29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

JAZYK: Čeština pro blpce

Nedávno jsem zahlédl zprávu, že Ústav pro jazyk český uvažuje o reformě pro zjednodušení téhož.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Portwyn 23.1.2019 14:58

Re: Jsem pro zjednodušení příčestí minulého -li, -ly

Však je to taky diskriminace blbců, zavádět nějaký pravopis!

M. Mikulec 23.1.2019 14:56

Re: Jsem pro zjednodušení příčestí minulého -li, -ly

Obavám se, ze naše extrémně levicová snaha vytvořit pravidla schůdna i pro pologramotne polocechy to vyřeší za nás. Na kvalitu se dnes nedbá.

P. Portwyn 23.1.2019 14:37

Re: Úroveň znalostí našich žáků a studentů úměrně KLESÁ se

No ještě si uvědomit, že když je žákům liberálními krasoduchy dovoleno se flákat, tak se nenaučí, ani kdyby tam stál sám Komenský.

Peníze (průměrný plat, fuj, hanba) jsou pak úlitba za to, že učitelé na ZŠ byli potichu přeměněni na bezmocnou hračku pro asociály. Ani za ten úžasný plat se mladí na učitelská místa nehrnou.

P. Portwyn 23.1.2019 14:33

Re: Jsem pro zjednodušení příčestí minulého -li, -ly

Tedy pravidla pravopisu. Proč se vlastně zdržovat se nějakým rozlišování "mě/mně"?

P. Portwyn 23.1.2019 14:32

Re: Jsem pro zjednodušení příčestí minulého -li, -ly

No ono by se s mosty nic nestalo, ani kdyby se zrušila všechna ostatní pravidla...

K. Machala 23.1.2019 13:48

Re: Jsem pro zjednodušení příčestí minulého -li, -ly

"na Slovensku", to "na Slovensko" je jenom překlep, ale mohlo by to být hanácké krajové, u čteno do o. Tak to bych jako reformu nenavrhoval :).

K. Machala 23.1.2019 13:45

Jsem pro zjednodušení příčestí minulého -li, -ly

Sám je umím a používám správně, nechci zjednodušit život sobě, ale mnoho dětí to prostě neumí ani po ukončení ZŠ. Můj argument je tento. Když jsem studoval VŠ na Slovensko, pochopil jsem, že příčestí minulé není nutné zatěžovat ypsilonem a vůbec nic, ale opravdu opravdu vůbec nic tragického se neděje. Slovenština napíše muži boli, ženy boli, dievčatá boli. Vypadá to po nějaké době učení se slovenštině úplně normálně, nikomu to neškodí, ničemu to nevadí, bratislavské mosty nad Dunajem se kvůli tomu nehroutí, turisté stále přijíždějí, ekonomika šlape, hory nepadají, lidi nejsou kvůli tomu nemocnější. Tak k čemu nesmyslná dělení příčestí na různá iy, která se tak jako tak čtou úplně stejně. Je nějaký rozumný argument proti, kromě zvyku?

K. Salajka 23.1.2019 13:26

obecná čeština

Chybu udělali otcové zakladatelé, když místo užívané obecné češtiny, uzákonili umělý konstrukt - spisovnou češtinu, kterou nikdo neužíval.

Správné převzetí cizího slova je brexshit. Jako trest pro Velkou Británii, že od nás odplouvají, navrhuji vypustit angličtinu jako hlavní jazyk EU a nahradit ji vhodným jazykem člena, nejlépe z V 4 a raději češtinu než maďarštinu. Museli bychom se pak připravit na rychlý vývoj našeho jazyka. Obě i,y by se psala j, diakritika by se napřed posunula pod písmenko, do dvou let by zmizela. Po češtině 2.0 by přišel normativ 4.0., čeština by se narovnala jako eurobanány a buď by se změnila v grafickou mlhu nebo by se přes Xpéčka stala jazykem vyvolených druidů.

P. Selinger 23.1.2019 12:55

O procentu výskytu blbců

svědčí výsledky voleb !

V. Kolman 23.1.2019 12:38

Re: ČEŠTINA PRO BLPCE?

Jste jednička :-))

Z. Lapil 23.1.2019 11:54

Re: ČEŠTINA PRO BLPCE?

Nikoliv za plpce, ale za pytomce. Natvrdlýho, proto y :-).

Viz Mikešův/Ladův rozbor, zda psáti višně nebo vyšně (nutno ověřit aktuální zralost neboli tvrdost).

Z. Lapil 23.1.2019 11:51

Re: Vlády nepotrebuji

Já jsem taky stavař :-). Nehodlám ale tvrdit, že zrovna v našich řadách je míň blbců než kdekoliv jinde.

