25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

KNIHA: Kunderovo Nevědění konečně česky

Dodnes si pamatuji větu, kterou mi ve Francii před více než deseti lety řekl s lišácky posmutnělým obličejem Milan Kundera: „Exil má jednu výhodu, dává nám možnost se dívat na Čechy pro mě francouzskýma a pro tebe německýma očima, a opačně zahlédnout naše hostitelské země českýma očima.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 17.11.2021 17:58

S Milanem jsem se dobře znal ještě z Brna včetně jeho ženy Věrky a jejich boxera. Milan mi vyprávěl jak ho fascinoval životopis Stalina, tehdy vydaný samizdatem a předčítal z něj téměř neuvěřitelné historky, týkající se zejména sovětského politbyra. Jinak zřejmě nebyl dobrý prognostik, o komunismu se vyjadřoval: To je režim, který tady bohužel bude nejméně tisíc let, není síly, která by ho zbourala. Za dva roky pak odjel do Francie - navždy.

M. Pivoda 17.11.2021 19:26

Milan Kundera asi nebyl až tak špatný prognostik, jak výše píše J. Ptáček. Proč?

Komunismus/socialismus v srdci Evropy sice už cca 30 let neexistuje, ale strach z něj je zde stále intenzivní. A asi ten strach z možné obnovy komunismu/socialismu zde bude pokračovat i nadále. Do kdy? Hm. Půjde-li technologický pokrok stávajícím tempem, pak se v USA očekává zavedení minimálního nepodmíněného příjmu (pro každého občana) někdy v průběhu 30. let 21. století.

Pozor! Žádný politický systém zde nepropaguji. Tímto zde pouze informuji o zmíněné někdejší Kunderově vizi - prognóze. Co? Že to měl Kundera v hlavě poměrně dobře srovnané.

A trochu zlomyslně, asi právě proto, že je dnes 17. listopadu, musím zde připomenout, že jsem dnes na ČRO 2 zaslechl celou (nefalšovanou) někdejší prezidentskou přísahu Václava Havla, morální to opory českého národa. Václav Havel tehdy přísahal věrnost Československé socialistické republice.

A ještě (asi také zlomyslně) dopovím, že ekonom, který v Česku založil Občanskou DEMOKRATICKOU stranu, krátce nato NEDEMOKRATICKY rozdělil stát Československo. Ha, Ha. Ha. Mají dnešní učitelé odvahu vyučovat tyto skutečnosti mladou generaci?

Š. Hašek 17.11.2021 20:13

Od Kundery jsem něco přečetl. "Zajímavý" týpek. Docela nějaká beztvará hmota.

Nejdřív komouš, potom začal tvrdit, že vlast je banda hlupáků, která se má naučit francouzsky .......

Václav Havel z něho byl úplně paf. ??? Zřejmě Kundera mu osvítil "nedělitelnost svobody".