23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

JAZYK: O jedné pozvánce

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Nikola Poselová 20.8.2008 1:11

Poznámka k této diskuzi

Tak jsem si asi po roce přečetla diskuzi, která se díky mé pozvánce strhla. Pan Adler je ve svém oboru jistě uznávaný, ale jeho kritika je neoprávněná. V marketingu se cizí slova používají a lidé z oboru, kterým byla pozvánka nebo tisková zpráva určena, jí určitě rozumí. Moc mě mrzí, jestli jsem urazila Váš cit pro český jazyk, pane Adlere. Doba, ve které holt žijeme si žádá pokrok a marketing moc českých synonym pro své výrazy nemá. Určitě Vás ráda zase na nějakou akci, kterou pořádám pozvu a napíšu ji správně, to slibuji:). S úctou Nikola Poselová

Jindřich 23.6.2007 22:48

Nic nového pod sluncem

Hlavní headliner je rodným bratrem polního feldkuráta.  Byla jedna Mutter matka prodávala Äpfel jabka.

Eva D. 14.6.2007 19:27

Když ono se to to nešťastné mládí skoro nemá kde naučit česky...

Vltavu neposlouchají, z mnohých komerčních rádií pro mladé se linou podivné "světácké" zvuky, dokonce i v tzv. veřejnoprávní televizi v  pořadech  pro mládež či v Noci s Andělem se tak nějak hýká a heká, k tomu ve školách se hlavně studují seznamy děl ( alespoň na SŠ). A doma, od kolébky, se málokde zpívá a většinou se moc nevyprávějí pohádky - maminky a babičky "nemají čas" a děti mají tolik jiných možností, že. A vše se "smskuje" Takže vyjadřovat se stručně a jasně a k věci a ještě k tomu pěkně česky, to musí být nadlidský úkol. Já s tím mám sama problém, že se někdy přistihnu, co mi to vylétlo z úst, prostě jen proto, že to slyším či vidím pořád dokola. 

Navíc k tomu ohromné sebevědomí těch mladých executives... Takovou pozvánku by napsali ti nejméně šikovní a obvykle zároveň nejsebevědomější z mých studentů. A ještě by Vám řekli, že jste hnidopich, vždyť o nic nejde. :-)

dvd 14.6.2007 18:47

Měl jsem vedoucího obchodního úseku

(řečeno s klasikem - takového talentu bylo na goje škoda) s nímž jsme někdy cestou hráli hru, kdo vymyslí přiblblejší termín, který by byl nějak cool. Napadá mě teď akorát "lokální představitelka facility managementu"  (= domovnice).

HonzaV 16.6.2007 18:47

Re: Měl jsem vedoucího obchodního úseku

on-site facility management representative... buhehé...;-D

nebo spíš resident facility management representative?

Jindřich 23.6.2007 22:27

Re: Měl jsem vedoucího obchodního úseku

Jiný klasik se zmiňoval o "finálním produktu metamorfózy poživatin"

JSK 14.6.2007 15:42

Je jakási zkušenost,

 že slovní projev člověka je odrazem jeho nitra. Lidé pevní a hrdí se vyjadřovali lapidárně s občasným zábleskem jemného humoru, ať to byli staří Římané nebo čeští sedláci vyrostlí za Rakouska. Dnes vidíme už druhou nebo třetí generaci, u které rodiče i škola resignovali na její výchovu a která je zahlcena okolním světem tak brzo, že hrdost a sebeúcta nemají čas se rozvinout. Není jejich chyba, že zmnožují omyly rodičů – starý svět je ztracen. Doba pokročila a není už důvod znepokojovat se při pohledu na plejádu mladých osobností, budujících kariéru a "pracujících na sobě" (trvalo mi dlouho pochopit, že to nemyslí jako vtip), mlátících kolem sebe hlava nehlava a dožívajících ve světě, vybudovaným generacemi předků. Nepouštějme si je k tělu, ale buďme k nim vlídní.

ladik53 14.6.2007 14:29

Pozsrav

Omlouvám se všem diskutujícím, ale chtěl bych pana Adlera srdečně pozdravit (doufám, že čte diskusi). Učil jste mě na začátku 80-tých let na SPŠE v Brně, tehdy na Leninově ulici, ruštinu. Už tehdy jsem obdivoval Váš nadhled, ironii a smysl pro humor. A vůbec mi nevadilo, že jste nás v maturitním ročníku svojí emigrací opustil. Tak nějak jsem tušil jak to s Vámi je a věděl jsem, že se nevrátíte. Pokud Vás to zajímá odmaturovali jsme tehdy všichni, i ti  kteří neuměli rusky skoro nic. Pokud o to stojíte velmi srdečně Vás na dálku zdravím a přeji jen to dobré.

ladik53 14.6.2007 14:47

Re: Pozsrav

Omlouvám se za ten nadpis-POZDRAV

petr adler 14.6.2007 17:15

Re: Pozsrav

pane ladiku, vy mate na mysli meho bratra ... kdbyste pocitil ohromnou touhu se s nim spojit, poslete, prosim, svoji e-mailovou adresu do redakce tohoto listu (pes@login.cz), oni mi ji preposlou a ja ji predam brachovi ... a s tim titulkem si nedelejte starosti ... proste milej preklep, ne?

