24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
čtenář 24.9.2007 14:47

Re: Re: Re: Re: Je v tom malý háček.

Pozor ! Je to polský pohled. Nic víc.

A. 24.9.2007 8:25

Re: Re: Re: Je v tom malý háček.

Pravdu díte, nikoli však celou. Zaporožští kozáci nedobývali Sibiř ani další území. Kateřina Veliká s nimi ztratila trpělivost, protože z dlouhé chvíle mařili její diplomatické úsilí o konsolidaci vztahů s Poláky. Proto je přesídlila do podhůří Kavkazu, k řece Kubáň, kde existují dosud, pod názvem Kubáňští kozáci. Etnicky a mentalitou jde o Ukrajince. Výboje na Sibiř a Aljašku, jejich připojení k Rusku, osvobození Krymu, obléhání Cařihradu, a výboje do středomoří proti islámu (Španělsko) mají na svědomí  Donští kozáci, kteří se v rámci těchto expanzí rozdělili na 17 samostatných kozáckých vojsk (Těrské, Semirečenské, Zabajkalské .....) Etnicky jde genetickou směs kočovných jezdců (Polovci, Nogajci, Skythové atd a Rusů - těch, kterým se zajídalo nevolnictví) Komunistickému režimu se kozáky takřka podařilo vyhubit, protože je právem pokládal za nejnebezpečnější odpůrce.

T.A.O. 24.9.2007 8:51

Re: Re: Re: Re: Je v tom malý háček.

Zaporožci - většinou se teď uvádí, že původní kozáci na Dněpru tj. zaporožci vznikli ze zbytků mongolsko čínské armády - zlaté hordy. nechtěli se vrátit domů a chtěly žít svobodně.Nasvědčuje tomu i to, že od začátku byli organizováni jako vojenská jednotka a uměli válčit - čož vylučuje pohádky o nevolnících utíkajících do stepi, kde se postupně naučili válčit. Z toho vyplývá že původní skladba zaporožců byl národnostní mix stejně jako uvádíte u donských kozáků. Na kubáni mohl později převážit ukrajinský prvek, ale základ byl mnohonárodnostní.

R 24.9.2007 9:09

Re: Re: Re: Re: Re: Je v tom malý háček.

No, zřejmě i u těch zbytků armád i u těch utíkajících nevolníků tam tvrdě působil přirozený výběr. Který utečený nevolník  se nedokázal mezi kozáky prosadit, zůstal i nadále něco jako kozácký nevolník nebo  po vzoru muslimů otrok nebo byl rovnou při nějaké kratochvíli zabit. Kdo se prosadil, stal se kozákem.

cossacks 28.9.2007 13:34

Re: Re: Re: Re: Re: Je v tom malý háček.

Přijetí do kozácké společnosti bylo úplně svobodné. Žádalo se od nově přistupujícího pouze pravoslavné vyznání, slib hájiti je a podrobiti se všeobecným pravidlům vojska. Na národnost se nehledělo, ale převládajícím živlem byli Malorusové. Členové společnosti byli úplně rovnoprávní. Vojsko dělilo se na kureně, jež vznikly nejspíše ze skupin krajanů. Každá kureň volila si svého atamana, spravujícího hospodářskou čásť a vnitřní záležitosti kureně. V čele celého vojska stál koševoj ataman, zvolený na všeobecné schůzi čili radě. Jemu k ruce byli přiděleni vojskový soudce, písař a jesaul. Volba všech těchto hodnostářů platila na jeden rok, ale při ne spokojenosti vojska mohli býti sesazeni i dříve. Při pochodu měl koševoj téměř neobmezenou moc, ale v době míru, doma, nemohl ničeho podniknouti bez souhlasu rady. Zůstal-li koševoj doma, což stávalo se v případech, kdy vytáhla do boje jen čásť vojska, postaven byl v čelo výpravy zvláštní zvolený plukovník, jehož moc trvala jen po dobu pochodu. Každý kozák měl právo účastniti se rady a býti volenu na kteroukoliv hodnost. Vynikající stránkou nanejvýš prostého života n;Kozáci]-áků záporožských bylo úplné bezženství. Uvedení ženy do Síče trestáno smrtí. Hlavním zaměstnáním členů kozácké společnosti v době míru byl lov zvěře a rybolov. S počátku n;Kozáci] žili všichni společně v Síči. Každá kureň měla zvláštní salaš, nesoucí týž název, spletenou z roští a krytou koňskými kožemi. V každé kureni bylo pak zvláštní hospodářství se společnou stravou pro všechny členy. Obyčejným jídlem byla solomacha, žitné kvašené těsto, tětěrja, polévka z žitné mouky, a ščerba, rybí polévka. Přísná disciplina chránila vnitřní pořádek: http://izazap1.webovastranka.cz/wiki

