19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

HISTORIE: Chudobný svět českých znalostí…

Samozřejmě, že ještě dnes existují znalosti a informace, které jsou nám téměř neznámé. Nemůžeme se však již vymlouvat na zločinný totalitní systém, neboť v posledních třiceti letech se vynořily všechny dříve zakázané texty, ve školách všech stupňů nemají pedagogové nic zakázáno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Janoušek 5.8.2020 22:05

Já bych jenom myslel, že ohledně prezidenta Beneše kolem Mnich.diktátu je to jenom jedna paní povídala.

B. Lukáš 5.8.2020 18:13

Pane Andrle moc děkuji za hodnotné čtení a s úctou smekám za odvážný a precizně, fakty doložitelným popisem našeho historického období dosud hodnoceného jako období temna. Jsem pokročilého věku s VŠ vzděláním technického oboru, v historii jsem amatér-víceméně diletant, ale velmi často jsem si kladl otázku, jak mohlo být Rakousko-Uhersko žalářem Čechů, Moravanů a Slezáků, když při osamostatnění v r. 1918 jsme patřili kulturně, technicky i hospodářsky mezi nejvyspělejší země Evropy.

F. Navrátil 5.8.2020 17:29

Škoda, že autor se stejným zápalem nepopsal úlohu katolické církve a jejích řádů na likvidaci bratrského školství, které bylo ve své době světovou špičkou a provozovalo dokonce koedukované třídy.

J. Kouřil 5.8.2020 19:23

Nechal Vám volný prostor, pokuste se nás informovat, jak Vy to vidíte.[>-]

R. Polášek 5.8.2020 13:13

Slušné středisko piaristické vzdělanosti na severní Moravě bylo taky v Příboře. A docela slušně se tam stavebně zachoval celý tehdejší piaristický areál. Piaristický klášter s dalšími budovami postavený cca do čtverce, se zahradou uprostřed, dnes je v tom klášteře místní muzeum, přilehlý asi barokní kostel, vedle školní areál, dnes příborské gymnasium a vedle místní základní škola...

P. Andrle 5.8.2020 15:06

Profesor Pavel Štěpánek mě požádal, abych zprostředkoval otištění jeho následujícího příspěvku. Číním tak a děkuji mu.

Dovoluji si připomenout k vynikajícímu článku, že zakladatelé obou řádů, zmíněných P. Anderlem, určených k výuce, tedy piaristů a jezuitů, byli Španělé (sv. Josef Calasanz a sv. Ignác z Loyoly), kteří takto ovládli reformaci katolické církve, Ovšem španělského založení byli už i středověcí dominikáni (sv. Dominik Guzmán). K jezuitům a piaristům se připojili milosrdní (sv. Jan z Boha - Praga, Brno, Kuks ad.), dále reformovaní karmelitáni, reformovaní trinitáři a také reformovaní augustiniáni. Kardinál Dietrichstein, který přivedl piaristy na Moravu, měl španělskou matku pocházející z oblasti, odkud vzešel i sv. Josef Kalasanzský). Podíl španělského katolicismu na vzdělání i další složky života u nás byl tedy daleko větší, než si dovedeme představit. A poloviční zasvěcení kostela sv. Jakuba a sv. Anně ve Staré vodě připomíná evropskou dimenzi putování ke sv. Jakubu, španělskému národnímu patronovi.

V. Novák 5.8.2020 11:46

"občanský zákoník Josefa II. z roku 1811"???

P. Andrle 5.8.2020 14:29

To je nechtěný překlep. Jde o patent císaře Františka I. z 1. 6. 1811. Jinak vše ostatní platí. Díky za upozornění.

V. Vlk St 5.8.2020 11:01

Jo, a co se týče nesmyslů, které vykládal Přemysl Janýr, to jste vybral ty nejpitomější. Přemysl byl poněkud fanatický soc. dem levičák a taky můj kamarád od šedesátých let. I na pohřbu jsem mu byl. Ovšem jeho politické názory na Beneše a Mnichov se za pobytu ve Vídni od 68 prakticky do konce života jej naladil poněkud více „henleinovsky“. Na tom jsme se nikdy neshodli, vycházel většinou z naprostých bludů fanatické imigrace v imigraci, tedy nenávistníků vůči Benešovi a vlastně i vůči celé ČSR. A děsně se divil, když přijel z Vídně do Prahy, a hlásal tady tyhle nesmyly, že ho poslali do pihele tmavé nejen soc.dem ale i všichni ostatní. Takže tak

