Neviditelný pes

KNIHA: Kruan ze Žluté planety definitivní

2.1.2023

Kompletaci, dopsání a dokreslení svého nejslavnějšího komiksu o Kruanovi si Vlasta Toman (zemřel 11. května 2022) nechával na konec: ostatní jeho seriály vyšly jako vázané knihy již předtím. Připomenu, že se jedná mj. o adaptace slavné Burroughsovy ságy z Marsu (i když ne celé) anebo románu Sira Arthura Conana Doyla Ztracený svět, ke kterému Vlastislav Toman přisnil dvě pokračování. Působivé jsou také jeho Příběhy psané střelným prachem - z rozličných historických období. Ale Kruan je výjimečný. Dosáhl skutečně až překvapivého komerčního úspěchu. Navíc to není adaptace, ale původní sága - a dnes i nejdelší český sci-fi komiks; zatím nebyl překonán. A přece to na nic podobného zezačátku nevypadalo. Rozhodně ne někdy v roce 1959, kdy se vynořil ze stránek časopisu ABC ilustrovaný příběh Robinzon ve vesmíru.

Byl to jen příběh děcek, která si nadšeně vyprávějí robinzonády. V jedné kluka Robina zachrání krabí robot: na Venuši. Toho robota nakreslil výtvarný redaktor časopisu Sláva Jílek a kresba se vtiskla do podvědomí šéfredaktora Tomana. V letech 1963-1964 na ni možná myslel, když psal do Pionýra sci-fi povídky To a Příchod bohů. Tady ovšem ilustroval sám Zdeněk Burian a vytvořil pro Tomana čtyři kvaše a dvě perokresby.

Dalším z malířů, už pro vydání knižní (1966), stal se Jaroslav Lukavský. Ale skutečně se dal vlak s krabem - a brzy Kruanem - do pohybu teprve roku 1973.

Tehdy začal Toman psát pro zadní stranu ABC celoroční seriál Příhody malého boha, adaptaci povídky To. Rozvedl spoustu motivů a poslední díl zveřejnil v srpnu 1974. Vše kreslil jeho přítel František Kobík; a protože „Ábíčko“ bylo měsíčník, jedná se o 24 stran dobrodružství.

Hned příští školní rok však navázal cyklus Příchod bohů a v letech 1975-1976 Kruanova dobrodružství. Dodám, že mi bylo roku 1976 dvanáct, a tak mě trilogie ještě zasáhla v pravý čas. Sledujeme už Kruanovo narození a bojovník dospěje a stává se tahounem příběhu. Ten je, jak řečeno, původní, ani zde se však Toman nejspíš nevyhnul jistému vlivu podvědomí.

V dětství, ještě před druhou světovou válkou, četl Čuttou ilustrované české překlady Burroughsových románů z Marsu, a když nyní vymýšlel národy Žluté planety, jednoduše se to „systému“ Edgara Rice Burroughse podezřele podobá. V žádném případě nejde o plagiát, ale… Určitě to ostatně bylo plodné spojení. Toman - technik, Burroughs - moc ne. A technik Toman četl Burroughse v dětství. Dalo se to dohromady v mozku a komiksová sága zaujala, takže první sešitové vydání (1985) překonalo nákladem daleko tři sta tisíc výtisků.

V dětství jsem samozřejmě netušil, že dojde po dvanácti letech na pokračování a posléze celou trilogii číslo dvě. A stalo se, Mezi zářím 1988 a srpnem 1989 vytvořil Kobík dalších pětadvacet stránek Kruanovy cesty, ve které učí Pozemšťané na Žluté planetě Kruanův kmen, jak se ubránit vesmírným pirátům. Opět burroughovský motiv. - Po převratu (1989) se sice chvíli zdálo, že seriál zůstane legendou minulosti, ale omyl; a mezi prosincem 1995 a březnem 1997 vzniká další série Kruan a bohyně, která má 30 stran a pro pozdější knižní vydání (2002) dokonce 32. Kosmičtí piráti jsou na konci na hlavu poraženi a roku 1997 kreslí nezlomný František Kobík ještě jeden a půl pokračování další řady Kruan a pozemšťané. Nicméně jeho zdravotní stav mu nedovoluje pokračovat. Toman se posléze dohodl s novým kreslířem, a to bohužel s ještě nezkušeným Filipem Škodou, a mezi říjnem 1998 a červnem 1999 vznikl celý Kruan a pozemšťané v Tomanově a Škodově verzi.

Jenže Ábíčko (kde už Toman dávno nešéfoval) seriál uťalo. Zveřejňování bylo ukončeno předčasně a Škoda sám později přiznal, že na jeho kreslení neměl. „Byla to tragédie, rozsypalo se mi to pod rukama. Zásahy svými fixy, byť přesnými, jsem komiks knokautoval.“

V aktuální knize Kruan ze Žluté planety (vyšla koncem roku 2022) došlo k úpravě na konci čtvrté série a Kruanova cesta má i 26. část. Ale vynořila se pouze přesunem prvního pokračování série páté, která se teď zove Kruan v Kraji jezer a počet jejích stran se ustálil na jedenatřiceti.

V letech 2009-2010 zveřejnilo ABC čtyřicet stran Kruana a služebníků Zla od malíře Michala Kociána, ale z další spolupráce sešlo, už podruhé. Sice Kocián nebyl takový greenhorn jako Škoda, ale… Tak či onak, třetí a definitivní podoba závěrečné řady vznikla teprve pro naši knihu z roku 2022 a vytvořil ji kreslíř Karel Zeman. Ve finále závěr scénáře ještě dopiloval editor Jaroslav Hlaváček, neboť Vlastislav Toman se konce práce bohužel nedožil. A šestá série se dnes nazývá Kruan a návrat Zářících.

Nemusíme mu věřit, ale Toman v rozhovorech hned několikrát deklaroval, že mu je citově bližší mechanický Malý bůh než bojující válečník Kruan, který vypadá zcela lidsky. I proto se po letech odvážil k návratu na začátek ságy a mapoval události před přistáním Vejce na Žluté planetě, to je ovšem zase jiný seriál. A v něm Toman připomíná, že vajec s kraboidními roboty uvnitř bylo Pozemšťany na Žlutou planetu vysláno víc. Jenže dva krabi se nepřihlásily.

Samostatnou a nepříjemnou kapitolou je fikce, ano, ryzí fikce ohledně chystaného televizního seriálu anebo filmu pro multikina podle Kruanových dobrodružství.

V jisté fázi musel Toman pochopit, že je šálen. Přípravy projektu už trvaly podezřele dlouho.

Na druhou stranu si myslím, že se o seriálu aspoň opět víc mluvilo. Taky Toman poskytoval rozhovory a čtenáři se mohli na film těšit. Byla to nesporná reklama. Vždy je větší zájem o dílo, jehož se chopili filmaři. Je však otázka, zda příjemnost podobné „reklamy“ přebila faktickou podlost producenta a režiséra a výsledné zklamání Tomanovo.

Vlastislav Toman: Kruan ze Žluté planety. Doslov Milan Krejčí. 145 pokračování nejdelšího českého sci-fi komiksu. Kresby František Kobík a Karel Zeman. Reprodukováno z původních listů zapůjčených Vlastislavem Tomanem. První souborné a revidované vydání. Nakladatelství Josef Vybíral. Žalkovice 2022. 176 stran.

https://www.databazeknih.cz/knihy/kruan-ze-zlute-planety-505382



zpět na článek