Indil 4.10.2007 20:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Je v tom malý háček.

Nevěřím tomu, že by kozáci žili bez žen - to by vymřeli. Zřejmě se tím myslí během válečné výpravy a nejspíš to mělo být opatření proti ženám lehčích mravů, které mohly velmi rychle nakazit vojsko nepěknými chorobami.

Olin 15.9.2008 9:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Je v tom malý háček.

Síč byla vojenský tábor, funkce jako pozdější kasárna. Mnozí kozáci žili mimo Síč a měli rodiny, a k vojsku se připojili, když byli ohroženi anebo když táhli na loupežnou výpravu. Síč sama představovala přímou demokracii v primitivní podobě.

henrieta 24.10.2007 13:21

Re: Re: Re: Re: Je v tom malý háček.

moj prispevok ,co sa tyka kozakov mozno nie je najvhodnelsi,ale mozno mi viete poradit,ak sa venujete tejto tematike.....

stary otec mojej prababky bol ataman kozakov,zili v uzbekistane,v taskente,aj ked boli rusi pravoslavneho vyznania.po nastupe lenina,moja prababka usla na slovensko a nikdy viac sa tam nevratila a rodinu viac nekontaktovala,aj ked pochadzala z mnohopocetnej rodiny...stryko vystudoval v moskve ,zial sa mu nepodarilo o tejto rodine zistit absolutne nic.existuje niekto alebo nieco,ako by sme mohli "nasu rodinu"vypatrat?

Charlie 24.9.2007 8:10

Re: Je v tom malý háček.

R^R^R^

doxa 24.9.2007 1:18

Ten obraz je od Repina

Abonent 24.9.2007 2:12

Re: Ten obraz je od Repina

Opravdu ? To je novina, kdo by to byl řekl ? To aby si jeden přečetl popisku k obrázku, aby na to přišel.

nosál 24.9.2007 0:24

no to bude průser!

Jiří, víš jak dopadnul nedávno papež když se dotknul musulmanů?

vvv 24.9.2007 0:16

čítal som aj iný preklad

kde bolo zachované štýlovejšie ruské "job tvoju mať !"

Abonent 24.9.2007 2:09

Re: čítal som aj iný preklad

Celá ta věta má v originále rytmus : Svinjača morda, kobiljača sraka, riznicka sobaka, nechreščenij lob, mat' tvoju v'job !

Výše uvedený překlad není ani přesný ani pěkný. Amatérský pokus.

gill 24.9.2007 3:07

Re: Re: čítal som aj iný preklad

Klidně mohl zůstat originál v transliteraci, stačilo by a bylo by to lepší.

Cricket 24.9.2007 8:53

Re: Re: čítal som aj iný preklad

To je možné, na duchu článku to ale nic neměmí.

huhu 24.9.2007 0:04

výborně, to si dávám do archivu !

R^:-D

Borek@exil 24.9.2007 5:26

Re: výborně, to si dávám do archivu !

BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!

Od Záporožců je třeba se učit jejich politickou korektnost! Všecko, co napsali tomu musulmanovi je čistá pravda.

S mírovým pozdravem: Nuke Mecca......exulant Borek, nevěřící pes.

Charlie 24.9.2007 8:10

Re: Re: výborně, to si dávám do archivu !

R^R^R^