25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

JAZYK: Soumrak vzdělanců?

Moje žena každé ráno při snídani asi čtvrt hodiny sleduje na svém mobilu diskuse členů a příznivců několika sdružení, v nichž se diskutuje především o přírodě, o stromech a o zvířátkách, zejména pak o čápech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 16.6.2021 9:28

Ono de facto dnes již psaný text často lidé neumí ani číst.

J. Ticháček 16.6.2021 9:33

Ten čitelnější rukopis je vcelku pochopitelný. Všichni ti lidé se učili psát ve stejných školách stejným, kodifikovaným písmem. Jen ti, kteří psali málokdy, neměli příležitost si vytvořit vlastní rukopis. Zatímco lidé, kteří psali v jednom kuse si vytvářeli vlastní modifikace tak, jak jim to padlo do ruky.

R. Langer 16.6.2021 10:02

Taky ti, co psali v jednom kuse většinou potřebovali zapsat v krátkém čase mnohem více informací. Já bych rád psal rukou čitelně (pro ostatní), ale bohužel... :-(

L. Beneš 16.6.2021 14:45

Nic si z toho nedělejte. Mě říkal pan řídící ve druhé třídě, že jednou budu psát ve fabrice na bedny. A vidíte, měl pravdu. Jako inženýr jsem se za rýsovacím prknem celý čas povaloval, zatímco děláci se rvali s plněním plánu, takže jsem musel s jinými podobnými chodit na brigádní, nejlépe noční směny do expedice (výpravny), kde jsem přikládal šablony s nápisy na bedny a přetíral jsem je štětcem namočeným v barvě. Psal jsem tedy na bedny.

M. Marek 16.6.2021 8:27

Z lišty ČT24 8.6. : Žáci ráno před výukou absolvovaly PCR testy.

L. Beneš 16.6.2021 14:46

Nic neobvyklého. Moderně: No wonder!

S. Zemitý 16.6.2021 8:24

Češtinářem jako Oliva (nebo jiný z desítek členů ÚJČ) nemůže být každý a každý nemá ani potenciál kriticky myslet jako Koukolík. A tyhle nedokonalosti se asi u průměrých lidí začasté sejdou. Prý dokonalý není nikdo ... Já teda rozhodně nejsem. A tak ač, byť, přestože, navzdory tomu, že se já, technik, považuji za češtináře mírně nadprůměrného, dedukci, kterou uvádí autor ve třetím odstavci od konce svého příspěvku nejsem ve své nedokonalosti schopen pochopit. Nejdříve 2 postřehy k větě, uváděné jako příklad špatné formulace, totiž větě že ... ve Vrbětické kauze ...

A) "vrbětický" je adjektivum relační, stejně jako, dejme tomu, "pražský". Ve větě "Procházel jsem pražské památky ..." píši tedy ve shodě s Pravidly JČ malé p. Ovšemže se v psaných textech z pořátku května 1945 psalo, že "... již třetí den odolává pražské povstání ..." . To se později stalo velevýznamnou dějinnou událostí - Pražským povstáním. Vrbětická kauza je opravdu téhož charakteru - tedy významnou dějinnou událostí, aby se psalo "... ve Vrbětické kauze ..." ?

B) Nelze pracovat " v kauze" . Obvyklé, i když hloupé - ale taková vazba je běžná - "na kauze se pracuje". Kdo se nesetkal s dětským "... ono se to rozbilo ..." Kauza se dá vyšetřovat, analyzovat, komentovat aj.

Proč by z takto formulované věty měl vyplývat náznak, že oněch kauz je víc, mi ale uniká. Poučte mne, prosím.

J. T 16.6.2021 9:03

No, on ten náznak nevyplývá ze slova "kauza" ani "vrbětická" ci "vrbětická" ale spíš ze slova "verze". Možná, když se podíváte do výkladového slovníku, co znamená slovo verze, tak pochpíte. Pro usnadnění cituji z Wikipedie: " Verze je jedna z několika podob téže entity (možný stejný obsah, jiná forma) například v textu, software, při ústním vyprávění (svědectví), různé podoby ..."

upozorňuji na to slovní spojení "jedna z několika"

J. Nevrkla 16.6.2021 9:22

R^

A. Pakosta 16.6.2021 12:23

Pro poučení a odlehčení - na téma mnohosti verzí doporučuji si poslechnout toto: https://www.youtube.com/watch?v=1JeMQnl0x1M

Pro netrpělivé - to podstatné je od času 4:44

S. Zemitý 16.6.2021 15:12

No jo no. Představte si, že by někdo přišel s podezřením, že za výbuchem (vlastně nejdřív požárem) je skupinka kluků, kteří se dostali do skladu otevřenými dveřmi a uvnitř si dali čouda, neboli cígo. Taky verze, že ? Jiní by hledali muslimské teroristy, další možná samovznícení ...

Jestliže leželo na stole v prvním okamžiku vyšetřování verzí 5, ale brzy se čtyři z nich ukázaly jako nonsens -y, nevidím důvod, proč by se nemohlo dál pracovat právě jen s tou jednou, v dané chvíli zdaleka nejpravděpodobnější. Ono se pochopitelně může časem ukázat, že i tohle je slepá ulička, tedy se otevře verze šestá ...

Čímž neobhajuji výběr vyšetřovací verze v daném případě. Jsem přesvědčen, že je chybný. Dost pravděpodobně vědomě. Neboli - že nejde o vyšetřování (ať jedné či dvou či tří verzí), ale fabrikaci důkazů k té zvolené (nebo vymyšlené ?).

Docela jistě by se k úvahám o mizerné vyjadřovací schopnosti Čechů a jejich neznalosti pravopisu dal vybrat případ méně diskutabilní. A že jich média nabízí dennodenně přehršle. Jak jsem psal výše: nikdo není dokonalý, což se týká i pana autora. I on chybuje, a to i v tomto článku.

Na začátku třetího odstavce konstatuje nesmírnou gramatickou ubohost pisatelů a vzápětí ji označí za "negramotnost". Což je logicky jednoznačně, průzračně, neoddiskutovatelně špatně. Nikoli sporné, jako v analyzované větě o vyšetřovací vrbětické verzi.

Mám posloužit odkazem na wiki a heslo "gramotnost " ? ;-)

R. Langer 16.6.2021 5:50

Hm, tedy nevím jak kde, ale nás už před 40 lety učili, že se velké Vy píše pouze v oficiální osobní komunikaci, jinak se všude píše malým písmenem. Prakticky nikdy jsem to nepoužil, a přátelům tykám. ;-)

J. Špicner 16.6.2021 1:57

Rostoucí, živé stromy se vypínal-Y nad hřbitovem, na němž mrtví vstával-I z hrobů: aneb o rodu životném a neživotném. Čeština má takových paradoxů více než přehršel; a nejen proto mi připadá krásná.

R. Langer 16.6.2021 5:53

Strom je prostě rod neživotný, a mrtvý životný, to není žádný paradox, ale mluvnice. ;-)

J. Vorlický 16.6.2021 7:10

Mně spíš vadí ,Policie vylovila z řeky lidské torzo bez hlavy a údů ́nebo ,Před deseti lety si Pepík vzal svoji manželku Irenu za ženu ́.

V. Novák 16.6.2021 9:45

Tak nevím - je to bigamie nebo ne, když se oženil maje již manželku a ona manželka je tatáž?

Z. Lapil 16.6.2021 10:33

Pořád lepší než Mrtví žáci leželi v márnici.