20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

KNIHA: Hitlerův poslední den

Historik Richard Dargie v nové knize Poslední Hitlerův den shrnuje více či méně známé poznatky o tom, jak probíhaly poslední hodiny života Adolfa Hitlera. Detailní popis dění v bunkru pod Říšským kancléřstvím v Berlíně ale není jedinou linkou vyprávění.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Fencl 5.1.2022 21:20

Tak jsem knihu četl a jsem v lehkém šoku. Přece jen jsem starší generace a nemám z toho dobrý pocit. Má to být snaha být "konečně" objektivní? Možná, ale podle mě kniha až moc soucítí s Německem, místy bezděčně adoruje Hitlera, při celkovém pohledu před nás staví Stalina a Hitlera jako dva soupeře, takřka bez ohledu na to, kdo koho napadl. Místy je to psáno i nejasně (nebo snad přeloženo?) a čtenář dlouze dumá, kdo tento či onen zločin vlastně provedl a na které straně stál. Jistě, věřím, že Erenburg vyzval ke znásilňování Němek, ale místy jsou tu věci vytrhávány z kontextu. Tak například celá kapitola o dobytí Říšského sněmu se přímo opájí tím, jak to byl zbytečný a tupý čin.

J. Pavelka 5.1.2022 9:04

On to autor také píše, s tím, že ho zaujal způsob, jak je to uvedeno do širších souvislostí a bez faktických chyb, což, má li pravdu, není tak úplně obvyklé...Jinak ano, je známo, že nakladatelstvím vydělávají nejvíce erotika, esoterika resp. "duchovno" a...hitlerika

Z. Ukolébavka 5.1.2022 8:11

S vyjímkou těch psů v rejstříku bylo tohle publikováno nespočítatelněkrát.