20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

JAZYK: Česko – Czechia

Všeobecné pobouření nad tím, že se naši vládní představitelé konečně rozhodli oficiálně zaregistrovat anglické zkrácené pojmenování České republiky u OSN, již jak se zdá pominulo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Harabaska 19.5.2016 16:08

Byl-li někdo ochoten akceptovat výraz

Československo - dohromady či zvlášť či s pomlčkou - sestavený (snad) podle vzoru Rakousko-Uhersko, nemůže mu vadit ani to slovo Česko, jako nevadí ani samostatně použité slovo Rakousko ani Uhersko (byť to druhé slovo se dnes asi moc nepoužívá). Spíše je na místě obava, zda slovo Czechia opravdu všichni přečtou jako Čekia a nebudou je zaměňovat s označením Čečenska (Chechnya - čečnia), protože spřežka -CH- se v angličtině nečte vždy automaticky -K- (viz právě Chechnya, ale i řada původních anglických slov peach, leach, leech, beach, kde se čte právě -Č-). Proto by asi bylo vhodné nahradit ve slovech Czech, Czechia spřežku -CH- skupinou -CK-, která se jako K přečte opravdu vždycky, takže Czeck, Czeckia. Popravdě, krom slov vztahujících se k pojmu Čech a car (czar, czarism atd.) angličtina spřežku CZ [čti z] nikde jinde nepoužívá.

Goeg 20.5.2016 8:05

Re: Byl-li někdo ochoten akceptovat výraz

V anglictine existuje 285 slov, kde se ch cte jako k. Napr. chemistry, anchor, architect, epoch atd. atd. Jestlize dokazali vsichni po desetileti cist ch jako k ve slovech Czechoslovakia, Czech, Czech Republic atd. bez problemu, tak to dokazi i ve slove Czechia. To co navrhujete je zbytecne a totalne zmatecne. Lidi se Czechia nauci vyslovovat stejne, jako se naucili vyslovovat Czechoslovakia, Czech atd., ktera byla nebo jsou dobre zabehnuta. Spelling neni treba menit. Mimochodem, Czechia je davno standardizovana, kodifikovana a schvalena vladou a ted jiz na ceste do databaze OSN, tak veskere jine navrhy ci diskuse jsou a byly od zcatku zcela zbytecne.

Z. Rychlý 18.5.2016 23:24

100 % souhlas.

V diskusi koukám - někteří vůbec nepochopili, že cizinci nás budou nazývat, jak sami chtějí. A my si říkáme našemu státu jak my chceme, a cizinci nám do toho nekafrají.

Kdyby nám Němci říkali Dummkopfheimat, asi bysme s tím nic nenadělali, zvlášť když to někdy vypadá, že je to pravda..

V. Křepelka 18.5.2016 20:05

Podepisuji bez výhrad

Autor to vyjádřil výborně. Chudáci Němci, cizinci je nazývají tak odlišně, že kdyby mezi nimi byli naši puristé, tak se přímo pominou. Já jenom autora doplním, že vedle Germany či Germanija anglicky potažmo rusky, což asi skoro každý Čech ví, tak už asi těžko Allemagne francouzsky už zdaleka ne každý. A víte, že pro Italy jsou to Tedeschi!

K Rakousku nutno dodat, že původní dvě vévodství Dolní a Horní Rakousy daly jméno celé říši po porážce u Slavkova a následném Prešpurském míru v roce 1806, kdy byla pohřbena Svatá říše římská národa německého, císař František II. se změnil na Františka I. a bylo vymalováno. Nepochybně nejenom Češi a Maďaři, ale i Tyroláci,Štajeráci či Korutanci z toho nepochybně měli ujímání. Je to jako kdyby Česko bylo pojmenováno např. Haná. A to na pouhých 60 let, kdy v roce 1867 se změnilo na Rakousko - Uhersko.

A ještě k té Moravě: už několikrát jsem psal, že v Brně máme Český veslařský klub Brno. Samozřejmě že český - vznikl ještě za monarchie pouhý rok po Deutsche Ruderklub Brünn. A moravské byly oba!

J. Lancik 18.5.2016 18:58

Pisete-li pane Jemelko o

Postoji "radoby stoupencu samostatne Moravy" divim se jak malo o tom vite. Za prve zadna z moravskych organizaci nepozaduje "samostanost" ale navrat zemskeho zrizeni a obnovu historickych zemskych hranic. Tedy navrat pred 1.1.1949 kdy moskevska loutka Gottwald zemske zrizeni zrusil. Akt podle usneseni federalniho shromazdeni z r. 1990 protipravni a poplatny totalitni praxi komunistu. Usneseni slibuje brzkou napravu a obnoveni hranic historickych zemi. Soucasny pres. a tehdejsi predseda vlady M. Zeman misto splneni sibu se rozhodl k setrvani stavu protipravniho a nespravedliveho. Gottwald je mu blizsi nez zakladatel statu TGM. Pisete, ze "radoby stoupenci samostatne Moravy" nic nedelaji kolem hranic sve zeme a tady jste vedla jako jedle.

Nadsenci z Moravske narodni obce za penize soukromych sbirek vytycili dva soupky oznacujici historickou hranici Moravy v okoli Svitav u obce Trpin. Vy o tom nevite? Jeden sloupek prisel na asi 10 000 korun a v dizkuzich o tom Cajzli jeceli z plnych hrdel jak se plytva statnimi penezi a ted si predstavte jak by jeceli kdyby mela byt takto vyznacena hranice od Kral. Snezniku az po Slavonice pritom by to stalo ctrikrat mene nez oznaceni hranice 14 kraju Jak Vam tohle mohlo uniknout?

Osobne verim, ze vubec pro Moravu neni dulezite jak se spolecny stat jmenuje. Dulezite je aby mela to co co mela za Rakouska (stejne jako Cechy a Slezko). Tedy zemsky snem, zemskou samospravu a financni a danovou samospravu. Jinak muzou Moravaci plnym pravem rikat: Kazdy Habsburg byl lepsi nez cesti prezidenti od Gottwalda po soucasneho Zemana. Zeman tu zemskou hranici zprasil nejodpornejsim zpusobem a vytvorenim ahistorickeho paskvilu kraje "Vysocinu" ji absolutne ignoroval.

P. Rajman 18.5.2016 17:43

Proč by se měl název líbit?

Mě se moc nelíbí slovo Čech. Pro někoho může být kusé jako nadávka pro někoho zase stejně tak kusé a tudíž řízné. Čistě jazykomalebně je to slovo prostě příliš krátké, proto i odvozeniny mohou znít nelibozvučně, ale podstatné je, že jde o odvozeniny správné.

P. Selinger 18.5.2016 14:25

Ač geneticky jsem směs

národů Rakousko Uherského císařství, považuji se za Čecha a můj stát je Česká republika.

Nepovažuji za nutné ten název zkracovat.

V. Sulista 18.5.2016 14:43

Re: Ač geneticky jsem směs

nejde o "zkracovani" ale o rozliseni politickeho a zemepisneho nazv.

Instinktivne pouzivame pro vsechny evropske zeme kratky zemepisny nazev, neni duvod aby bylo Cesko vyjimkou. Politicky nazev Rakouska-Uherska zni "Království a země v Říšské radě zastoupené a Země svaté Štěpánské koruny uherské" :-)

J. Aspirin 18.5.2016 14:20

Vždy mě takové věci zajímaly...

...tak jsem si rád přečetl jak se s tématem vyrovná p. Jemelík (nakonec jiní autoři s tituly, funkcemi i bez k tomu své již řekli a ještě řeknou podle svých oblíbených historických, politických, jazykových teorií a vkusu).

Ale nějak mi uniká smysl a poučení - ale řekl bych, že by se to dalo shrnout do věty: "Češi jsou nezdravě sebejistí, měli by raději čekat až jim někdo milostivě dodá kvalitní myšlenku, stejně sami nic moc nevymyslí - tedy v případě, že s jásotem nepřijmou brilantní řešení, které předkládají jejich intelektuální elity... ". To elity myslím v tom špatném slova smyslu - bohužel ty opravdové elity se zpravidla v publicistice tak moc zase nevyskytují.

Ovšem také je možné, že jsem to pochopil špatně - v tom případě se omlouvám:-))

J. Skála 18.5.2016 16:09

Re: Vždy mě takové věci zajímaly...

Omluva je namístě - nepochopil jste to.

J. Aspirin 18.5.2016 20:15

Re: Vždy mě takové věci zajímaly...

