23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

KNIHA: O Pavlovi

Pavel Juráček byl český filmař. Kritici, kteří milerádi škatulkují, ho zařadili mezi tzv. mladou českou vlnu šedesátých let minulého století.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plzák 12.12.2020 12:37

Čti o penisech! To máš lepší. Je to tvoje úroveň.

P. Han 11.12.2020 22:37

Uprdl jste se tak akorát vy. Chápu, že třeba po luštěninách nelze jinak, ale článek pana Adlera je lepší přečíst pozorně, než to do sebe nacpat jako prase. Jeho tvorbu Adler charakterizuje slovy "Ovšem těch pár filmů, na nichž se podílel režijně, byly pumy". Toho jste si patrně ve svatém rozhořčení nevšiml. Viděl jsem většinu "jeho" filmů, tedy jak těch, které režíroval, tak těch, na kterých se podílel scénáristicky. A byly to vesměs pecky, na to se nedá zapomenout. Ani Adler to nepopírá, naopak to zdůrazňuje. Co tedy vaše dílo? Snese srovnání aspoň s Adlerovým?

J. Ptáček 11.12.2020 13:49

Je jich plná Praha, těch elegantních revolucionářů, partyzánů a politických emigrantů ze všech končin. Kromě proletářského internacionalismu a boje proti imperialismu je nejvíc zajímají dívky a pití. A ty naše pitomé holky na ně letí....

Pavel JURÁČEK, scénárista a režisér, 1. června 1960

Jak říká renomovaný pan režisér Juráček, migrace z rozvojových zemí není nic nového. Jen se trochu kouknout do staršího tisku.

M. Němec 11.12.2020 13:41

Knihu D.Horákové sem přečetl, i první vydání Deníku P.Juráčka mám.

Divil jsem se pouze jedinému : proč se na Juráčka Horáková kvůli stálému ponižování zkrátka nevykašlala ? Dokonce se mi mírně naznačeno v knize zdá, že ho neopustila kvůli sexu.

(Popisuje jeho velký penis. )

M. Němec 11.12.2020 13:37

Já jsem četl v Humpoleckých rozhledech, že J.Plzák je idiot.

Neznám ani J.Plzáka, a ani autora článku, ale jsem mu vděčen, že mi Plzáka sympaticky představil.

Jak trefné !

A. Bytová 11.12.2020 11:43

Zvlášť když jste nečetl ani jednu z knih, o kterých je řeč.

P. Moravčík 11.12.2020 11:21

Zo zvedavosti?

I. Fencl 11.12.2020 10:09

To je nečetl pozorně. Autor má Juráčka za člověka velikášského, který si nedělal servítky a kladl na lidi přehnané nároky. Přesto se jej ale v tomhle článku zastává.

I. Fencl 11.12.2020 10:06

Pěkný článek. Jen dovětek si dovolím. Forman se nechal v jednom rozhovoru slyšet, že v USA Juráčkovy deníky čte a doporučoval je. To ovšem mluvil o jejich prvních vydání. Nynější zatím dosáhlo 3 svazků, vzalo Juráčkův život od dětství (už tehdy deníky psal) a bude následovat ještě díl 4., právě hodně z jeho exilu. Osobně mě zvěsti o knize jeho ženy nalomily, ale i 4. díl samo sebou koupím. S odstupem času mají ty knihy značnou dokumentární hodnotu a jsou dobře psány, třeba pohledy na Menzela i Havla už si každý doladí jistě sám. Nikdo jiný než Juráček nic podobného takto celoživotně nepsal, řekl bych. Není to srovnatelné se Zábranou, s Vladislavem, je to úplně specifický typ literárního díla, k jehož vzniku bylo jednoduše třeba velké ego.

J. Plzák 11.12.2020 9:32

Doposavad jsem o Juráčkovi nevěděl. Teď mi ho autor sympaticky představil: ....Podle Juráčka byl bývalý president přinejmenším pitomý snílek, ale mnohem spíše mešuge."...

Jak trefné! To opravdu prezidentek byl: Existují pamětníci kteří líčí, jak v Poděbradech, v Koleji Jiřího z Poděbrad ráno vstal, oblékl si košili, uvázal kravatu a šel na umývárku.

Jinak mu bylo dobře.

I. Mertl 11.12.2020 7:20

FUJ. Po obtížném přečtení parafrázuji autorovu konečnou otázku: "Proč tohle všechno" pan Petr Adler píše? Zřejmě nemá rád Juráčka. Ani já ne - Juráček nesporně byl člověk, se kterým nebylo možno vyjít. Ale zbylo po něm úctyhodné dílo, nejspíš větší než páně Adlerovo. Ale pan Adler se nad památkou podivného člověka a výjimečného tvůrce jen tak uprdl.

M. Krátký 11.12.2020 2:04

nevím proč jsem to přečetl celé ???