Neviditelný pes

KNIHA: Neff uvádí

25.12.2017

aneb Tucet komiksů dle jedenáctky klasiků

Nejsem žádný kloudný tester, ale Aston mě letos požádal, abych přečetl jeho rukopis Poklad dobrodružných příběhů, i poslechl jsem a nevzpomínám si, že bych vykutal skutečnou chybu. Doplňovat, je jiná. To se dá vždy...

Nedá, vážení.

Nejméně tady to třeba nebylo. Známo mi navíc je, že Ondřej Neff psal obdobně zaujat o životech autorů dobrodružné literatury už mezi roky 1984 a 1986 v měsíčníku Pionýr. Bylo tam tenkrát možno studovat čtivý seriál medailonů ilustrovaný panem Jindřichem Ulrichem a později dalšími výtvarníky včetně Jiřího Petráčka, třeba si pamatujete, a ze stran toho tehdy už čtvercového časopisu, který jsem kupodivu i po dovršení dvacátého roku života odebíral, se linuli Enšpígl, Nasreddin, baron Prášila, Robinson, Lemuel Gulliver, don Quijote a zrovna tak jejich duchovní tatínci podobných es: Alexandre Dumase, Karl Friedrich May, Robert Louis Balfour Stevenson, ale i Homér. A Jack London. Ten, o kterém, a to se ví málo, Neff brzy nato formou studií, komentářů a doslovů sepsal celou (dodnes nevydanou) knížku pro nakladatelství Svoboda, které mu ji zaplatilo jen diskutabilně či vůbec.

Poklad dobrodružných příběhů

Ale to je už jedno. Nedalo mi to přesto letos v létě (2017), abych ty dávné portréty hnidopišsky nesrovnal s novými, a co nevidím? Staré se od nových odlišují. Je to dobře? Jistěže. Co se naopak lišit nemůže, jsou klasici. Klasikové neumírají, ty jen tak jednoduše nevyměníte. Jak by snad se zlovolnému padouchovi některému „šiklo“. To nejde, protože ti mužové i ženy už vězí v historii.

A tak se také letos začalo Danielem Defoe a Robinsonem, a sice jsem upozorňoval (ve snaze projevit aktivitu) na jeho údajná padouštví a jistou nepůvodnost celého Robinsona, to však spíš jen žertem, poněvadž podobné detailíky se „čtenáři od sedmi let“ nepředkládají (a proč by taky měly, pro děti jsou zbytečné, neideální pravdu si stejně jednou dohledají. Jak tu o Danielu Defoe, tak tu o Karlu Mayovi).

Ale ponořte se do Pokladu (a pokladnice) dobrodružných příběhů. Není samozřejmě pouze Neffův. Především dokonce sestává z tuctu komiksových adaptací slavných děl. O jejich geniálních tvůrcích Ondřej v prolukách mezi seriály pouze pěkně vypráví a Robinsona převedl ve scénář sám ten nejpovolanější, František Novotný alias chlapík, který tutéž knihu už někdy roku 2004 neobyčejně svébytně i skvěle zadaptoval prózou.

Původně snad byl, jak jsem slyšel, sice pro ten úkol osloven Albatrosem právě Ondřej Neff, ale dal nakladatelství tip na mistra science fiction a námořního kapitána Novotného.

V Pokladu dobrodružných příběhů následují mimo jiné komiksy podle scénářů Ondřeje Neffa, který přitom zde přítomnou Cestu kolem světa za 80 dní adaptoval už roku 1986 pro rozhlas, Ondřeje Müllera (Poslední Mohykán, Volání divočiny) či Víta Haškovce (Dobrodružství Toma Sawyera, Pouští a pralesem). Ale to již si objevte sami a vězte předem, že seriály od deseti scenáristů bezvadně kreslil tucet tvůrců a v pěti případech z toho je malíř sám autor scénáře: Tomáš Chlud u Tří mušketýrů, Renáta Fučíková u Hraběte Monte Cristo, Martin Velíšek u Bílé velryby, Karel Jerie u Ostrova pokladů a Michal Menšík pod pseudonymem Nikkarin v případě Knihy džunglí.

A pozor, pozor: prostřednictvím náhledů knižních obálek se tu děti i dospělí setkají rovněž s tvorbou Zdeňka Buriana, Václava Junka, Kamila Lhotáka, Gustava Kruma, Dagmary a Pavla Bromových, Waltera Pageta, Rockwella Kenta, Maurice Leloira, Léona Benetta a George Rouxe.

Ondřej Neff: Poklad dobrodružných příběhů. 12 slavných děl dobrodružné literatury v kreslené podobě.
Jedenáct autorů literárních námětů: Daniel Defoe, James Fenimore Cooper, Alexandre Dumas, Herman Melville, Jules Verne, Mark Twain, Robert Louis Stevenson, Karl May, Rudyard Kipling, Jack London a Henrik Sienkiewicz.
Úvod Ondřej Neff. Sestavili Vít Haškovec a Ondřej Müller. Scénáře Ondřej Neff, František Novotný, Vít Haškovec, Ondřej Müller, Martin Velíšek, Renáta Fučíková, Karel Jerie, Tomáš Chlud, Pavel Mertl a Michal „Nikkarin“ Menšík.
Kresby Bohumil Fencl, Michal Kocián, Jiří Petráček, Martin Velíšek, Renáta Fučíková, Karel Jerie, Tomáš Chlud, Petr Modlitba, Luděk Bárta, Barbora Kyšková, Miroslav Pospíšil a „Nikkarin“. Obálka Vojtěch Domlátil. (Kniha navíc přetiskuje řadu knižních obálek.)
Odpovědný redaktor Ondřej Müller. Albatros. Praha 2017. „Pro čtenáře od 7 let.“ 96 stran. ISBN 978-80-00-04806-2



zpět na článek