16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

JAZYK: Delfín není ryba a netopýr není pták

JUDr. Vojtěch Cepl, blahé paměti, ústavní soudce a noblesní člověk, ve svých rozhlasových promluvách, článcích či jiných vystoupeních, opakovaně upozorňoval na záludný jev posouvání významu slov. O to záludnější v posttotalitních společnostech, jakou byla ta naše v devadesátých letech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Žíkovecký 19.11.2013 19:38

Cena za přijetí žádosti

Tak jsem si zagooglil "cena za", a když přeskočím Nobelovy ceny a tak podobně, tak najdu například "Cena za přijetí žádosti o vydání výpisu z Rejstříku trestů", nikoliv "cena za *podání žádosti". Tedy verbální abstraktum je odvozeno od činnosti, kterou koná příjemce poplatku, nikoliv plátce. Podobně třeba "cena za dovoz". Tedy na frázi "cena za pronájem" nevidím nic mimořádného.

P. Urban 19.11.2013 18:07

Zmatenost pojmů

Delfín opravdu není ryba a netopýr není pták, to je pravda. S pojmy jako rasa nebo pravice už to tak jednoduché není.

Jako rasa bývá často označována jakákoli populace, která má genetická specifika oproti populacím jiným, aniž by šlo o jiný druh. V případě lidí nemusí jít tedy pouze o rasy základní.

Podobné je to s pravicí; podle Jakuba Frydrycha je levice kolektivistická, pravice individualistická. Kterýpak kongres o tom rozhodl? Opravdu byli britští toryové v první polovině XIX. století coby obhájci obilních zákonů levicoví?

J. Vyhnalík 19.11.2013 14:16

Zdražování cen

Nechápu, proč se "novináři" tolik věnují zdražování cen. Pro mne za mne, ať si ceny zdražuje, případně zlevňuje kdo chce jak chce. Já jsem si v životě žádnou cenu nekoupil a ani v budoucnu to neplánuji.

Mne na rozdíl od "novinářů" rozčiluje zdražování zboží a zvyšování cen, ale to, jako by neexistovalo.

J. Vozábalová 19.11.2013 14:38

Re: Zdražování cen

Jj, nedávno jsem to nevydržela a napsala jisté společnosti, že nabízejí-li "nejlevnější ceny letenek", nikdy bych si u nich letenku nekoupila - už jen tím jsou značně nedůvěryhodní. Co oni na to nevím, dosud neodpověděli - a pochybuji, že tak učiní.

J. Dvořák 19.11.2013 11:40

Konečně článek kterým bylo ignorantům vysvětleno co je co !

Doufám že si to různí blábolisté taky přečtou a vezmou k srdci !

J. Vavruška 19.11.2013 23:42

Re: Konečně článek kterým bylo ignorantům vysvětleno co je co !

Doufám s Vámi, ale bohužel blábolisté vůbec nepochopí podstatu problému.

M. Koutný 19.11.2013 8:27

Jedna poznámka

k jinak výbornému článku.

Zatímco u nacismu (= nacionálního socialismu) je příslušnost k extrémní levici zjevná každému soudnému člověku, s fašismem je to o trochu složitější. Fašismus daleko více respektoval soukromé vlastnictví, neměl problém s náboženstvím a spíše než budování světlých zítřků zamýšlel jakousi extrémní konzervaci některých tradičních hodnot. Ekonomicky pak směřoval k jakémusi státnímu kapitalismu, založenému na trojdohodě státní správy, největších zaměstnavatelů a silných odborových svazů (neříkáme tomu dnes tripartita??? :-)) Jeho umístění v pravolevém politickém spektru je proto trochu komplikované, z pohledu ekonomického programu by se nejspíš dal zařadit k levému středu.

Mimochodem: tyto ekonomické principy se poprvé uplatnily dříve, než se začaly nazývat fašismem. Chytří už vědí - co jiného bylo Sovětské Rusko v období tzv. NEPu?

V. Vaclavik 19.11.2013 14:10

Re: Jedna poznámka

Neni 'statni kapitalismus' stejna blbost jako 'soukromy socialismus'?

Je to ze stejneho myslenkoveho soudku, jako kdyz je clovek znasilneny clovekem, aby mu slouzil, cemuz se pak rika otroctvi, ale kdyz je clovek znasilneny spolecnosti, aby slouzil spolecenskemu celku, rika se tomu obcanstvi...

