24.4.2024 | Svátek má Jiří


INTERNET: Second life, nová virtuální šance

26.4.2007

Pokud se náhodou ocitáte v hluboké depresi nad krutostí světa, jenž vás obklopuje, jako například všichni ti různorodí francouzští extrémisté typu komunistů, zelených, trockistů, ekologických anarchistů s fajfkou a podobných obchodníků s pochybnými ideály a zapálených bojovníků proti globalizaci tržního hospodářství i s jejich pomatenými voliči, kteří nedosáhli minulou neděli ani dvouprocentního výsledku v prezidentských volbách ve Francii ( ostatně někde pod těmi dvěmi procenty vidím i já jejich skutečnou společenskou hodnotu uměle nenafouklou prapodivnými průzkumy veřejného mínění ), pokud se vám nedaří realizovat vaše nejbláznivější sny v reálné skutečnosti, nebo pokud se jen nudíte a máte dost času, rychlé připojení k internetu a nějaké ty peníze nazbyt, mám pro vás dobrou zprávu, kalifornská společnost Liden Lab pro vás vytvořila virtuální svět, jmenuje se Second Life.

Jak to vlastně všechno funguje? Naprosto jednoduše. Otevřete stránky www.secondlife.com, zaregistrujete se, vytvoříte si svou virtuální identitu, dáte k dispozici číslo bankovní karty, nebo si vytvoříte PayPal konto a hurá do dalších dobrodružství. Nejdříve se ocitnete na vstupním ostrově Orientation Island, kdese naučíte pohybovat, létat a vůbec vše, co budete potřebovat ve vašem novém životě. Jak jste již pochopili, i na Second Life není nic zadarmo, teda skoro nic. Základní verze avatara, vaší virtuální identity, je bezplatná, dostanete též k dispozici 250 Lindenů, což je tamní měna, pokud chcete jen tak poletovat po okolí a chatovat s ostatními, nic jiného k tomu nepotřebujete. Pokud však chcete pracovat na svém image, koupit si lepší šaty, auto, byt, dům, nebo dokonce celý ostrov, chodit na diskotéky, utrácet v kasinu a podobně, nezbyde vám, než zaplatit reálnými penězi. Stavební parcela o rozloze 512 metrů čtverečních vás vyjde na 5 US $ , ostrov o rozloze 65 536 čtverečních metrů stojí 1675 US $ a budete za něj platit daň 295 dolarů ročně.

Na Second Life hrají U2 i jiné kapely, mají tu svou kancelář virtuální Segolene Royal a Nicolas Sarkozy, kteří i touto cestou bojují o prezidentské křeslo ve Francii, a dokonce si zde koupila svůj ostrov Le Penova FN, jejíž členové vysvětlují komukoliv, kdo o to má zájem, politický program Národní fronty. Před budovou jejich virtuálního sídla se poslední dobou odehrávaly demonstrace Le Penových odpůrců, kteří se seskupili do sdružení '' FN Out of SL ''. Second Life již má i prvního milionáře, je jím Číňanka Ailin Graef známá pod pseudonymem Ansche Chung, jež nakoupila více, než 36 kilometrů čtverečních virtuální půdy a hodnota onoho majetku již přesahuje milion amerických dolarů, zdá se, že na Second Life bude založena i první opravdová ambasáda ( švédská ), operuje na něm velký počet ekonomických gigantů ( Coca-Cola, Budweiser, Adidas...... ), konají se módní defilé známých značek. Takže abych to uzavřel, na Second Life se můžete virtuálně bavit, můžete podnikat, můžete dělat cokoliv, co vás napadne, třeba i kopulovat s velrybou. Není to super? No nekupte to.

Zbývá vám jen jedno, úpěnlivě se modlit, aby politici a lobisté ve státě Kalifornie nepropadli módním trendům o tom, že planeta Země je nemocná a musíme ji léčit, jak prohlašuje sám velký guru globálního oteplování Al Gore, nevydali zákony nařizující produkci elektřiny ze šťovíku, biomasy a suchého roští, nepřikázali zničení atomových elektráren a nevytyčili k nebesům milióny obřích větrných generátorů. Mohlo by se totiž stát, že v momentě, kdy vítr utichne, nebo nebude v lesích dostatek suchého roští, se servery, na kterých Second Life žije, ocitnou bez elektrického proudu a tedy i váš virtuální sen se rozplyne vniveč a ona plíživá deprese, o které jsem psal v úvodu článku, vás opět přepadne svým mocným stiskem, ze kterého již nebude úniku. -------------------- Nikam.

MartinMarak.free.fr