Kus problému je určitě v počítačích: počítač vám dá výsledky, ale pokud je nevidí zkušený(!) odborník, nedojde mu, že je ten výsledek "divný".

Další kus je v "zákaznících", potažmo v šéfech. Jsem statik a mám dlouholetý problém: dodáváme jakousi mobilní konstrukci pro zavěšení antén. Zatím jsem nepřišel na způsob, jak šéfy přesvědčit, že zákazník není idiot a je schopen rozeznat terén "ve městě" a "mimo město" (vítr fouká jinak) a zkombinovat to se skutečností, že Česká republika je rozdělená na tři podstatné oblasti, ve kterých fouká málo, středně či hodně (čtvrtá a pátá jsou hory a šestá pár vrcholků, kde se máte optat meteorologů). Dokonce na to mám úplně primitivní excelovou tabulku a předal jsem ji zákaznickému Velkému Šéfovi, ale ani ten s tím nic nedokázal.

Představa, že zákazník dá požadavek, technik ho zpracuje a dodá komentář na způsob "za málo peněz to můžete hodně vylepšit" nebo dokonce "malé zhoršení vám ušetří hodně peněz" je - snad kromě soukromých rodinných domků - úplně mimo.

Aneb nedivte se, že když zadání zní "tento nesmysl chci levně a hned", tak je výsledkem nesmysl.

M. Pressl 23.1.2019 11:49

Re: Mimochodem,

Pane Prokope, to "převyprávění" je parodie a nadsázka.

V. Kolman 23.1.2019 11:40

ČEŠTINA PRO BLPCE?

Nebuďme tak úzkoprsí a dejme se do "revolučních" změn zgruntu. Nejen jednotné "I"(?) "Y"(?)

Zrušme třeba i rozdíl mezi podobně znějícími písmeny "B"a "P"!

"Čeština pro PlPce"?

"Čeština bro blbce"?

Teď už jen budu čekat, kdo se první nechá inspirovat a označí mě za plpce :-)

J. Jelínek 23.1.2019 11:36

Re: Vlády nepotrebuji

ach jo.....

V. Kotas 23.1.2019 11:32

Re: Kdysi mne prznění jazyka

S kulturou jazyka českého, by měly být vzorem veřejnoprávní média - ČT, ČRo, což se však neděje, bohužel. Nelze se však divit, když dnes ČT ovládají učedníci prznitele televizní kultury z tv NOVA, V. Železného.

V. Kolman 23.1.2019 11:26

Re: Pokud jazyk bude tak "jednoduchý",

.....ostatně, proč by si nemohl přečíst i dlaždič Homéra v originále?...

P. Lenc 23.1.2019 11:21

Re: Úroveň znalostí našich žáků a studentů úměrně KLESÁ se

Ano, už absolventi základních škol jsou toho příkladem.Tvrdím to už hodně dlouho.

J. Pokoutný 23.1.2019 10:59

Re: Vlády nepotrebuji

ono to má háček: při tom srovnávání výkonů se to týká i stavařů, včetně projektantů a architektů, jejichž znalosti (lenost?) rok od roku roste - zejména v podobě nechuti seznámit se i stak užitečnou věcí, jako jsou ČSN. Pak dokáží vyprojektovat věci, které mají trvanlivost a užitečnost jako čínské gadgety před 20 lety (tj. pár měsíců).

Z. Lapil 23.1.2019 10:45

Re: Kdysi mne prznění jazyka

S tím žádný ministr ani předpis nic neudělá. Jazyk je svébytná bytost. Jestli jste si vvšiml, poslední dobou jakýsi redaktor českého rozhlasu čte x jako gz (bregzit). Vydrží-li mu to dost dlouho, bude to normální.

Mně zase vadí nelogická pravidla. Jak může být přídavným jménem od slova marxizmus slovo marxistický. Správně je přece marxiztický! Když dělám změny, tak pořádně.

J. Fridrich 23.1.2019 10:37

Úroveň znalostí našich žáků a studentů úměrně KLESÁ se

Úroveň znalostí našich žáků a studentů úměrně KLESÁ se zvyšováním platů našim kantorům - je to neuvěřitelné, ale je to tak.. Neznalosti našich mladých lidí o běžných a základních věcech našeho světa je někdy až zarážející – a o jejich zvládnutí mateřského jazyka víme své. Ještě snad horší je plytkost jejich sdělení – dokonce i svým láskám a přátelům...

