24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

KNIHA: Nadechnutí Rostislava Černého

Kdo ví, čím to bylo, že šedesátá léta minulého století udělala z tehdejšího Československa nový střed uměleckého světa. Jakápak Paříž nad Seinou. Praha nad Vltavou. Je jedno, jestli to bylo něčím ve vzduchu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Rehulka 12.4.2017 15:41

Nejsem milovníkem....

poesie, ale z Vašeho krásného článku cítím úctu a přátelství dobrých lidí ! R.I.P. Rostislave Černý !

A. Alda 12.4.2017 11:41

Hezké.

Jo, pěkné. Dík za připomínku i recenzi.

V. Vaclavik 12.4.2017 7:24

Nerikam ze vsechno

ale dost podstatna cast toho umeni sedesatych let byla okopnuta ze sveta, asi jako prakticky vsechny ty dnesni tv souteze a sitcomy jsou okopnute, tedy dnes uz asi jen v licenci, podle soutezi, ktere vymysleli ve svete.

To me doslo az pozdeji, postupne, kdyz jsem se seznamoval s hudebni a vubec umeleckou scenou padesatych let v Americe. Tam clovek vidi predchudce naseho 'studio A' a vsechno dalsi. Takze nevim jaky stred, ci pupek sveta. Neco tedy asi orginalni bylo, ale mozna by bez toho vnejsiho svobodnejsiho sveta byly veci uplne jinak.

J. Sova 12.4.2017 9:25

Re: Nerikam ze vsechno

"Nejstarší filmovou písničkou na světě, blízkou pojetím dnešním videoklipům, tak podle informací na webu České televize je píseň Dáme si do bytu z roku 1958, ve které zpívala herečka Irena Kačírková společně s Josefem Bekem, režie Ladislav Rychman."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Videoklip

P. Adler 12.4.2017 20:07

Re: Nerikam ze vsechno

nerad vam to rikam, primo se rdim, ale: on i ten mozart prej opisoval ... o shakespearovi pomlcme, ten prece (treba v bouri) vykradl homera, aniz se musel obavat popotahovani od dedicu kvuli tantiemam ... a ted vazneji: v mnoha pripadech mate skoro urcite pravdu, ale jen potud, pokud se bavime o forme ... v pripade 60. let minuleho stoleti a umelcu tehdejsiho ceskoslovenska slo hlavne o to, ze prinaseli NOVY OBSAH ... natocit obchod na korse nebo ostre sledovane vlaky, abychom zustali jen u dvou tehdejsich filmu, ktere dosahly az na oskary, dokaze technicky kazdej malej jaroslav s kamerou ... natocit dila tak obsahove a citove silna, to ale dokaze pouze umelec, ktery vi, co dela i proc to dela ...

V. Vaclavik 13.4.2017 9:07

Re: Nerikam ze vsechno

Tady mluvime o konkretnich formatech poradu, prebrani celych pisnicek, tedy krome textu, a takove veci. Ale svet jsme neznali a tak jsme o tom ani nevdeli. Nikde prece nepisu, ze nic naseho nebylo, co tady na me provadite je argumentacni lync, pane.

P. Adler 13.4.2017 22:00

Re: Nerikam ze vsechno

he? HE?

J. Huml 12.4.2017 5:18

To me moc pekny pane Adler. Diky moc.