19.4.2024 | Svátek má Rostislav


HUDBA: Pes jitrničku sežral

1.1.2015

Letmý průzkum ukázal, že pohnutá událost oznámená v titulku mladší generaci nic neříká. Uveďme tedy na pravou míru, že jde o lidovou píseň, jejíž autor, ba ani jeho národnost nejsou známy. Český text popisující tragédii je anonymním autorem komponován tak, aby jej bylo možné zpívat donekonečna, což se občas skutečně děje. Tady je:

Pes jitrničku sežral,
docela maličkou.
Řezník ho za to zabil
dřevěnou paličkou.

I seběhli se psové
a velký funus měl,
na desce bramborové
se tenhle nápis skvěl:

Pes jitrničku sežral …

Melodie se bůhvíproč jmenuje Karneval v Benátkách a bývá parádním číslem trumpetistů. Třeba prvního trumpetisty vynikajícího žesťového kvintetu Canadian Brass, který úspěšně koncertuje po celém světě. A vždy ve společenských oblecích a bílých teniskách; je to prý jejich ochranná známka:

Glenn Miller nebyl jediným kapelníkem, který řídil svůj orchestr s trombonem v ruce. Dalším je šéf výborného dixielandu Chris Barber, který zahraje skladbu dnes už klasickou, oslavu pověstné třídy v New Orleans, plné barů, tančíren, klubů, heren a vůbec zábavy, nepřehlédnutelné Bourbon Street. Jméno, aby nebylo mýlky, nepochází od americké whisky, ale z dob, kdy Louisiana byla francouzskou kolonií. Také touto nahrávkou Chris Barber a jeho muži dokládají, že báječný dixieland umí hrát i Angličané:

Čímž se dostáváme ke zlatému hřebu dnešního programu internetového diskdžokeje, a tím je stejná skladba Bourbon Street Parade, kterou ale teď hraje neworleanský rodák, co vyhrál devětkrát cenu Grammy a jako první muzikant vůbec získal Pulitzerovu cenu, umělecký ředitel Jazz at Lincoln Center Orchestra and Opera, pan Wynton Marsalis. Takže to samé, jenomže úplně jinak: