19.4.2024 | Svátek má Rostislav


JAZYK: Čeština pro blpce

23.1.2019

Nedávno jsem zahlédl zprávu, že Ústav pro jazyk český uvažuje o reformě pro zjednodušení téhož. Tentokrát by bylo dobré zbavit se přechodníků, které se údajně téměř neužívají. Tedy ne tak docela podle mých zkušeností, s oblibou je používají i redaktoři a publicisté, kteří si s jejich prajednoduchými pravidly nevědí rady. Osobně je mám rád, šetří slovy, místo zatímco jsem šel, napíši jda, nebo jak jsem viděl, vida, jsa muž. Žena napíše jdouc či vidouc, LGBTQ a všichni množného čísla pak jdouce nebo vidouce. Jak prosté, milý Watsone. Asi to dnešním dětem neleze do hlaviček, chtěl bych je vidět v britských škamnách, jak odhalují svízele mezi psaným a vyslovovaným jazykem.

Obdobně ovšem i cizí slova mají u nás nejraději ti, kteří je neumějí vyslovit. Pracoval jsem před lety za reálného socialismu s hodnou paní, která pečovala o náš sklad plakátů a brožurek naprosto vzorně. Ale když si připravila článek z Rudého práva na ranní desetiminutovku, neomylně tam byl alespoň pětkrát ten de gaule nebo potopená ponorka thresher, ačkoli o dojičkách jich tam bylo mnohonásobně víc..

Dále pak by nebylo třeba skloňovat vztažná zájmena, jako jenž. Nechápu, komu to dělá potíže. Pozoruji kominíka, jenž balancuje na střeše, jehož nohy uklouznou a on se řítí dolů. Místo toho náhle vidím kominíka, jenž nohy uklouznou, a on se řítí dolů. Nevypadá to nádherně? Ale pro koho?

Navrhuji radikální reformu jazika českého pro blpce, nikoli jako hanlivou kategorii, ale jako přiznání, že pan prezident už jako předseda vlády věděl přesně, kolik procent našich obyvatel spadá do takového pitle.

Prostě piš, jak slišíš, fšecko jedno. Zrušit ipsilon, kdo má vědět, zda muži šli, ženy šly, děti a ženy šly, muži, ženy a děti šli. Navíc je to aš hanebně seksistické. To iks poslat do háje, stejně jako krouškované u, jako je jedno krávě, jestli dělá bú nebo bů. Testi s češtini budou pro fšecki, pan učitel Svjerák (to ě je taky na nic) nás nenachitá a z maturit budou mít fšichni jedničku.

Praští kavárníci jako obvikle budou remcat, tak ať si tam píšou, jak chtějí, nigdo ty jejich keci stejně nečte, ať si protestujou, mi si diktovat nedáme, přece tím je konec fšech diktátů a takovích chitaček.

Ušetří se spousta úředníkú v tom Cermatu, co tam vimíšlejí chitáki pro maturanti. Ušetří se i celí Ústaf pro jazyk českí, protože uš nebude mít co reformovat.

Co říkáte, milé čtenářstvo, jsouc osloveno postaru a přesto genderově neutrálně, tedy korektně? Prošly bohužel i kolosálnější pitomosti, velice se obávám, že se to jednou ujme. Ale pak ať se nikdo neodvolává na mne, myslel jsem to jen jako takovou blbůstku do světa plného brexitu, výbuchů náloží, vpichů nožů, hádavých politiků a jiných třaskavin. Něco jako novoroční oběd v půlce měsíce.