25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

HISTORIE: Tajemství prvního Bezručova pramene

Vrchol Vojvodka dostal svůj název, jak jinak, podle jejího někdejšího majitele, valašského vojvody z Kozlovic. Zcela není jasný původ názvu Stolárka. V archivních dokladech používají arcibiskupští lesníci pojem „vrch zvaný Solarský“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 4.11.2022 14:48

Od té doby, podle W.mapy.cz se na Ondřejníku leccos změnilo. Jestli jsem dobře identifikoval místo, kde byl Bezručův pramen a lesní cestu, kterou tehdy vedla zelená značka, tak ten pramen byl pod vrchem dnes označeným jako Stanovec (899m) o nějakých 40 metrů níže, v nadmořské výšce necelých 860 metrů.

A jak hluboko sahá skála na Skalce se ví poměrně dobře. Beskydy včetně Ondřejníku je pohoří vytvořené vrásněním. Hmota Beskyd se před cca 30 až 15 milióny let přesunula za současného vrásnění o nějakých tuším 50 - 70 kilometrů na zhruba severozápad. Pod Ondřejníkem bude tedy původní podloží , kde by měly být na povrchu permské vrstvy a pod nimi karbonské, vahou Ondřejníku trošku zatlačené dolů. Ondřejníkovská skála ze Skalky tak bude sahat mximálně nějakých 600 - 700 ? metrů dolů. Pokud to vrásnění vydržela celistvá. Což možná mohla, protože to naznačuje o kousek dál na Ondřejníku právě ta poměrně vysoká nadmořská výška pramenů Ondřejnice. Kdyby ta skála Ondřejníku byla nějak moc rozpraskaná, voda by mizela v puklinách a prameny Ondřejnice by se objevily až o hodně níže.