rock 14.6.2007 14:27

Pane, jste mimořádně nechutný,

styl a sloh vaší odpovědi je velmi urážlivý (předpokládám, že úmyslně) a směšně nadutý (předpokládám, že neúmyslně). Ale k věci:

-  moderace, moderátor a podobně jsou slova zahrnutá v pravidlech českého pravopisu, jejich použití v českém textu je tedy naprosto v pořádku a hledat synonyma je sice možné, ale zbytečné

- "akreditace do VIP sektoru se dá přeložit jako přihláška o místo ve vyhrazeném prostoru" ... nedá, nedověděl byste se, komu nebo čemu je prostor vyhrazený

- "... vaši P.T. informaci ..." Jaké jste měl známky z latiny? Kde jste se ji učil? V každém případě, pakliže jste se ji někde učil, požadujte, aby vám vrátili školné, a takto získanou částku pak vložte do pořádné výuky. A taky dbejte na to, abyste nechyběl. Možná pak zjistíte, že ono tajemné P.T. pochází z latiny a znamená pleno titulo, v češtině plným titulem (mimochodem použití latinské zkratky ve filipice věnované boji za češtinu čistou a nedotčenou je ... tragikomické). A až tu informaci strávíte, třeba nám vysvětlíte, jakéže tituly vážící se k výrazu informaci se vám to nechtělo vypisovat a zastoupil jste je uvedenou zkratkou.

Hezký den vám nepřeji, neboť mi do vašeho způsobu trávení dne nic není. Pavel Pospíšil.

strejda pedro 14.6.2007 17:13

Re: Pane, jste mimořádně nechutný,

pane, vy jste mimoradne rozzloben ... nedelejte to, budete mit vrasky, a to neni in ...

Jindřich 23.6.2007 23:11

Re: Pane, jste mimořádně nechutný,

VIP - je zkratka z úředních agend amerického ministerstva zahraničních věcí. Kdysi o ní napsal fejeton Art Buchwald. Znamená "Very Important Person"  Vedle ni musí pravěpodobně existovat i pouhá IP.  Účelem pojmu mělo být, že kdykoli do země z USA přijela nějaká vynikající osobnost, měl místní velvyslanec USA za povinnost jí maxilmálně využít k propagaci Spojených států, jejich kultury a hodnot. Za tím účelem se o ní měl také starat a všemožně jí uhlazovat cestu. O IP se pak staral jen nižší personál a při tom uhlazování se už tak nepřetrhnul.

Dnes se tak označují bambulové, kteří to mají zadarmo a smějí předbíhat frontu. Zajímavý je i detail o té akreditaci. Kdyby na místo přišla skutečná osobnost, pak by bylo ctí samého pana starosty, jí osobně vyběhnout v ústrety a doprovodit na čestné místo. Zde se však musí VIPáci akreditovat (a možná si za to i mastně zaplatit). I to svědčí o tom, jak moc "important" ve skutečností jsou.

JK 14.6.2007 13:17

pátek 15.6. a šestek 16.6.

přece!

ptakopysk 14.6.2007 12:50

úryvek z firemní komunikace

Moje cíle ve firmě jsou ve zkratce tyto

:

- Partneři - zaměřit se na Partnership a jeho administraci a využítí jich pro cíle firmy ať už jako Marketingového partnera tak pro Trainings, konzultace atd. Legal - Nastavit standartní komunikaci směrem k právníkům (proto prosím veškerá komunikace směrem k našim právníkům musí jít přeze mne), nastavit šablony smluv, nastavit workflow schvalování smluv  IT - zaměřit se na Application Infrastructure a s tím spojenou Technical Infrastructure - návrh a design struktury IT a dále IT security Marketing - PR, Brand management a Corporate profile Facility management  Internal services - Fleet, Interní předpisy/směrnice, Corporate policy, Procurement Process Management - Optimalizace, nastavení atd. - systémová Integrace - bude komunikováno příští týden  Hlavní můj cíl který se prolíná výše uvedeným je cost effectivness a vnímání firmy jako moderní IT společnost (procesní a systémová).  Pokud by jste se chtěl kdokoli na něco zeptat jsem otevřen jakémukoli názoru, který je spojen s výše uvedeným.

 

... no řekněte, neobjali a nepolíbili byste tohoto zaměstnance?

taffer 14.6.2007 13:28

Re: úryvek z firemní komunikace

He?!

Kolma Puši 14.6.2007 14:35

Re: úryvek z firemní komunikace

mám spíš obavy, že bych ho požádala, aby mi on políbil ...

Jiho 14.6.2007 12:28

Moderní slovní úloha

Jestli to někdo nezná, anglické výrazy pronikly i do slovních úloh pro děti na ZŠ...