Díky:-))... a v čem je tedy chyba?

M. Drašner 18.5.2016 13:30

K těm Angličanům

Rád bych jen podotknul, že obyvateli Anglie jsou jen Angličané, byť spolu s Velšany, Skoty a Iry tvoří stát Velkou Británii a jsou z tohoto hlediska Brity.

B. Hudzieczek 18.5.2016 12:49

Jakoby si někteří odpůrci názvu Česko

neuvědomovali, že tento název existuje od vzniku republiky v roce 1918 ve složenině Československo. Ve chvíli, kdy vzniklo samostatné Slovensko působí ten název neúplně. Při vzniku Slovrenského štátu v roce 1939 to bylo překryto názvem Protektorát Čechy a Morava, tak se tím přirozeně nikdo nezabýval, ale po roce 1993 se termín Česko leckomu příčí, přestože prokazatelně funguje téměř 100 let, a možná se objevoval neoficiálně i dříve.

B. Hudzieczek 18.5.2016 12:41

S autorovými argumenty jsem v zásadě zajedno,

mám jen několik připomínek. Skotsko a Wales určitě nejsou součástí Anglie, nýbrž Velké Británie. Kdo se zajímá o fotbal ví, že UEFA i FIFA registrují samostatně reprezentace Anglie, Skotska, Welsu a Sev. Irska.

Taktéž existence svébytného jazyka nemusí být nutnou podmínkou vylišení národa. Moravané mohou hovořit česky, Rakušané jsou jiný národ než Němci, přestože nehovoří rakousky. Angličtinu používá kanadský nebo australský národ atd.

Za Rakouska-Uherska se rozlišovalo mezi Moravany (Moravci), Slezany a Čechy. Pravda, bylo to nejspíše označení zeměpisného původu dotyčného než jeho národnostní status.

A. Richtr 18.5.2016 12:26

Skvely rozbor! Jen vic takovych veci. Cechy Morava a Slezko to je nase Cesko... ti kdoz se snazi tvarit ze nejsou Cesi ze jsou Moravane at si vzpomenou jak zastupce tohoto hnuti prosazoval Lisabonskou smlouvu! Ze je to druhy Mnichov mu to bylo jedno... tech zvastu, ze Moravanum pomuze vic prosadit jejich zajmy... a vysledek? Jsme vsichni ohrozeni stejne ze svate EU. Delit narod muzou jen ubozaci... priste mozna na hornaky a dolnaky!

J. Mráz 18.5.2016 12:03

Nejlepší volba by byla Bohemia

Já bych chtěl být bohém. Ale moravský bohém, aby bylo úplně jasno!

J. Hruška 18.5.2016 15:02

Re: Nejlepší volba by byla Bohemia

A zatím jste zamrz'!

R. Szewczyk 18.5.2016 11:17

ha ha ha

kurde učiteli, české království jest výtvor ďáblův, páč nic takového nikdy neexistovalo, podivaj se prosím, učiteli, co jest zájmeno, a zájmeno přivlastňovací, pak se pomodlete na tisickrát zdravas

O. Kojak 18.5.2016 11:06

Kdo tedy má právo určit anglický zkrácený název...?

Moc hezky napsáno, díky.

Já osobně jsem z Jizerek a stále ještě jsem nestrávil označení Česko. Nejvíc asi proto, že nám toto označení "kdosi odkudsi zhůry dal" = vnutil. Ano vím, že to má nějaké historické důvody, ale hlasem lidu se toto označení do sdělovacích prostředků samo od sebe nedostalo. No a teď se situace opakuje s angl. označením Czechia: pár "moudrých/pomazaných" hlav se u nás sešlo, poradilo a rozhodlo. Následně hned zatepla i nechalo zapsat u OSN. Ministr zahraničí, nejvyšší z našich zemanů ... Cituji: "Uvědomují si tito lidé ovšem tu skutečnost, že se jedná o anglický název, který neurčujeme my a nerozhodujeme o něm?"

Ale "je to marný, je to marný, je to marný" - za nějaký ten čas (třeba u příležitosti planetární návštěvy nejvyšších orgánů utopistů z Marsu) zase vytáhnou jinou myšlenku, která by jim měla zajistit nesmrtelnost. Třeba kanál Labe-Volha-Žlutá řeka nebo něco jiného. Hlavně že se o nich bude (před volbami) mluvit, ne?