Z. Lapil 23.1.2019 10:35

Re: Vlády nepotrebuji

Je to tak. Superhyper perfektně umějí levné zboží a díky jim za to. Neumějí čerstvé zboží (jahody) a zvlášť ty menší neumějí vyhovět "vybíravým" zákazníkům, třeba právě kvalitním=drahým nebo dokonce speciálním zbožím.

Školy jsou v tom vlastně podobné, k tomu navíc zásadně méně svobodné.

Známý případ: alternativní soukromá škola (žádná divočina) usoudila, že potřebuje další učebnu. Vyprojektováno, postaveno, ale ukázalo se, že místní hygienici(!!!) nemají alternativu rádi, takže WC byl kolaudován snad na čtyřikrát a úspěch zaručil až osobní dozor shora. Snad v tom hrála roli skutečnost, že do školy chodí synek významného zastupitele sousedního velkoměsta, ale nevím; rozhodně si nemyslím, že někdo chtěl lámat předpisy přes koleno, ale když splníte dodatečné podmínky a neprojde vám to přes DALŠÍ dodatečné podmínky, bývá čas se ozvat.

F. Kodera 23.1.2019 10:08

Kdysi mne prznění jazyka

v médiích trápilo tak, že jsem si dopisoval s tehdejším mluvčím ČT L. Štíchou. Sdělil mi, že o tom vědí, že s těmi lidmi mluví, že je i trestají, ale bohužel se jim nedaří...

Nedávno jedna mladá na ČT24 mluvila o nějakém rozdílu mezi Prahou a Středními Čechy. Všimli jste si, že se přestaly skloňovat názvy obcí jako např. Kralupy ? Rozdíl mezi 3. os. jedn. a množného čísla již zmizel ( ví - vědí, atd.). Vzpomínám si, že nám ve škole opravoval češtinu i matematikář.

M. Prokop 23.1.2019 10:00

Re: Bacha na přechodníky

Nevidím rozdílu mezi muži a ženami, ani "genderový" rozdíl.

To poslední jo.

M. Prokop 23.1.2019 9:58

Re: Vlády nepotrebuji

Nabídka v superhyper prostě odpovídá poptávce, se školami je to horší, méně na výběr, větší blbnutí ministerstva a zřizovatelů.

M. Prokop 23.1.2019 9:56

Mimochodem,

tohle prohlásil češtinář na slovo vzatý, pan Oliva https://tinyurl.com/ybgdyd56

a tohle z toho vzniklo "převyprávěním":

https://tinyurl.com/y7j6g872

Z. Lapil 23.1.2019 9:53

Re: Vlády nepotrebuji

Nabídka škol a potravin zdaleka není tak zlá, jak to nejspíš z dálky vypadá. Školy - to je na delší a osobnější vyprávění, co se potravin týká - skoro jsme odbourali nákup masa v supermarketech. Jeden z našich dodavatelů dokonce hlásí, že nově bude mít k hovězímu i vepřové, což nám zatím scházelo. Cena přiměřená, žádne bio extra za trojnásobek.

Blbý na tom je, že když si - zvlášť kuře - koupíte v supermarketu, tak potom vážně uvažujete, jestli to myslej vážně. Aneb kvalita je ZÁSADNĚ horší.

M. Prokop 23.1.2019 9:52

Re: Fšimam si ...

To je tím, že zamlada čuměli na filmy, místo aby četli. Cit pro jazyk vzniká mnohem spíš četbou, než učením.

M. Prokop 23.1.2019 9:51

Re: Již desetiletí

To si obvykle pletou levičáci.

Místo rovnosti příležitostí požadují rovnost výsledků.

Š. Hašek 23.1.2019 9:51

Pokud jazyk bude tak "jednoduchý",

že nebude rozdílu mezi vyjádřením popeláře (nic proti popelářům) a maturanta, právníka....... a jazyk dosáhne úrovně "esemeskování s vloženými patvary" ......... potom bude jazyk nechutný, hloupý ......... a asi i celá společnost s ním. Nemá nic společného s určitými změnami v běhu desetiletí a jazykem hospodským.

Nevím odborně, jen mě tak napadlo. Jednoduchým poznávacím znamením občanů jsou nejen vyčištěné boty ale i prvních několik vět. A to nemluvím o ručně psaném životopise. Mateřskou řečí, bez chyb .... se zajímavými obraty.

Podívejme se pozorně na ty gaunery, kteří nechtějí, aby jazyk, písemný projev ...... to vše zůstalo jednoduchým poznávacím znamením. A hlavně (!!!!) umožňovalo košatý popis světa, všeho! Jak variantou jednoduchou, tak i variantou spisovatelskou. Zkráceno