19.4.2024 | Svátek má Rostislav


HOUSLE: Levou, nebo pravou?

29.8.2022

Věhlasný houslový pedagog Otakar Ševčík (1852–1934), rodák z Horažďovic, vyučující šestnáct let v Kyjevě, pak na konzervatoři v Praze, na Hudební akademii ve Vídni, ba i v USA, naučil miliony houslistů po celém světě, jak správně tahat smyčcem. Napsal o tom několik sešitů, nejnovější vydání je popisuje takto:

První část se zabývá cvičením pravé paže a vedením smyčce po jednotlivých strunách, druhá obsahuje cvičení ohebnosti zápěstí pravé ruky a arpeggia na dvou strunách, třetí část přináší nejobtížnější varianty smykové techniky - arpeggia přes 3 a 4 struny a akordickou hru.

Račte si povšimnout, že věhlasná škola hovoří zcela jednoznačně o pravé paži nebo o zápěstí pravé ruky, jako kdyby jiná možnost vůbec neexistovala. A do toho přichází jeden z houslistů populárních Texas Playboys, který si zřejmě legendárního Ševčíka prostudoval vzhůru nohama nebo tak nějak. Podívejte se pozorně sami, onen houslový akrobat stojí napravo:

Merle Haggard And The Texas Playboys Tribute Bob Wals - YouTube

V roce 2007 se v New Yorku narodila hudební skupina The Hot Sardines v čele se spisovatelkou a zpěvačkou Elizabeth Bougerol a pianistou Evanem Palazzo Ti dva se obklopili výbornými muzikanty, mezi nimi i báječným kontrabasistou, který pozornému divákovi zatočí hlavou: místo pravou brnká totiž levou. Také on, podobně jako onen houslista z Texasu, musel natáhnout struny na svém nástroji v obráceném pořadí:

The Hot Sardines : Zazou (Acoustic version HD) - YouTube

Pamětníky jistě rozněžní pohled na skutečné The Beatles a jejich fanynky. O zařazení do tohoto výběru se zasloužil Sir James Paul McCartney hrající na baskytaru, jak jinak- obráceně:

The Beatles - I Want To Hold Your Hand - Performed Live On The Ed Sullivan Show 2/9/64 - YouTube

A nakonec je tu i v zahraničí úspěšný komorní kvartet z Hamburku, který si říká Salut Salon a s pravou, levou nebo s prstokladem na klavíru si opravdu hlavy neláme:

Salut Salon „Wettstreit zu viert“ | „Competitive Foursome“ - YouTube

Podobných extravagancí je jistě víc, další snad dodá některý z laskavých, pilných čtenářů.