K. Kužel 19.11.2013 14:28

Re: Jedna poznámka

Lepší by bylo prostě "korporativismus".

R. Langer 19.11.2013 14:29

Re: Jedna poznámka

Není. On ten "státní kapitalismus" potom později spolehlivě vede ke státnímu socialismu. Jenom se to v začátku neříká.

J. Chodur 19.11.2013 21:10

Re: Jedna poznámka

Pane Koutny, staci si precist vasi poznamku a je me jasne, ze jste schopny inteligentni clovek. Vas popis fasismu je shodny s oficialnimi anglickymi slovniky. Jeden problem, akademia je kontrolovana v anglicky mluvicim svete levicovymi intelektualy, stejni lide kteri deformuji mineni slov z duvodu prani mozku. Jednu vec bych vam doporucil: Prectete a nastudujte si kdo zacal Fasismus v Italii, jak k tomu doslo. Verim ze potom zmenite a upresnite co pisete ve svem prispevku. Mussolini byl puvodne Socialista, velmi vlivny inteletual a editor socialistickych novin, do te doby nez ho vyhodili ze strany pro zastavani nazoru o vstoupeni Italie do I. Svetove Valky, coz bylo proti smernicim Socialisticke Internacionaly, ktere byl clenem. To vedlo k rozstepeni Socialistu v Italii do dvou taboru, jeden zustal verny smernicim SI, druhy nasledoval Mussoliniho, ktery pojmenoval svou socialistickou odnoz podle slova "fascio" (z anglickeho slovniku Webster: Italian fascismo, from fascio bundle, fasces, group, from

Latin fascis bundle & fasces fasces). Fascio je cesky svazek, skupina jako unie, odbory byly tradicne socialisticky orientovane, mely podobnou mentalitu tudiz blizko k socialistum. Na tema Fasismu vysla v USA vynikajici knizka, nevim jestli ji nekdo prelozil do Cestiny. Titul - Liberal Fascism - autor: Jonah Goldberg...

pokracovani nize

J. Chodur 19.11.2013 22:00

Re: Jedna poznámka

pokracovani...

Pokud zvladate anglictinu, original je nejlepsi. Tezko vas vinit, deformovani slov prevazne levicaky ja tak stare a hluboko v nasich mozcich, ze ty veci bereme jako zakladni fakta, pritom je nutne je znovu navstivit a redefinovat do originalni formy. Kdo neduveruje Webster Dictionary ma prece problem, ne? Levicaci ze Socialisticke Internacionaly oznacili za pravicaky sve odpurce, kteri se za pravicaky nikdy sami nepovazovali. Pritom existuji pravicaci, kteri se k tomu hlasi, a kteri byli od prvopocatku na opacnem polu od levicaku svou individualistickou virou, svobodou obcanu spojenou s osobni zodpovednosti za sve preziti a odmitani intervence statu do jejich osobniho zivota a jejich rodiny at jsou zaminky statu jakekoliv. Vira ve svobodne podnikani kde stat jenom chrani nedotknutelnost vzajemnych zavazku a dohod mezi svobodne podnikajicimi identitami. Neco takoveho je nemozne ve Fasistickem state, ktery kontroluje soukrome a statni firmy a naviguje jejich aktivitu zakony a regulacnimi narizenimi, pripadne danemi. Fasismus je jenom jina verze socialismu, tak zvana treti cesta. Socialiste kolem Socialisticke Internacionaly, pozdeji Stalinovy Kominterny hazeli stejne jako Webster nemecke narodni socialisty a frankovo Spanelsko do jedne kategorie, pritom Franko stejne jako Hitler odmital byt nazivany fasistou. Proste treti cesta(y) pro Socialisty byla typicky nacionalni s vice mene totalitni kontrolou ekonomiky a radou odlisnosti vyplivajici z odmitani internacionalni kontroly. Stalin byl podle teto definice Nacista, ktery chytre pouzival kominternu pro sve imperialisticke potreby. Komuniste v jinych zemich, kteri odmitali jeho diktat skrze kominternu byli ve Stalinovych ocich nepratele, muzete pouzit jakekoliv popularni oznaceni jako kontra, revisioniste, sluhove imperialismu atd. Tyto komunisty Stalin s radosti eliminoval jako v pripade nemeckych komunistu skrze kolegu Hitlera.