23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


KNIHA: Miloš Zeman komentuje snímky

26.5.2017

„Vážím si každého, kdo místo toho, aby si postavil „podnikatelské baroko“, koupí chalupu a tu opraví.“

Současný prezident toho sice nenapsal tolik jako pánové Havel a Klaus, také on ale je, a nedá se svítit, spoluautorem několika knih. Například Zpovědí bývalého prognostika a Zpovědi informovaného optimisty a (loni) taktéž publikace Tato země je naše. Dobrá. Avšak do roku 2016 ještě nikdy nenapsal komentáře k fotografiím, které by vyšly knižně. Zkusil něco podobného až nedávno a byly dvě možnosti. Být ukecaný či stručný. Zůstal naštěstí tím druhým; i kdyby se nicméně stal Kecalem, hlavními autory knížky Moje Vysočina pohledem Miloše Zemana zůstanou oba autoři osmapadesátky brilantních snímků Karel Beneš a Bohumil Eichler – a s nimi, jistěže, původce námětu Jaroslav Foldyna a tvůrkyně konceptu Jitka Hrůzová, která s výjimkou příjmení nemá nic společného se zpěvákem Michalem Hrůzou, natož pak třeba jeho hrůzným Sněhulákem:

Jen pár desítek - výhradně nezimních - fotografií vznikalo v průběhu let 2013-2016, a jak ta předposlední, tak ta první zachytily Veselský rybník u Nového Veselí na Moravě. I když bez gumového člunu a vyčuhující nohy.

Co je v publikaci krom toho?

Třeba působivé pohledy na vlčí mák (hned dvakrát), ale i na „proklaté“ lány žluté olejky a kraj okolí Golčova Jeníkova, Moravských Budějovic, Pelhřimova, Červené Řečice a řeky Sázavy. „Kdybych byl kluk, vyběhl bych do té zelené stráně,“ tvrdí hravě tentýž státník, který nedávno a podobně hravě prohodil před Vladimírem Putinem, že by se měli likvidoval (příliš početní) novináři.

Moje Vysočina

Co ještě víc? Inu, můžeme díky žertéřově knize nakouknout taktéž do malebného okolí Vranovské přehrady a do srdce tzv. České Kanady (Kunžackého lesa). Pomyslně se taky opláchneme v tůni pod Javořicí (v magickém místě, jež znala i známá „zaříkávačka“ Vlasta Javořická), anebo se chvíli lze brodit v divě i bublavě „Kamenném potoce“ u Chotěboře. Popatříte rovněž na barevné domky u starých hradeb v Poličce (asociace na Zlatou uličku na Hradě) či na „selský baroko“ Havlíčkova Brodu, na zámek Velké Meziříčí, na pevné hrady Bítov, Štamberk, Lipnici a Pernštejn (tolik filmovaný). A mrkneme se i do vcelku fascinující Telče (hned třikrát), do Jihlavy, do Třebíče i do Slavonic a taky na kostel Svatého Petra v Nové Říši a na kostel Sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

I na působivý krytý dřevěný most v Černvíru a (hned dvakrát) na tzv. Veselý Kopec, půvabně přírodní enklávu bělohnědých roubenek a muzea v přírodě. - Vícero těchto snímků je panoramatických a v knize vždy zabírají dvě rozlehlé stránky.

S lyrikou, o které se hovoří v předmluvě, to prezident ve strohých komentářích nepřehání, ač následovně cituje Otvírání studánek: „Nebe se opřelo o rybník, nikoli o studánku, a kdyby rybníků nebylo, o zem by se rozbilo.“ Ale jinak Zeman spíš jen konstatuje úbytek vysočinských zajíců a hned u čtyř záběrů se nepřátelsky vymezuje vůči řepce.

Prolog k tomuhle holdu schopnosti našich předků hezky stavět a holdu krajině na pomezí Moravy a Čech sepsal lékař Jiří Běhounek, momentální hejtman Kraje Vysočina, a já z jeho postřehů rád ocituji alespoň jeden: „Je pravděpodobné, že za skvělými fotografiemi najdeme prvky náhody a štěstí a že záběry pořízené v konkrétním čase a na konkrétním místě už nebudou moci být opakovány, protože už nikdy nenastane ona mimořádná chvíle.“

A Běhounek navíc připomene Halasovo Já se tam vrátím.

Mezi partnery vydavatele knihy figuruje vedle Parlamentních listů a Romana Pončíka i Asociace profesionálních fotografů České republiky.

Moje Vysočina pohledem Miloše Zemana. Překlad anglické části Progres Language Institute. Vydalo nakladatelství Atypo. Praha 2016. 128 stran. ISBN 978-80-87759-02-8