Goeg 18.5.2016 11:59

Re: Kdo tedy má právo určit anglický zkrácený název...?

Ocividne o celem procesu standardizace zemepisnych jmen nevite vubec nic. Czechia byla schvalena a standardizovana jiz v roce 1993 jako preklad zemepisneho terminu Cesko ne par, ale 55 odborniky z Nazvoslovne komise, kterym to ze zakona prislusi. A jestli povazujete 23 let za to, ze za tepla to hned poslali do OSN, tak to uz take mluvi samo za sebe.

O. Kojak 18.5.2016 12:27

Re: Kdo tedy má právo určit anglický zkrácený název...?

Nevím, přiznávám. Nejsem odborník. Ale něco přesto tuším.

Určitě jsem nezaznamenal žádnou veřejnou aktivitu předtím, než to bylo podáno před pár týdny do OSN. Takže 23 let bylo rozhodnuto a leželo to v šuplíku. Hmm. A proč vlastně?

A 55 odborníků říkáte? A českých? Já jsem mj. souhlasil s autorem v tom, že o cizojazyčný název by se měli spíš postarat "zvenku". Toť i můj názor.

Stokrát můžu chtít, aby mi mladý holky říkali třeba Hezoune, ale pokud nebude vůle na jejich straně tak... asi tak.

V. Sulista 18.5.2016 14:41

Re: Kdo tedy má právo určit anglický zkrácený název...?

tady je mate http://www.cuzk.cz/O-resortu/Poradci-a-poradni-organy/Nazvoslovna-komise-CUZK/Nazvoslovna-komise-CUZK.aspx

Goeg 18.5.2016 15:54

Re: Kdo tedy má právo určit anglický zkrácený název...?

Zde jsou ti, kteri Czechia kodifikovali v r. 1993: Dr. J. Bečka, CSc., D. Bečková, prom.fil., doc.dr. T. Bešta, CSc., J.Braun, prom.fil., O. Černohorská, prom.fil., dr. V. Černý, CSc., ing. Z. Dubovská, J. Filipský, prom.fil., dr. F. Frohlich, M. Havlíková, prom.fil., dr. M. Hellmuthová, dr. S. Heřman, dr. Z. Heřmanová, CSc., E. Horáková, CSc., doc.dr. I. Hrbek, CSc., dr. V. Huňáček, doc. P. Janota, K. Kabeláčová, prom.fil ., dr. H. Kadečková, CSc., I. Kiinderová, prom.fil., Z. Kioslová, prom.fil.,dr. J. Kolmaš, CSc., dr. V. Krupa, DrSc., dr. A. Křikavová, dr. V. Macura, dr. J. Marek, CSc., dr. D. Marková, CSc., dr. E. Merhautová, dr. V. Miltner, CSc., dr. T. Nedělka, CSc., doc.dr. P. Novák, CSc., dr. S. Pantůček, CSc., prof.dr. R. Parolek, dr. Z. Poláček, CSc., prof.dr. I. Poldauf, dr. H. Preinhaelterová, dr. P. Rákos, doc.dr. E. Skála, dr. O. Smékal, CSc., dr. J. Smrčková, prof.dr. J. Šabršula, DrSc., dr. J. Šedinová, dr. J. Šíma, prof.dr. P. Trost, DrSc., D. Tvrdá, dr. J. Vacek, CSc., dr. Z. Veselá, CSc., dr. L. Vidman, CSc., dr. Z. Wrttoch, dr. D. Zbavitel, DrSc., ing. M. Zelený, dr. P. Zima, CSc., dr. M. Zima, N. Zimová, prom. fil., CSc., prof. PhDr. et PhMr. J. Zýka.

J. Škodák 18.5.2016 12:35

Re: Kdo tedy má právo určit anglický zkrácený název...?

No to je úžasné,55 odborníků v Názvoslovné komisi? To si snad děláte kozy! 25 let,to není v tomto případě relevantní.

Davidito 18.5.2016 14:24

Re: Kdo tedy má právo určit anglický zkrácený název...?

