24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

HISTORIE: Cyril a Metoděj

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Mentzlová 5.7.2011 9:27

Byzanc nebo Řím

Chazaři - zajímavá otázka, tohle by měl vysvětlit historik. Jak tak koukám na Google, přijali judaismus kolem roku 740. Podle mě to není přímo rozpor s tvrzením, že kolem r. 861 Cyril a Metoděj jich asi 200 obrátili na křesťanství.

Česká knížata přijala křest v Řezně r. 845. V Čechách a na Velké Moravě bylo křesťanství již před Cyrilem a Metodějem, ale je otázka, nakolik pokřtění Češi chápali toto náboženství.

Napadlo mě také jako Vás, že země Východu nejsou dnes tak vyspělé, jako Západ. Dřív to ale bylo jinak. Dnes je vůbec těžké pochopit, proč se římský císař Konstantin stěhoval s celým dvorem a úřady z Říma do Istanbulu. Východ byl tehdy stabilnější a vyspělejší. Pak staré říše padly a i byzantská říše upadala pod nájezdy křižáků a Turků, až se rozpadla. Naopak Západ sílil.

Vidím to asi tak: Konstantin hodně studoval a uvědomoval si sílu vzdělání. Římská církev si zase uvědomovala sílu jednotného jazyka a slepé poslušnosti.

P. Sulc 4.7.2011 19:53

Tak bratri meli uspech u Chazaru?

Kdysi  vysla v edici Kolumbus kniha o Chazaarech, tam se tvrdi ze prevzali judaismus a ne krestanstvi. Ono to nabozenstvi lasky asi nemelo tak velkou silu, kdyz jeste v r. 1370 byla Litva pohanska a kdyz si mel velkoknize Jagella vzit posledni Piastovnu, museli ho honem honem pokrtit. Jinak ale, kdy prevzali krestanstvi v , tusim, Reznu, nejaka ta ceska ''''knizata'''', teda spise nacelnici nejakych tech slovanskych kmenu za ''''ceskem'''' uzemi ? Nebylo to jeste pred slavnymi bratry?  A co se tyce byzantske , reckokatolicke cirkve, Nezda se vam, ze v zemich jejiho vlivu, Recku, Bulharsku, Srbsku, Rusku pretrvavalo tmarstvi az do 20 stoleti, nejmene? Nemeli ani renesanci jako zapadni katolici, ani se nevivinulo protestanstvi, jako dusledek vzdelani a renesance.. Zaplat pambu ze Cechy byly soucasti Svate rise a pod vlivem zapadniho krestansvi. Jinak bychom jeste dnes olizovali ikony a libali fousatym, nemytym popum ruku. Vzdyt ani u krestanstvi neslo o nic jineho nez o politiku a ne o ''''lasku'''' : Byzanc nebo Rim, patriarcha nebo papez.Ke schismatu doslo asi 150 let pozdeji. To se potom oba hlasatele viry i lasky, papez i patriarcha, proklinali navzajem do horouciho pekla. Laska nelaska, Jezisek nejezisek, kseft je kseft a s unikem vericich utikaji desatky a nadherny zivot v prepychu.

A. Reček 4.7.2011 18:46

Sice široce, ale dobře popsaná tehdejší doba

Už jako kluk jsem s rodiči putoval pěšky na Radhošť, na Cyrilometodějskou pouť, která bývala o nedělích. Pak s manželkou a dětmi a dnes chodí i vnuci.  Bývala to vždy také taková odměna za vysvědčení.  Při cestě zpět moje mamina si dělala zacházky do různých úbočí kopců, aby věděla kam za deset až čtrnáct dnů se s námi vrátí sbírat borůvky.  Jestli zítra nebude pršet, zas hodně lidí z Beskyd a severní části Valašska se vydá putovat nahoru k oné kapli na vrcholu, od které je vidět dost daleko.  Tento měsíc také budou si místní připomínat 80 let instalování sousoší Cyrila a Metoděje u kaple na vrcholu Radhoště a sochy Radegasta na polovině hřebenovité cesty z Pusteven na Radhošť.