19.4.2024 | Svátek má Rostislav


KNIHA: Husitská revoluce

13.12.2021

Petr Čornej je respektovaný historik, spisovatel a pedagog. Jeho kniha Husitská revoluce je velmi čtivým dílem uvádějícím čtenáře v tematicky samostatných kapitolách do období husitských válek. Podtitul “Stručná historie” naznačuje, že jde o knihu rozsahem střídmou, ale o to výmluvnější a jednodušší ke čtení.

Husitská revoluce

Autor se ve svém díle zaměřuje na dějiny pozdního středověku, hlavně na husitství. Pracoval i na dvoudílných Velkých dějinách zemí Koruny české, což je populární učebnice, která pokrývá detailně všechna období naší historie. Jeho Jan Žižka. Život a doma husitského válečníka je Knihou roku 2020 a také vítězem Magnesie Litery v kategorii naučných knih.

Petr Čornej vyhověl v souvislosti s loňským kulatým výročím událostí z roku 1420 žádosti Lidových novin a připravil pro ně seriál o husitství vycházející v novinách na přelomu února a března roku 2020. Kniha Husitská revoluce je pak až na několik přidaných medailonků osobností souborným vydáním těchto novinových textů, které si kladly za cíl seznámit čtenáře stručně a jasně s příčinami, průběhem a významem období husitské revoluce.

Tuto knihu si nepředstavujte jako faktografickou příručku, ale spíš jako soubor velmi čtivých a informačně nabitých textů, které vám vysvětlí vše, co byste měli o husitské revoluci vědět. Jde o chronologicky řazené příběhy osobností a událostí, prostřednictvím kterých se dozvíte podrobnosti o samotném válčení, náboženských důvodech revoluce a celoevropském kontextu doby.

Čtení textů je radost, Petr Čornej je nejen historik s potřebným vědomostním zázemím, ale také dobrý vypravěč. Čtenáře nechá lehce splývat na jindy nudné vlně dat a událostí, v jeho podání je historie zábava a radost. Při čtení jeho díla si možná i vy vzpomenete na hodiny dějepisu na základní či střední škole. Pokud jste měli smůlu, tak vás byl vyučující schopen unudit k smrti. Pokud jste měli štěstí, šlo o nadšence, který vás získal pro věc. Jsem si jist, že Petr Čornej je zástupcem druhé jmenované kategorie pedagogů a někdy bych si rád poslechl nějakou jeho přednášku.

Husitská revoluce v podání Petra Čorného je co se týče zábavnosti a čtivosti na úrovni té nejlepší beletrie. Vůbec nevadí, že jde o soubor novinových textů. Naopak. Do novin se píše jinak, je třeba zaujmout v prvních větách. Petr Čornej začíná každý text stejně, chce se poprat o pozornost čtenáře. V knize je pak jeho snaha vidět na každé kapitole.

Knihu k recenzi poskytl eshop Megaknihy.cz. Petr Čornej je autorem dalších zajímavých knih.

Převzato z Historieblog.cz se souhlasem autora.