19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

KNIHA: Česká populární literatura v Protektorátu

Zatímco kapitola o naší tehdejší literatuře v exilu je až překvapivě stručná, písemnictví v „podzemní“, které naprosto nikam neuteklo, se probírá podrobně. Nechybí ale ani stati o německém literárním životě a nacistickém provozu divadel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Opic 3.1.2023 20:02

"Dočteme se i o germanizaci našich vysokých škol... "

Zajímá mě, jak se germanizují zavřené vysoké školy?

Uzavření českých vysokých škol 17. listopadu 1939

https://cs.wikipedia.org/wiki/Uzav%C5%99en%C3%AD_%C4%8Desk%C3%BDch_vysok%C3%BDch_%C5%A1kol_17._listopadu_1939

L. Severa 3.1.2023 14:05

Lidové noviny vydávaly za války romány na pokračování v sešitkové úpravě . Tehdy jsem přečetl v této úpravě poprvé Saturnina.

R. Polášek 3.1.2023 8:53

Ono by možná byly ještě mnohem zajímavější překlady z němčiny z té doby nebo díla proněmeckých autorů. Totiž totalitní stát, jako v té době bylo hitlerovské Německo uchvacoval nejen státy, ale i kulturní a vědecký svět. Například jsem četl populárně vědeckou knihu z té doby o zvířatech, kde jiný než německý prostor nebyl. Byl zde Brehm, který toho o zvířatech dost popsal, byl tam Bismark, který vedle jiného měl údajně rád zvířata, byly tam popsány pokusy s havrany jakožto inteligentními ptáky, pokusy se šimpanzi. všechno tot napsáno m dost poutavě, ale všechno toto bylo uděláno čistě jen německými badateli nebo chovateli zvěře. Když se psalo o zoologické ýzahradě, byla to německá ZOO. Jako by anglosaský svět , Británie, USA vůbec neexistoval. Jsem přesvědčený, že v třeba Londýně pokud v té době vyšlo podobné dílo, třeba i takhle podobně poutavě napsané, že by ve velmi podobných pokusech s havrany nebo šimpanzi figurovali čistě jen britští nebo maxijálně američtí badatelé a pokud by se psalo o zvířatech v nějaké ZOO, byla by to nějaká britská. Jako zajímavý kontrast k dnešní globalizaci.

H. Rybnická 3.1.2023 18:43

Švandy kopec. Mezi léty 1948-1989 popisovaly vědecké publikace až do školních učebnic v Československu v oboru biologie pouze "vědecké" objevy nějakých Mičurinů. Lysenků a možná dalších "významných" Rusů. Kdybych neměla mámu která se narodila a vyrostla na Starém Brně a při každé cestě do města mi ukazovala onen Mendlův pomník, bych nevěděla do dnes kdo to byl. Ostatně jmenoval se Gregor Mendel a ne Řehoř. To jen na okraj.

J. Sinnreich 3.1.2023 4:33

Zajimave z teto doby jsou predevsim v zanru scifi romany J. M. Trosky (vl. jmenem Jan Mazal). Jeho trilogie "Zapas s nebem" a dalsi romany byly velice oblibene, hlavne u mladeze.

R. Polášek 3.1.2023 8:35

Troska ale napsal Zápas s nebem i ty předchozí věci už před válkou, ne?

L. Žaloudek 3.1.2023 16:18

Jan Matzal (J. M.).