19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

JAZYK: Razítko

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 19.3.2007 10:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tíha, váha a hmotnost

Shakespeare si především slova vymýšlel - a angličtinu tak mohutně obohacoval.

Ostatně - čemu říkáte "slovo"? Co je nové slovo? Jak vyjádříte anglicky "červeňoučké jablíčko", což není přesně to samé jako "červené jablko"? Jsou to nová slova nebo ne? A je použití starého slova v novém kontextu a významu, případně mírně upraveného takového slova (což byla právě Shakespearova parketa) novým slovem?

Vadí/nevadí 19.3.2007 10:50

Taky nám tu náš pan autor Nestranný několikrát dával ten jejich soudní systém za vzor

Teď tam maj chudáci aféru, že ministr spravedlnosti asi bude muset odstoupit, že nechal vykopnout pár prokurátorů, co nechtěli prokurovat podle toho jak vláda chtěla. A pomáhala mu k tomu ta pani, co Bush ji chtěl za nejvyšší soudkyni, protože se na to z těch 300 milionů nejlíp kvalifikovala, neboť nikdy nesoudila. A protože to Bushovi neprošlo, tak podala výpověď ze služeb Bílého Domu (stačí jí jen ten plat od Bushovic rodiny), a tak nemůže teď dostat padák od vlády. (Beneš má pravdu - ona "nemusí").

A v tom Texasu (co tam ta pani nesoudkyně působí) před časem odsoudil jeden soudce 17letýho kluka na doživotí, že ho čapli s marihuanou a byl na podmínce 10 let kvůli přepadu, kde sebral 2 dolary z peněženky, kterou prázdno pak vrátil.  A tentýž soudce jiného muže na podmínce za vraždu poslal na privátní léčení místo do lochu, když ho několikrát chytli s kokainem.  Jistě na tom nehrála role, že jeden byl černé pleti a druhý bílé a ještě k tomu kámoš.  Teď toho kluka černýho pustili po 17 letech, dostal milost (s podmínkou) od Texaskýho guvernéra (měl kliku, že Bush už to nedělá) po velké akci novin.  A tak on "může" být na svobodě u maminky a "nemusí" už do vězení (když bude pořád hodnej). http://www.guardian.co.uk/usa/story/0,,2037150,00.html 

Ale to náš pan Autor Nestranný asi bohužel neví, jinak by nám je pořád nedával za vzor...       

  

David Werner 19.3.2007 10:49

Re: Re: Všechno je jinak

Nemam diakritiku a je to Francaise!:-P

dulcibelka 19.3.2007 10:49

Re: Engagement a silhouette

R^

David Werner 19.3.2007 10:48

Re: Všechno je jinak

Francouzi maji Academie Fraincaise, to neni zadny zapskly ustav. Tam to jiskri. Gomme a macher, logiciel, ordinateur, enregistreur, puce.

¨jepice 19.3.2007 10:48

Vteřina ve spisovné češtině

označuje i čas, když  jde o běžné vyjádření časového intervalu. Jen když  jde o fyzikální jednotku, používá se označení sekunda. Je to zřejmě proto, aby se naše označení sjednotilo s mezinárodním, což je docela praktické. U minuty to bylo jedno, tam jednak nešlo o základní jednotku, jednak je minuta /narozdíl od vteřiny/ mezinárodní slovo. 

vita 19.3.2007 10:48

Re: Re: Re: Oprava

Špagety se používají, pica taky, byť méně, rovněž párek v rohlíku (to si ovšem vymohl ten výrobce amerických horkých psů, neb čeští prodavači nepoužívali schválených párků a schválených rohlíků), hamburgr, mekáč (tady zčešťování dospělo poněkud dále), Kačer Donald, Miky Mause jsem snad ani jinak neviděl, gufy neznám, gastarbajtr je citově zabarveno ve významu zhoršení (podobně jako jiné germanismy v češtině - thé, tépich...), tedy opět v češtině se vyskytující.