H. Rybnická 5.8.2020 11:55

Pane Vlku, nějak jste se nám tu zbytečně rozčilil. Práci o které autor hovoří, vypracoval SYN stejného jména pana Janýra, o kterém hovoříte Vy, ostatně tento (otec) byl pokud vím vyznamenán nejvyšším řádem polistopadového Československa. Jestli ne hned několika. Pokud vím se obětavě oba zasazovali o československé uprchlíky do Rakouska po srpnu 1968. to za prvé. JInak SYN Janýr je uznávaným politologem a znalcem historie, co tvrdí doloží vždycky i Vám dohledatelnými fakty. Ostatně samozřejmě že žije v zahraničí, v Rakousku, dlouhá léta, jako i jeho otec dříve, takže si můžete spolehnout že je se situací důkladně obeznámen: Že nám, některým národnostně vyhraněným Čechům, nepříjemné poznatky o nás nevoní je jasné, ale od dospělého člověka očekávám alespon kus objektivity k názorům odlišným a především slušnou, nikdy ne hulvátskou diskuzi. Tím nejvíce pověsti Ćechů prospějete. S pozdravem

V. Vlk St 5.8.2020 13:42

No, víte, ten politolog syn napsal před pár lety článek, že by bylo nejlepší, kdyby všechny Čechy vystěhovali za Kavkaz. Janýr ml. je politologický protičeský fanatik , proti němu je třeba Posselt vyložený milovník Čechů . On je na tom podle mne mladý Janýr v protičeské nenávisti ještě daleko za Witiko Bundem. A to jsou pěkný náckové

H. Rybnická 5.8.2020 14:42

Pane Vlku, nějak se musíte mýlit. Šálek kávy a trochu zklidnit. Nejlépe kousek dobré buchty. Pana Janýra znám také a to už asi dvě desetiletí, nikdy mi nepřipadal ani v nejmenším nějak národnostně vyhrazený. Naopak. Už jen to, že po léta pořádal mezinárodní setkání v Mikulově. Jeho publikace jsou vždycky fundované i když někdy ostré nebo s neobvyklým a nestandartním pohledem na česko-německou historii. Srovnávat jej s Posseltem nebo dokonce s Witikobundem je jako srovnávat hrušky s jablkem.

P. Kmoníček 5.8.2020 21:25

Pane Vlku st., Vy budete B. Posseltovi nadávat, i kdyby Vám dával svoji krev z žíly do žíly přímo v nemocnici. Máte to zkrátka v sobě.

V. Vlk St 5.8.2020 11:00

Milý kolego, to už zase máte záchvat oikofobie-tedy nenávisti k vlastnímu národu? Žil jste někdy někde jinde, abyste zjistil, jak jsou místní „světoví Evropané“ v historických otázkách negramotní? A výroky pitomců o dovolené jsou spíše vtip, čert ví, zda jsou pravdivé. I když blbce najdeš všude, ale tohle vypadá jako pořádný fake. Pro potěšení. Je to až moc dobře a vtipně napsané, aby to byla pravda. Co se týče piaristů, čest jim. Ale jak dlouho učili třeba evangelíky? Od roku 1948 do doby Josefa II byl povolen jen katolicismus. Císařův dvorský dekret z roku 1791 potvrzoval, že katolicismus je nadále vládnoucím náboženstvím, zatímco nekatolíkům je pouze tolerováno vykonávání jejich bohoslužeb. Takže, kolego, příště se to naučit z podkladů lépe!

V. Vlk St 5.8.2020 11:02

Sorry 1648

T. Krystlík 5.8.2020 12:36

Cz-stížnosti na jídlo v jižní Evropě a v Turecku jsou běžné. To je odlišuje od turistů z jiných zemí. Způsobeno českou kuchyní v dnešní velmi odporné podobě.

P. Kmoníček 5.8.2020 9:53

A toto vše věděl určitě i podvodník Otakar Vávra, který na popud všech těch Nejedlých zblbnul národ natolik, že to je trapné dodnes.

T. Zlesa 5.8.2020 9:05

Zas tak na zadku bych neseděl ze znalostí dávných studentů středních škol. Jooo, studovat funkci trakaře :-) Vzpomeňte si na tu špatnou vzdělanost našich středoškoláků až si půjdete dát opravit televizi nebo třeba turbo u svého auta. Ti mechanici mají jen naše obyčejné upadající střední školy. A vy o té technice víte jen že je. Jako každý dnes, kdy již není možno pojmout všechny vědomosti světa.

H. Rybnická 5.8.2020 8:55

Vynikající pane autore srdečný dík. Člověk by se rovnou rozbrečel nad úrovní historických vědomostí průměrného občana (často znát z diskuzí na NP) ostatně často i pedagogických pracovníků.

J. Lukavsky 5.8.2020 7:33

"převzal zákonodárné pravomoci, je ovšem neuspokojivá nejen proto, že nebylo od koho je převzít" takže jak to konkrétně udělat? Parlament ještě žádný nebyl, Bůh vysoko.... asi jediné co se dalo udělat. To bych E.Benešovi nevyčítal. J.L. end

Š. Zemek 5.8.2020 7:22

Je potěšením číst takovéto články. Nutí k zamyšlení.R^

M. Krátký 5.8.2020 5:33

Zase nádhera - a smekám před autorem a děkuji R^R^R^