19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

KNIHA: Karel IV.

Snad to bylo tím, že jsem měl za zády knihovnu a včera už jsem si posté říkal, že si konečně přečtu toho Švejka s ilustracemi známého sprosťáka Urbana, že mne napadlo odpovědět jen švejkovské:

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Němec 3.3.2016 15:31

Počet dětí Karla IV.

Kolik , odborníci na tituly ?

J. Škodák 21.2.2016 20:21

Že švejkování dell'Arte do možností a la carte.

Protože jsem dnes snídal vtipnou kaši,tak mne trochu Commedie dell'Arte nezabije.Ze švejkoviny dell'Arte pana Vlka se dostáváme do nového literárního druhu„Ala Carte".Ty poslední dva boršče z kuchyně páně Vlka„Achich,achich,Rusko" byly nestravitelné! Jako předkrm nám zatím Vlk připravil něco lehkého o Karlu IV. Očekává se,že z důvodu výročí tohoto panovníka bude něco vydatnějšího o více chodech. Protože se tak nacházíme v oblasti Sv.říše římské-německých národností bude to opět Eintopf. Hádejte,jaké tam budou ingredience? Zkažené frankfurtské a vídeňské párky,norimberská klobása a plesnivý perník...

To vše bude zalito vyjetým olejem antisemitismu, protože se Karel IV.vyjádřil nelichotivě o židech. Z toho vybrat něco ala carte bude velmi obtížné! Možná,že se stane zázrak a pan Vlk se změní podobně jako Saulus-Šavel,z kterého se stal Pavel.Ale to by už zase byla asi Commedia dell'Arte.

P. Vaňura 20.2.2016 19:29

Pro pana autora

Mohl byste vědět, že panovník, u nás známý jako Jan Lucemburský je pro Angličany John of Bohemia a manželka jejich krále Richarda II je Alžběta Česká!

Váš odkaz to nezahrnuje.

Je to jako kdyby svatá Anežka Česká byla nazývána Anežka Přemyslovna.

P. Gábriš 20.2.2016 7:53

hnidopich

když nevím jistě, nepíšu. Slováci neříkají "ničtož" ale "niktoš"

J. Mrázek 20.2.2016 8:22

Severní maďaři to říkají takhle.

No a co ?

V. Vlk 20.2.2016 10:31

Re: hnidopich

Jsem se Slováků ptal. Je jich v Praze hafo. Po vašem příspěvku jsme se ptal znovu. Používají oboje.

R. Szewczyk 20.2.2016 7:10

ha ha ha

na tom odkazu je uvedena Markétka coby dcera Karla 4, ovšem ta zemřela dříve, než Václav Lucemburk se stal Karlem 4 , čili uvádět ji jako dceru Karla 4 je logický nesmysl, dále, onen Václav , syn Jana , byl mimo jiné králem Burgundska , markrabětem Moravským, a vládcem v různých hodnostech mnoha jiných destinací, uvádět ho jako krále v čechách je hloupost narodovců, zvláště když se objeví ve větě : Karel 4 byl český král ----protože pro laika zajimavá věta, ovšem vyřčena debilem, tím se nechcá dotknout postižených debilitou

J. Mrázek 20.2.2016 8:24

Letem světem není encyklopedie!

Rozlišujte, prosím! Zvládnete to?

P. Vaňura 20.2.2016 19:35

Četl jste známý manifest Mým národům?

Tam je titulatura Františka Josefa I stejně dlouhá, jako celý text manifestu. Přesto je znám jen jako Císař F. J. I.

Císařovna Marie Terezie naopak nosila málo významný císařský titul jen jako manželka císaře Františka Lotrinského. Skutečnou moc držela ovšem ona z titulu Královna Česká, Královna Uherská a Velkovévodkyně Rakouská.

R. Szewczyk 21.2.2016 11:41

Re: Četl jste známý manifest Mým národům?

si myslím, že jediný titul Franty Jozefa1 byl : Jeho císařské veličenstvo

P. Vaňura 21.2.2016 14:41

https://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Josef_I.

Jeho císařské a královské Apoštolské veličenstvo

N. N.

z Boží vůle císař rakouský, král český a uherský, lombardský a benátský, dalmatský, chorvatský, slavonský, haličský, vladimiřský a illyrský; král jeruzalémský; arcivévoda rakouský, velkovévoda toskánský a krakovský; vévoda lotrinský, salcburský, štyrský, korutanský, kraňský a bukovinský; velkokníže sedmihradský, markrabě moravský; vévoda horno- a dolnoslezský, modenský, parmský, piacenzský a guastalský, osvětimský a zátorský, těšínský, furlanský, dubrovnický a zadarský; knížecí hrabě habsburský, tyrolský, kyburský, goricijský a gradišťský; kníže tridentský a brixenský; markrabě horno- a dolnolužický a istrijský; hrabě hohenembský, feldkirchský, břežnický, sonnenberský; pán terstský, kotorský a na Slovinském Krajišti; velkovévoda srbský atd.

R. Szewczyk 21.2.2016 17:22

Re: https://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Josef_I.

ach ano, coby titul krále v Uhrách, tedy Apoštolské veličenstvo,