Takže akorát ten Boeing - ovšem u nás není zvykem počešťovat jména a názvy. Na rozdíl od nezbolševisovaných dob, kdy bylo běžné Horác nebo Vergil (Ovida studentům censurovali, to víte, to Umění milovati...). A to i tenkrát, když je původní název vlastně americky zdeformovaný a zmermomocněný.

David Werner 19.3.2007 10:46

Re: Re: Re: Ono je to mnohem jednodušší

Vy jste ale dobytek! Vam se branky, body, seKundy nelibily?:-P

David Werner 19.3.2007 10:43

Re: HEY!!!Davide -

Vim, a omouvam se. Skutecne jsem myslel pouze pizzu.;-P

David Werner 19.3.2007 10:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tíha, váha a hmotnost

Shakespeare mel slovni zasobu ca. 300 000 slov (Goethe asi 50 000).;-)

bobr 19.3.2007 10:42

HEY!!!Davide -

...ta pica bez ty diakritiky je jaksi...ehm...no....;-D

David Werner 19.3.2007 10:39

Re: Re: Hezky napsano, lec hlopost

Odchovanec profesora Nejedleho.;-)

bobr 19.3.2007 10:38

mate pravdu pane L!

-a nejen v zemi zaslibene-ono je tezko pro mozky zatizene bolsevicko-byrokratickym balastem pochopit ze svoboda neni jen o vycestovani do zemi RVHP!R^

vita 19.3.2007 10:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tíha, váha a hmotnost

A taky nerozlišují množství a množina a spoustu jiného - to se máme přizpůsobovat těm, kteří mají chudší jazyk?

To už můžeme rovnou přejít na pidgin a strom strom rovná se les.

vita 19.3.2007 10:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tíha, váha a hmotnost

Ale furt je to hmotnost, že? Takže ve vámi popsaném způsobu se na laboratorních vahách (nebo decimálce) nezjišťuje váha, neb g ze vzorečku se pokrátí, anóbrž hmotnost. Zatímco u deformace pružného elementu (pro normální - třeba zařízením zvaným přezmen, to je taková ta pružina v pouzdře, co se pověsí na zeď a na druhý konec vážený předmět) měří skutečně tíhu. V daném místě.

Délka nechť se zjišťuje klidně metrem - stejně se měří v metrech. Takže nemůže dojít ku zmatení pojmů, zatímco u hmotnost/váha zajisté dojít může. A dochází. A u teplota/teplo taky. Víte, kolik žáčků by nemuselo být zmateno ve fyzice, kdyby používalo nezmatený jazyk?

Nevidím důvod, proč by nemělo být použito rozlišení tam, kde je jazyk přímo nabízí. Vteřina/sekunda... Škoda, že Jungmann k té vteřině nevymyslel i ekvivalent minuty "první".

Marat 19.3.2007 10:35

Re: Škoda že nám náš pan autor Nestranný a Neomylný nepíše víc o tom, jak v USA je vše nejlepší

Vadí,kéž  vám to nevadí,vlézt třebas psovi pod ocas i s těmi vašími uvědomělími řečičkami.A hlavně tam už zůstat.

¨jepice 19.3.2007 10:35

Taky ještě existuje otázka

proč. Ta by vám tu neúčast mohla vysvětlit.

David Werner 19.3.2007 10:34

Re: Re: Oprava

spagety, pica, parek v rohliku, hemburgr, mek donalds, donald dak, miky maus, gufy, gastarbajtr, bojng,

žaba na prameni 19.3.2007 10:32

Všechno je jinak

My  "Češi" máme Ústav pro jazyk český AV.  Angličani a tímtéž jazykem mluvící obyvatelstvo dalších zemí  NEMAJÍ  (!) žádný ústav pro jazyk anglický - a v tom je ten problém. Když kdysi šéf  (tuším jakýsi pablb jménem Trávníček) tohoto jazykového nesmyslu provdával své 4 dcery - nikoli najednou, ale postupně, vždy vydával postupně nová  a  nová a jím vymyšlená pravidla českého pravopisu, by  honorář obdržel, veselku a hostinu zaplatil, a při tom neutratil. Ústav pro jazyk český je totiž stejnou krávovinou, jako nedávno zrušená instituce AV - tou byl "Ústav pro završení díla Zdeňka Nejedlého"  - hádejte ve kterém roce byl  tento roztomilý ústav zrušen ?......(Y)

