit pad o 10 let, kdyz SSSR padl presne 10 let pote, co zacal mit tento proud vliv. To lze vysvetlit pouze tak, ze bez nastupu Reagana by se SSSR zhroutil v roce 1980. Coz mi pripada jako naprosty nesmysl, ktery jste urcite rict nechtel.
www racek 28.12.2005 23:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: no, nejsem si naopak jistý, zdali

takových pipesů a vysoko postavených bylo vždycky dost a dost ... nemyslíte? a ti měli vliv vždycky.
Buvol 28.12.2005 9:20

Dovoluji si všem doporučit také jednu knihu o historii a sice

William L. Shirer: Vzestup a pád třetí říše .... Nic lepšího jsem na dané téma nečetl .....
Milanius 28.12.2005 11:07

Re: Dovoluji si všem doporučit také jednu knihu o historii a sice

Souhlasím, taktéž mohu vřele doporučit. Přidal bych ovšem ještě nesmírně čtivě napsané Dějiny 20. století, od Paula Johnsona, jestli chcete vidět věci v širších souvislostech.
honza 28.12.2005 12:10

Re: Re: Dovoluji si všem doporučit také jednu knihu o historii a sice

Ježišmarjá, to snad ne ! Ten Johnsonův blábol jsem četl a byla to jen zbytečná ztráta času.
Johnsonson 28.12.2005 13:13

Re: Re: Re: Dovoluji si všem doporučit také jednu knihu o historii a sice

Nechte Paula Johnsona na pokoji nýmandi. Napiš setinu toho co on a prosaď se na trhu a pak mluv nulo.
Honza 28.12.2005 16:29

Re: Re: Re: Re: Dovoluji si všem doporučit také jednu knihu o historii a sice

Jestli si myslíš, že mezi kvalitou a uplatněním na trhu je přímá úměra, tak jsi nýmand sám.
Makovec 28.12.2005 20:15

Re: Re: Re: Re: Dovoluji si všem doporučit také jednu knihu o historii a sice

Jasně! Já si třeba tejkonc koupim ten Fičák o VyVolených, ti se na trhu dobře prosadili a výtisků se určitě prodá víc než ňákýho Johnsona, takže to určitě bude větčí a lepčí pravda!
Jap 28.12.2005 8:00

Spise naopak

Americti konzervativni intelektualove a historici  vojensti experti, vcetne expertu  v CIA  vubec nepomohli porazit SSSR ale naopak  zivot teto stvury nechtene prodlouzili,  svymi premrstenymi odhady  vojenske a ekonomicke sily SSSR.  Naproti tomu sovetsti marsalove a clenove politbyra KSSS  znali  presne americke vojenske a prumuslove kapacity a i kdyz dobre vedeli, ze nemaji moc sanci, presto se trvarili cela desetileti sebejiste a cely svet, vcetne americkych elit jim to zral.
Nejvetsi lez z teto doby uspesne prezivajici dodnes je pohadka o tom jak se cely svet dostal na pokraj nuklearni valky pri kubanske krizi  v 1960 tych , a jisty Mc Namara , ministr obrany pro Kennedyho a Johnsona ,  /ktery nese snad nejvetsi vinu na Vietnamskem debaklu  USA/ si z kubanske krize udelal celozivotni karieru a cela desetileti psal a preednasel o tom, jak on a jeho kolegove poradci Kennedyho zachranili svet.   Pravda je , ze v te dobe mely USA nekolikrat vice balistickych nuklearnich raket, / tehdy nova vec/ , nez SSSR  s  daleko lepsi presnosti, / pomer byl nejakych 160 americkych proti 30, nebo 50 ruskym/ ,  navic SSSR nemel porovnatelnou namorni silu a logisticke vybaveni a byl neschopen jakekoliv projekce sily mimo vlastni uzemi a satelitni staty a uz vubec ne za oceanem  na Kube a Rusakum bylo uplne jasne, ze  jejich masivni pozemni utok na zapadni Evropu, pokud ho Americani nezastavi  se svoji 1/2 milionovou armadou  umistenou v Nemecku se zmeni v  nuklearni utoku USA na SSSR.  Takova valka by zkrvavila Ameriku a zapadni Evropu, ale uplne by znicila SSSR a sovetsti marsalove a vedouci komunisti nemeli vubec chut  a odvahu Americany testovat, jestli do toho pujdou. A SSSR dostal svoji smrtelnou az diky selskemu rozumu prezidenta Reagana a nvzdory mnoha expertum, a navzdory  svetovemu mirovemu hnuti.
Jirka 28.12.2005 9:30

Re: Spise naopak

Jenže politika naštěstí není jen výsledkem vojenských úvah. Co bylo pro Američany a západní Evropu lepší - zničení SSSR ve válce, ale k tomu devastace vlastního území, nebo dalších 30 let studené války? Myslím, že každý normální by si vybral tu studenou válku. A i když Rusové třeba věděli, že by válku prohráli, neznamená to, že by v určitém okamžiku někdo z nich tu spoušť nezmáčkl, pokud by se kubánská krize ještě více vyostřila.
TT 28.12.2005 12:08

Re: Spise naopak

Jste hodně mimo, myslím. Že součástí vztahů západ-východ bylo i kus blufování je pravda, nicméně rámcově se strany znaly, a jaderný konflikt (minimálně v 70. i 80. letech) by byl zničující pro všechny. Politika zadržování z hlediska západu fungovala velmi dobře, minimálně z kalkulace lepší vrabec v hrsti, než holub po jaderné válce na střeše. Potíže má západ nyní, když se proti němu vedou asymetrické války - teroristé atp. Například si to Sověti testovali s těmi instalacemi hlavic na Kubě ... V roce 1956 testovali v Maďarsku a později v 1968 otestovali u nás, že jim západ tyto avantýry trpět bude. Jinak se válčilo po celém světě tzv. náhradními válkami bez přímé konfrontace, ať již to byl Vietnam (bez ruské a možná též čínské pomoci by to Vietnamci nemohli ustát), nebo Afghanistán (kde to bylo naopak), ale především ve spoustě dalších malých válek "osvobozeneckých hnutí", která se vedla různě v Africe a v Latinské Americe. Nešlo také jen o souboj silový (kdo má víc a lepších zbraní), ale i o souboj ideový (která společnost je lepší). Proč SSSR skutečně padl by bylo zajímavé téma, ale z ryze vojenských důvodů to nebylo. Spíš někteří papaláši seznali, že za pár desítek let už budou úplně mimo a tak raději byl zvolen mírně řízený rozpad ...
ondra 28.12.2005 23:03

Re: Spise naopak

Nechtěl bych zkoušet, zda máte pravdu, nebo ne.
od 29.12.2005 17:40

Re: Spise naopak

Přečtěte si - Chambers Whittaker:Svědek. Tam je odpověď na první odstavec.
Vodník 28.12.2005 0:57

Rusko a SSSR

není totéž. Této permanentní záměny, které se dopouští běžně Doležal, je článek v Reflexu pln. Nevím, jestli to je lajdáctví Pečínky nebo Pipese, ale přes některé vnějškové analogie mechanismu fungování moci a ruský jazyk nemá pravoslavné Rusko se sovětskou imperiální veleříší společného vůbec nic.
68 28.12.2005 2:15

Re: Rusko a SSSR

Vodka...