20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Klaun Parafin 7.12.2005 16:56

Také jsem ještě poslední knihu nečetl - ta ztráta paměti se mi jeví velmi lacině...

Jedná se asi o současnou "moderní" filosofii raději zapomínání, abych "svůj život" nemusel znevážit tvrzením, že to všechno už tady dávno bylo. Souhlasím i s tímto oslavným pajánem páně Šlajchrta i s komentáři "zcr", řekli to za mě. Díky. (Jo a zmínka o Victoru Hugovi mi přinesla do nosních dírek zápach středoškolní stařičké plesniviny - něco bylo od něho povinného, myslím... Chudák Qusimodo...)
povinnost 7.12.2005 21:02

Re: Také jsem ještě poslední knihu nečetl - ta ztráta paměti se mi jeví velmi lacině...

Klaune, Klaune, i Eco je již v učebních osnovách. Za blbé profesory autoři většinou  mrtví nenesou zodpovědnost. A na férovku, četl jsi Zvoníka nebo jsi jen viděl film na motivy Hugova románu?
aida 7.12.2005 21:41

Re: Re: Také jsem ještě poslední knihu nečetl - ta ztráta paměti se mi jeví velmi lacině...

Já osobně to onehdy poslouchala na Vltavě jako četbu na pokračování.:-) Petr Kostka byl docela sugestivní.
Jinak k článku - knížku mám doma už aspoň 6 neděl, ale ještě pořád jsem si nenašla čas na čtení, snad teď o svátcích...
zcr 7.12.2005 11:24

Uf

Autora článku si velmi vážím, ale čtvrtý odstavec mi téměř vyrazil dech. Asi je na rozpacích určitý druh náročného čtenáře. Eco se dá číst tak i onak, ale pozornějšímu člověku snad nemůže uniknout, proč ta faktografická ekvilibristika a vleklé disputace - přece proto, že se Eco snaží podat postavy a jejich činy i obecné dění na základě (vznešeně řečeno) sémantického rámce příslušné éry, a to dělá proklatě dobře ve všch třech románech, které jsem zatím četl (první tři).
Do prdele s webadminom 7.12.2005 11:20

To robí schválne !!!

Môj príspevok na skoro 2000 znakov sa stratil. Už nikdy ho znova nenapíšem!!! A hodne dlho sem nenapíšem ani názor ani iné videnie faktov. Ja som z príspevku P. Šlajchrta pochopil, že nová Ecova knižka je horšia ako Baudolino a tú som nedokázal dočítať. Webadmin bojuje s tými, čo nenačítavjú obrázky. Nuž čo, ak mi prípespevok zmizne pre refreš pri pokuse o odoslanie pre načítanie obrázka, tak mu ubudne prípevkov do diskusie, neskôr aj čitateľov. Podarilo a mu doviesť diskusiu do stavu, že je neprehľadná, že sa do nej ťažko prispieva. Ja sem chodiť nemusím. Stejne som si za posledný mesiac ani nečítaval reakcie na moje príspevky, lebo ... to išlo veľmi ťažko. Vylepšovanie diskusií až do ich zániku. Aj to je posolstvo stredovekých pokusov o slobodu slova. Dan z Piesku nasratý a zásadový. Z Piesku pre píseckých z BL. Aj tam diskusiu tľko vylešovali až zanikla. Zostanú len "lidové zvyky". Tie neakceptujem. V novom roku sa sem možno ešte pozriem, odteraz ignorujem. "Opakom lásky nie je nenávisť, opakom lásky je ľahostajnosť." R. Fulghum
michal 7.12.2005 11:08

dobrodružný příběh a poučné pasáže

to nádherným stylem, prodchnutým u Eca Šlajchrtem nenalezeným heroismem najdeme u zatím nevzpomenutého Victora Huga, např. v romanticky štrejchnutých Dělnících moře jsem se o chobotnicích dozvěděl, co jinde těžko hledat. Z obdobného soudku je i Bílá verlyba Melvilla. Ale Hugo na mne dodnes dýchá až antickou tragikou a moderní dynamikou.
zcr 7.12.2005 11:33

Re: dobrodružný příběh a poučné pasáže

Ale rozdíl je přece ten, že ať se na Hugův román díváte jakkoli, zůstane pořád "jen" romantickým románem. Když se díváte z různých úhlů na díla Ecova, uvidíte jednou traktát, jindy detektivku, pak zase romaneto. Hugo napsal obrazy, Eco píše proměnlivé hologramy.
michal 7.12.2005 14:09

Re: Re: dobrodružný příběh a poučné pasáže

to zcr Zvoník od Matky Boží už romantika není, 93 už vůbec ne. Nejsem si jist, zdali jsi to pořádně četlo, milé zcr. Jistě, je to starší psaní než Eco, ale to není o metodě, Shakespeare taky není proměnlivý hologram, ale nádherná poezie, drama, psychologie a vůbec. Nic proto Ecovi, ale když budu snaživej, tak to můžu taky vnímat jako pohádku s hodně detaily...
zcr 7.12.2005 15:15

Re: Re: Re: dobrodružný příběh a poučné pasáže

No-právě :o)
A Huga rozhodně nehaním, to bych výše napsané "jen" nenapsal jako ""jen"" a musel bych ho číst pořádněji.
Zato Eca jsem četl velmi důkladně.
A možná bych se maličko přel o tom, zda to je či není o metodě - Eco má pod kontrolou všechny roviny vědomě a využívá toho; Hugo je má pod kontrolou jakoby podvědomě - abych se vyjádřil co možná nejneobratněji.