David Werner 19.3.2007 10:31

Re: Re: Oprava

Ernest Heminkvej, skvadrona, gej, dzem. :-P

milan 19.3.2007 10:30

Re: Re: Ono je to mnohem jednodušší

A JA CHCI ZASE KUNDU A NE VTERINU

David Werner 19.3.2007 10:28

Re: Re: Re: Nová čeština

Mozne reseni: At NP vedle jinych symbolu nabidne diakriticke znaky.

balthasar 19.3.2007 10:27

Re: Oprava

Uvšem chcete li být důsledným, je třeba prosazovat progresivní tvary jako "júsbíčko, sídýromka".

David Werner 19.3.2007 10:25

Re: Re: Re: Re: Re: Tíha, váha a hmotnost

Hmotnost se vazi take napriklad v nemcine nebo anglictine. Tak co?

Vadí/nevadí 19.3.2007 10:25

Škoda že nám náš pan autor Nestranný a Neomylný nepíše víc o tom, jak v USA je vše nejlepší

To bychom pak ještě více chtěli aby už konečně nám sem poslali ty jejich vojáky, že je tady chceme mít v těch jejich nažehlenejch feš uniformách.  Teď se budou mít v Bulharsku a Rumunsku, tam maj do léta poslat asi 3.000 svých vojáků, však už se tam taky lid kvůli tomu srocoval.  Nemaj tam takovýho někoho jako našeho p. Autora, který by jim moh říct, že je to jen pro jejich dobro. 

A tenhle weekend se kvůli těm vojákům srocovali statisíce po celém světě, zajímavé že hlavně v těch zemích, co s nima už po léta mají své zkušenosti.  U nás ty zkušenosti s nima nemáme, jen ty z Hollywoodu a tak jenom pár jedinců vyšlo do ulic, ale kdo by se chtěl ukazovat s komunistama?  I když je to pro dobrý účel, tak u nás je důležité, kdo to říká a né co říká...

      

bobr 19.3.2007 10:24

Re: Re: Nová čeština

-kdo je linej a blbej da se k policajtum-ne?

Navic mi tu za tim morem fakt dela problem diakritiku insta-a - odinstalovavat - tim se zadnemu neschopnakovi neomlouvam-jen souhlasim s panem Wernerem!R^

David Werner 19.3.2007 10:22

Re: Ustav pro jazyk americky

Main, to je nejaky dialekt?;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-DRv

bobr 19.3.2007 10:21

Re: Do jaké míry?

Vazeny Franzi Ferdinande Estete-delate mi radost!Taky se obcas musim chechtat nad azbukoidnimi prepisy angloamerickych nazvu kapel a vubec muzikantu, hlavne na miloucke strance gremmy.ru - da se tam chytit velmi mnoho specialnich jazykovych bacilu...

I v dalsi casti Vaseho spisku se da vysledovat jista erudice a hlavne je prijemne cist od Vas i pozitivni veci!

Oba (svym zpusobem)vime ze pan Benes ma pravdu a to co jsem Vam adresoval posledne tomu jen pritakava...By the way-pred davnejsi dobou jsem si poliboval nad slovem " vybydlenost"-ktere se vztahovalo na stav panelaku ve vsi Chanov u Mostu-bydleli tam pohrichu vetsinou cigani a byl to vyraz opravdu trefny!(Skrze ty sedmipatrovy baraky bylo fakt videt i ze silnice od Biliny!)

David Werner 19.3.2007 10:20

Re: Ustav pro jazyk americky

Ano, gaelstine je sktecne spatne rozumet.:-P

David Werner 19.3.2007 10:19

Re: Nová čeština

Prece si nezk*rvim pocitac diakritikou!!Rv