25.4.2024 | Svátek má Marek


KNIHA: Jaroslav Hašek se nemýlil

24.6.2006

Haškův román o Švejkovi není reportáží, ba ani nespadá do oboru literatury faktu. Kdepak. Je to román. Přesto neubývá těch, kdož hledají a nalézají, kde se Hašek „mýlil“, a jiných, kteří určují „předobrazy“ jeho románových postav.

Autoři úspěšné dvoudílné Encyklopedie pro milovníky Švejka (Academia, Praha 1998, 1999) Milan Hodík a Pavel Landa se k Haškově knize vracejí tentokrát z jiného úhlu. Na základě historických dokumentů vyvracejí představy o tzv. předobrazech Haškem stvořených románových postav. Na pozadí proslulého kázání polního kuráta Ibla, označeného Švejkem jako blbost na kvadrát (podařilo se najít skutečného autora kalendářového příběhu o udatném praporečníkovi, vlastního to obsahu oné homilie), přicházejí s podrobným portrétem kněze Jana Evangelisty Eybla. Obdobně předkládají životopisy Vincence Sagnera nebo Rudolfa Lukase a dokazují, že prakticky neměli nic společného s románovým hejtmanem Ságnerem či nadporučíkem Lukášem; jde tudíž o jakousi rehabilitaci těchto mužů dotčených na pověsti nikoli Haškem, nýbrž vykladači jeho díla. To vše zase na pozadí dějin 91. c. a k. pěšího pluku.

Vyvracení omylů nespáchaných Jaroslavem Haškem, ale jeho vykladači, si pochopitelně vyžádalo mnoho odboček. Autoři nás provázejí zmatením kolem rodiště maršála Radeckého, dokazují, že po bitvě u Custozzy nemohla hrát kapela Radeckého pochod, i jak to bylo s jeho vousy doopravdy. Čtenář se dovídá, že kdysi známý pražský divadelní podnikatel plukovník Roja vůbec plukovníkem nebyl, jaké do nebe volající nesmysly dokázal tisknout Katolický týdeník ještě v roce 1993, či proč se – a s jakými důsledky - k budějovickému regimentu nachomýtl Fráňa Šrámek. Nejspíš také zaujme detailní popis procedury, kterou museli absolvovat důstojníci vojska Jeho Veličenstva při přechodu do vznikající armády československé, nebo jak nesnadné bylo splnit požadavek „představte si, že je rok osmačtyřicátý“.

Milan Hodík, Pavel Landa: Švejk – fikce a fakta. Naše vojsko, Praha 2006. 216 str., 164 obr. váz., 299,- Kč, při objednávce na adrese www.nasevojsko.cz s 20% slevou.