25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

IZRAEL: Na Den smíření připadá svátek Povýšení svatého kříže

V izraelských sdělovacích prostředcích se objevily obavy z možných střetů mezi Židy a arabskými křesťany nebo arabským obyvatelstvem vůbec v sobotu 14. září. Na tento den spadají poprvé od vzniku izraelského státu dva svátky: židovský "Jom kipur" - Den smíření - a křesťanský svátek Povýšení svatého kříže.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jukl 13.9.2013 9:02

Juliánský kalendář

Ono to asi nebude tak horké, protože pravoslavní křesťané a Arméni, kterých je dohromady výrazná většina mezi křesťany ve Svaté zemi, slaví svátek Povýšení sv. Kříže podle juliánského kalendáře, v němž 14. září připadá na naše 27. září. Takže u většiny křesťanů oslava svátku s Dnem smíření kolidovat nebude.

Mimo to je alespoň v pravoslavné církvi na svátek Povýšení přísný půst, takže ani v tom by se nemuseli dostat s postícími se židy do střetů, i kdyby svátky v budoucnu připadly na stejný den (pokud je to u juliánského kalendáře možné).

Mimochodem v příštích letech přejdou ve Svaté zemi na juliánský kalendář i církve podřízené Římu (viz zde http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=17289 ), asi je škoda, že to není už letos, aspoň by nedošlo ke kolisi s Jom Kipur.

E. Sevrát 13.9.2013 9:01

Zajímavá zpráva : dle listu WP

s odvoláním na materiály E.Snowdena , NSA po 11.9. 2001 sledovala Izrael,který se ocitl v seznamu hlavních objektů sledování,Číny,Ruska,Iránu a Kuby jako potenciálně nebezpečných.CIA zase stále řadí Izrael k největším špionážním hrozbám, jako u výše uvedených zemí + Pakistán.

H. Lukešová 13.9.2013 0:30

Mnozí autoři opomíjejí další biblickou starobylou komunitu. Jedná se o mesiánské Židy. Mesiánští Židé jsou skutečnými a pravými Ježíšovými následovníky.

Jsou blízcí Ježíšovi skrze původ (Ježíš byl Žid) i víru. V Izraeli žije asi 20 000 mesiánských Židů, ve Spojených státech však komunita mesiánských Židů čítá na 1 200 000. A další tisíce po celém světě.

http://www.mjaa.org/site/PageServer?pagename=rd_messianicmovement_messianic_judaism

Je chybou českých médií, že tomuto dávnému společenství věnují pramálo pozornosti. Ve Spojených státech je to jiné.

Č. Milota 13.9.2013 13:49

Re: Mnozí autoři opomíjejí další biblickou starobylou komunitu. Jedná se o mesiánské Židy. Mesiánští Židé jsou skutečnými a pravými Ježíšovými následovníky.

Jaká chyba českých médii ? Jak velká je komunita mesiánských Židů v České republice ? Každá náboženská komunita se cítí, že právě ona je nejblíž svému vysněnému přízraku. Já například uznávám Flying Spaghetti Monster a česká média si mě nevšímají. :-) Ovšem vítám u dveří Mormony a Svědky Jehovovy s Koránem v ruce a cedníkem na hlavě. Nechápu proč okamžitě urychleně odcházejí až "zdrahají". Už se chystáte na studijní cestu do Státu Izrael ? Možná by se Vám rozbřesklo.

H. Lukešová 13.9.2013 16:10

Re: Mnozí autoři opomíjejí další biblickou starobylou komunitu. Jedná se o mesiánské Židy. Mesiánští Židé jsou skutečnými a pravými Ježíšovými následovníky.

Chystám, ale není to tak jednoduché. V Izraeli je hodně hodně draho, takže si musím zaplatit letenku, ubytování a dále je nutné mít peníze na poznávání památek, všude se platí vstupné a není zrovna levné. A nevím, proč do mě ryjete.

Kdy pojedu do Izraele je moje věc a nikomu do toho nic není. Takže se dobrý muži, starejte o sebe. Vy jste byl v Izraeli?

K. Vážný 14.9.2013 0:06

Re: Mnozí autoři opomíjejí další biblickou starobylou komunitu. Jedná se o mesiánské Židy. Mesiánští Židé jsou skutečnými a pravými Ježíšovými následovníky.

No v Čechách jsem na různých konferencích potkal mezi lety asi 2 a byli jeden bizardnější než druhý, skoro jsem jim to nevěřil. A to bych jím mohl skoro sám být, kdyby dědeček byl babičkou... Ale nežiju tak a vždy jsem byl životním stylem pohan a pohano-křesťan.