Na podnikovém výjezdním školení v Krkonoších se vyspala office junior managerka Julie s junior executive managerem Alexem a senior executive managerem Gregem (ne najednou). Facility manager Denis se vyspal s seniorsales representative Ferdinandem. Technical support coordinator Petra ho vykouřila na pánském záchodku research and development specialistovi Josefovi.Julie to udělala v autě rukou témuž Josefovi, zatímco Josef mluvil telefonem s Gregem. Sales representative Ferdinand to udělal senior accountant managerce Věře v křoví při outdoor team trainingu. Kdo se po fúzi se strategickým partnerem stane senior executive managerem namísto Grega, který odstoupí ze zdravotních důvodů, když:

a) Věra orgasmus pouze předstírala

b) Ferdinand se neudělal, protože mu v kritickém okamžiku zazvonil mobil

c) Zbavit Josefův oblek Hugo Boss skvrn stálo čtyři a půl tisíce, který Josef vyúčtoval firmě jako nákup sponek do sešívačky d) Greg před školením prokazatelně neměl kapavku e) Denis ho má menšího než Alex f) Julie přišla během školení do jiného stavu

Peta 14.6.2007 12:00

Projekty

No jo. Dneska už nikdo nenahrává desku, netočí film apod. Není se co divit, děti totiž nedělají domácí úkoly, či ročníkové práce, ale projekty.

Taky mi už nikdo nepřeje dobrý den, ale chce abych měl dobrý den.

A když se v obchodě zeptám, zda mají nějaký výrobek, řeknou, že určitě. Oni to asi nevědí jistě. ;-(

jízlivec 14.6.2007 13:38

Re: Projekty

Ale to snad jsou slova takřka totožného významu - a obě se používají v obou případech (tedy ve svém původním i v právě opačném)...

Jenda 14.6.2007 11:58

Moderace se ujme?

To bude ovladat tyce v jaderny elektrarne? Kdyz uz tam slecna chtela cizi termit tak "moderovani".

dvd 14.6.2007 11:42

Vzhledem ke své činnosti

se občas setkávám s podobnými perlami dosti často - a nejen v písemné formě. Tak jedna zákulisní slečna (měla, tuším, titul backoffice assistant) ve firmičce o 15 zaměstnancích mi poté, když jsem projevil podivení nad fundamentální sekretářskou neschopností, pravila: "No já se zabývám převážně tím ejč ár." Měl jsem pak několikavteřinový výpadek.

Jindy mi majitel nikoliv nevýznamné firmy představoval svůj podnik větou: "Naše firma se zabývá prováděním realizace stavební činnosti." Podotýkám, že ve své stavební specializaci jsou opravdu špička.

pan Havran 14.6.2007 12:27

Re: Vzhledem ke své činnosti

Počítám, že jste si u něj chtěl nechat postavit dům, ale v katologu měli jen komplexní realizaci stavebních činností v oboru bydlení.

cipísek 14.6.2007 22:10

Re: Vzhledem ke své činnosti

To měl z vojny : Rozkazu provedení zajištění.......

Byg 14.6.2007 10:58

Haha

Tato pýár egzekutifka se asi pohybuje v envájromentu plném číf egzekůtif oficírů, menežerů a dájrektorů, a to nehovořím o rypryzentatívs a buznys-manech nebo obyčejných selerz. Ti takovýmto léngvidžem spíkujou olvejs a je to opravdu harybl. Člověk se tím velmi rychle nakazí a pak vymýšlí takové perly jako "hlavní hedlajneři", "rozmanitý výběr", "dechové seskupení", "moderace", "formace". Ale ona za to faktu nemůže, to je tím envájromentem, na neustálých mýtings a brýfings a kofíbrejks při intervjůvech s různými těmi menežers tím člověk prostě nasákne.

Rudolf 14.6.2007 11:24

Re: Haha

Public relations je něco jako public house, smím-li se ptát?

Byg 14.6.2007 11:33

Re: Re: Haha

Public relations bude asi to co se udehrává v public house :-D.

RomanL 14.6.2007 10:54

Je to sice hrůza,

ale při té smršti kolem od rádoby "novinářů, komentátorů a hlasatelů" a podobných už mě to skoro nechává chladným. Kolega občas dokonce takové pozvánky vypotí, já při tom sice divoce koulím očima, ale je mi řečeno, že je to trendy a in a v newspeaku a všem se to hrozně líbí. No nic, tak jsem si ulevil a můžu zase dál dělat.

P.S. Ale slovo potencionální mě vytáčí a bude vytáčet zřejmě pořád, to mě nepřejde nikdy... ;-)

Byg 14.6.2007 10:59

Re: Je to sice hrůza,

Když je něco "trendy" tak běžím rychle pryč od toho. A když slyším "njůspýk", tak se mi vybaví "orwellovský newspeak", což také není příliš pozitivní konotace.

ptakopysk 14.6.2007 13:44

Re: Re: Je to sice hrůza,

trendy jsme říkávali jako děti v polovině minulého století červeným trenýrkám s kapsičkou na zadku. Mě tento termín připadá žertovný, když si na oné "trendy" osobě představím výše zmíněný kus textilu.