Moc to nechápu - "kdosi odkudsi shúry" je podle mne blábol. Czechoslovakia jste schvaloval? Prostě jste se jako já narodil v Československé socialistické republice (např.), neměl jste na to jméno vliv. Potom jste žil v Česko-Slovenské federativní republice a Pak jste žil a žijete v České republice. Jestli jste starší pamatujete třeba ještě Protektorát Čechy a Morava nebo Československou republiku, tím lépe. Myslíte si, že třeba España odráží např. národnostní nebo regionální složení Španělska jako státu? Myslíte, že tam na to má "lid" vliv?

P. Harabaska 19.5.2016 16:26

Re: Kdo tedy má právo určit anglický zkrácený název...?

Ten příklad Espaňa je na místě, neboť v tom státě se mluví různými (oficiálními) jazyky: asturštinou, aragonštinou, katalánštinou, valencijštinou a také tou kastilštinou, kterou my nazýváme španělštinou, zatímco i pro např. Jihoameričany je to castellano - kastilština. Zde srovnejme s ruštinou, která má pro naše jediné slovo ruský slova dvě: russkij (ve vztahu k jazyku) a rossijskij (ve vztahu k zemi, tedy Rossii). Proto by patrně měla mít čeština přídavná jména dvě: češský - ve vztahu k zemi České, český ve vztahu k zemi (státu) zvané Česko zahrnující ony Čechy, Moravu i Slezsko a tedy i k jazyku tam mluvenému, tj. češtině. Odpadly by i rozpaky, jak označit tu v restauracích německy nabízenou českou kuchyni: böhmische nebo tschechische Küche na rozdíl od kuchyně moravské (mährische), a také nesmyslné připomenutí jubilea českého spisovatele (německé národnosti) Adalberta Stiftera před několika lety.

Davidito 19.5.2016 17:37

Re: Kdo tedy má právo určit anglický zkrácený název...?

Jo, tomu rozumím. Ale jen bych dodal vlastní zkušenost: španělština a kastilština je jedno a totéž. Hispáncům je úplně jedno, jestli "mluví "español nebo "castellano". Ve

Španělsku existuje mnoho regionů, kde se španělsky nemluví, to je pravda. Ale asturština, aragonština nebo valencijština jako dialekt katalánštiny nejsou oficiálními jazyky. Těmi jsou vedle španělštiny katalánština, galicijština a baskičtina. Je zřejmé, že mnoho obyvatel Španělska se za Španěly nepovažuje, nicméně jejich země se jmenuje España. Katalánci nejsou moc nadšení, když slyší, že třeba Dalí nebo Gaudí byli Španělé, tak o nich často mluví cizinci.

V. Vaclavik 18.5.2016 10:38

Az na ten konec, tu narazku na EU

do kterehoz spolku fungujiciho na bazi kolektivisticke ideologie si autor zrejme preje prinalezet, bych souhlasil.

Mam jeste jednu vytku a to ohledne toho, ze nemame zadne pravo jinym narodum rikat, ci predepisovat, jak nas maji nazyvat. Nejde prece o zadne pravo, ale jen a pouze o navrh, o prani, o pokus to ovlivnit. A na to snad mame pravo, ci nikoli? Co je protipravni je stihatelne, mame tedy byt svetem nejak postizeni, ci vystavujeme se nejakemu trestnimu postizeni za tu nasi drzost navrhnout a zaregistrovat nazev Czechia?

My tak proste ucinime a jini nas budou nazyvat, jak oni chteji, a tim to konci. Nazev Czechia ovsem v oblibe nemam a rovnez neuznavam zadnou legitimitu toho mezinarodniho spolku, ve kterem se spolcujeme se zlocinnymi staty, a ktery nasi registraci toho nazvu dale napomahame legitimizovat, coz jsme ostatne jiz davno ucinili nasim vstupem do toho hanebneho spolku narodu.

Jinak jako diskuteri nize, s tim rozborem souhlasim a vubec nejvic bych souhlasil s tim, ze zalezi jen na nas, jestli si nas svet bude s nekym plest... my ovsem hledame dustojnost a uznani u ostatnich nikoli nasimi ciny, ale obrazne receno, nasim oblekem, nalicenim, jmenem.

A. Bocek 18.5.2016 8:44

Já su pro Bohémii.

No a za hymnu by jsme převzali "Bohemian rapsody " od Qeenů

H. Balzám 18.5.2016 10:24

Re: Já su pro Bohémii.

Zrovna v této písni jsou pod Bohemians myšleni cikáni.