26.4.2024 | Svátek má Oto


HISTORIE: Učitel Václava Neumanna

11.6.2022

V roce 1945 vydalo Pěvecké sdružení pražských učitelek k šedesátinám svého dirigenta Metoda Doležila (1885-1971) působivou publikaci s názvem METOD DOLEŽIL. Pěvecké sdružení pražských učitelek je nejstarší ženský pěvecký sbor v Čechách a na Moravě. Byl ustaven a schválen výnosem Císařského královského místodržitelství v království Českém dne 17. prosince 1912. Profesor Metod Doležil vtiskl hned od počátku tomuto tělesu vysoký umělecký charakter.

Téměř 40 vynikajících osobností české politiky a kultury pokládalo za potřebné připojit se textem k této veřejné národní gratulaci. A tak mezi gratulujícími nacházíme nejen další dva Metodovy bratry Huberta a Vojtěcha, ale i Petra Bezruče, Václava Holzknechta, Petra Zenkla, Otakara Jeremiáše, Mirka Očadlíka, Vítězslava Nováka, Františka Halase, Emila Františka Buriana, Zdeňka Folprechta, Jaroslava a Petra Křičku, Jaromíra Paclta, Boleslava Vomáčku a desítky dalších.

Mezi námi – málokdy se stane, aby kulturní fronta takto jednoznačně dala najevo své uznání, obdiv a dík. A totéž se opakovalo o deset let později, v roce 1955. To stál Metod Doležil za dirigentským pultem Pěveckého sdružení pražských učitelů plných 33 let. Za tu dobu prošlo sborem obrovské množství lidí, kteří si mimo jiné odnášeli lásku k hudbě, kterou jim pomáhal vštípit syn zaníceného vesnického hudebníka a kantora z Beskyd.

Nejmladší ze tří bratrů Metod Doležil absolvoval učitelský ústav v Kroměříži, na němž ho F. Vach přivedl ke sborovému zpěvu a dirigování, studoval dále na pražské konzervatoři skladbu (u Steckera a Nováka) a dirigování (u Spilky).

Pražské hudební školství bylo již od roku 1811 prezentováno především konzervatoří, která byla v roce 1890 spojena s varhanickou školou. Po vzniku Československa byla tato škola organizována jako Státní konzervatoř (mistrovská škola postavená na úroveň vysoké školy), jejími rektory byly takové osobnosti jako Josef Bohuslav Foerster, Josef Suk, Vítězslav Novák a další.

Po roce 1945 byla prezidentským dekretem ustavena jako vysoká škola − Akademie múzických umění. Prvním děkanem Hudební fakulty AMU (1946−1948) byl jmenován Metod Doležil, který byl poté vedoucím katedry zpěvu a operní režie (1949−1952) a prorektorem školy (1952−1958). Málokdo ví, že mezi jeho studenty patřil také například Václav Neumann, dirigent světového jména a dlouholetý šéf České filharmonie.

Zásluhy Metoda Doležila o českou hudbu a hudební vědu jsou značné. Dodnes je aktuální jeho učebnice Intonace a elementární rytmus z roku 1921. Je považován za tvůrce interpretačního slohu sborové tvorby J. B. Foerstra, V. Nováka, J. Křičky a O. Jeremiáše. Odešel 10. října 1971 ve věku 86 let. Když si hudební svět připomínal jeho osmdesátiny, nechal Miroslav Stiborek, ředitel kunčické školy „U kostela“ zhotovit patinovanou pamětní desku. Autorem umělcova reliéfu je akademický sochař Karel Vašut a písmo je dílem národního umělce Antonína Strnadla. Deska je dnes umístěna na čestném místě v Základní škole Karla Svolinského v Kunčicích pod Ondřejníkem.

Na skupinovém snímku níže jsou v roce 1942 při vzpomínce na 30letou existenci Pěveckého sdružení pražských učitelek její sbormistři od roku 1912. Stojící zleva Antonín Bednář, Pavel Dědeček a Metod Vymetal. Sedící zleva František Spilka a Metod Doležil.

26