19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

HISTORIE: Bulharští Češi II.

V základnímu informačnímu materiálu rozesílaném k výstavě se píše: „Celkem dvacet šest panelů přináší bohatý textový a fotografický materiál, který odhaluje jen zlomek informací o životě a díle mnohých Čechů, kteří přispěli k rozvoji Bulharska po osvobození v roce 1878.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pernický 12.2.2017 15:56

1948 až1954 asi.

V Novém Jičíně,byla prodejna zmrzliny,majitel Bulhár. Prodával malá červená jablička na špejlí ,ze sladkou polevou.Najednou byl pryč.Asi vykořistovatel.

J. Kraus 12.2.2017 15:19

Připomeňme i oblast vojenství.

Těžko asi zjistit, zda a kolik bylo českých důstojníků, které, podobně jako mnoho vojáků v každé době, přitahovalo válčiště a možnost vyniknout. Co je ale jisté, je přítomnost českých vojenských kapelníků a muzikantů, kteří poznamenali vývoj bulharské vojenské hudby. Mám několik bulharských šelakových desek zpřed první války, jména kapelníků jsou česká a melodie jsou tureckou tradicí jen okořeněny. O působení českých vojenských kapelníků a muzikantů u nás i v cizině mnoho věděl a poutavě vyprávěl zesnulý již pan Bohumil Pešek.

Podobně naši poznamenali i jiné vojenské hudby. Třeba dodnes jeden z polských přehlídkových pochodů je variace na písničku Já mám trakař novej, vezu na něm volej, a povědomé jsou i jiné „marsze wojskowe“. Hudbu jihoslovanskou – nezapomenutelný Julius Fučík, jehož pochody hrajou i britské gardové hudby, i když si třeba Mikuláše Zrinského pojmenují po svém. Ale Childrens of the Regiment bývá už od před války součástí Trooping of the Colour. Čeští kapelníci a muzikanti byli páteří rakouské vojenské hudby a zájezd hudby stodruhých pod kapelníkem Bobkem do USA v 80.letech 19.století silně ovlivnil vývoj i tamních hudeb, jistě J.P.Sousu, zdaleka největšího jejich velikána. Pak křivohubá „ministryně“ zrušila vojenskou hudební školu v Roudnici a při inauguraci presidenta Zemana jsme mohli slyšet nějaký Deutschmeister Defilier Marsch von Aubrecht, považovaný plukovníkem ve studiu za sokolský pochod. Je to jako s těmi pivovary. Lidé podřadní a nevědomí ve své zpupnosti násilní a převracejí svět, škrtí ty, které považují za méněcenné a tím utahují smyčku kolem vlastního krku. Již ubožáci začínají lapat po dechu.

P. Aron 12.2.2017 10:07

Pane Vlku

Díky za zajímavé momenty z historie, o kterých jsem nevěděl.Jinak Bulharsko je hezká země, rád jsem tam jezdil jak coby turista tak i služebně.

J. Kratochvíl 11.2.2017 15:56

Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

mírně řečeno. Upřimně řečeno nejste nejste můj hrníček kávy.

Souhlasím s vámi, že určití také "Češi", kteří nás zesměšňují jako národ nám mnoho sebevědomí nepřinesou. Ale podíváte-li se na náš poslední historický vývoj po roce 89, tak opravdu se chlubit nemáme čím. Jsme po dlouhých letech svobodni a jak jsme tuto svobodu naplnili. Co jsme mi přinesli užitečného naším sousedům, jako to činili naši předkové např. v Bulharsku. Platili jsme za vzdělaný a kulturní národ. Platí to ještě? Je to alespoň pro mne dost smutné konstatování, jak nás budou budoucí generace hodnotit.

J. Kratochvíl 11.2.2017 16:10

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Generace Čechů o kterých píšete něco dokázala, protože měla ideály duchovních hodnot. Generace Čechů po roce 89 žádné takové ideály nemá kromě peněz a chamtivosti, kterými ji naočkovali naši polistopadoví nevzdělaní politici v čele s Václavem Klausem a dalšími vlivnými. A to je také hlavní důvod našeho současného ústupu ve všech směrech a o generaci tzv. Bulharských Čechů se nám může jenom snít.

P. Han 11.2.2017 18:26

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Nesvádějte to na Klause ani na generaci po roce 89. Co jste udělal vy a jaké ideály duchovních hodnot jste si přinesl z doby před rokem 89? Znám spoustu mladých lidí a vaše pomluvy si nezaslouží. Chcete-li něco zlepšit a ne jen obviňovat ostatní, začněte u sebe.

J. Kratochvíl 11.2.2017 19:26

Re: Pane Vlku, váš pohled na historii je zvláštní,

Tak jako Masaryk byl symbolem první republiky a bylo s ním spojováno vše pozitivní a jistě zaslouženě, protože on položil duchovní a morální základy novému státu a byl uznávanou autoritou i ve světě.

Tak obdobným symbolem pro novou demokratickou republiku po r. 89 se stal Klaus. Ať se vám to líbí nebo ne. Také on položil základy novému státu. Mimo ekonomický rozvrat, tak to dále určitě nebyly žádné duchovní hodnoty, kterých si civilizovaný svět může vážit. Byly to hlavně chamtivost po penězích,bezohledné sobectví, lež a přetvářka. To jsou jediné hodnoty, které Klaus uznává, to jsou ideály pana Klause. A také je za to za hranicemi patřičně oceňován. Bohužel.

P. Han 11.2.2017 19:48

Re: Pane Vlku, váš pohled na historii je zvláštní,

Není to pravda, ale můžu vás jen politovat.

I. Hil 12.2.2017 9:10

Re: Pane Vlku, váš pohled na historii je zvláštní,

Pravda to je, i když že by si Klause za hranicemi vážili se moc říct nedá, spíš je jim k smíchu.

M. Prokop 12.2.2017 15:55

Re: Pane Vlku, váš pohled na historii je zvláštní,

Jak komu. Těm inteligentnějším k smíchu není.

J. Kratochvíl 12.2.2017 18:08

Re: Pane Vlku, váš pohled na historii je zvláštní,

Těmi inteligentnějšími myslíte jako sebe a vám podobným?

M. Prokop 12.2.2017 21:09

Re: Pane Vlku, váš pohled na historii je zvláštní,

Vás jsem tím nemyslel, pochopitelně.

F. Houžňák 12.2.2017 19:07

Ano, proto je Klaus taky zván po celém světě

přednášet, aby se mu tam mohli vysmívat. Kam zvou vás a kdo vás tam zve, abysme se poučili o tom, jak žije velikán jako jste vy?

M. Prokop 11.2.2017 20:50

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Ale jděte, brepto.

Neposuzujte ty poplyšákové generace jen podle sebe.

V. Vlk 12.2.2017 0:44

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Vážený pane, nemáte sedět doma na zadku a číst idiotské zprávy. Podle naší ekonomické reformy postupovali třeba ve Slovinsku, na Slovensku, také se snažili Bulhaři a další. Zatímco ti vaši "idealisté" dopadli tak, že lidi přišli o všechny peníze, u nás prakticky nikdo nepřišel o všechno. Jako třeba Maďaři, Poláci Rumuni atd. Naši manažeři pracují na vedoucích pozicích v mnoha západních i východních firmách, třeba v Rusku a vedou si výtečně. Kdyby si o nás myslely okolní národy ,že jim nic nepřinášíme, a nejsme kulturní a vzdělaný národ, myslíte, že by k nám utíkali? Když u nás musí každý pracovat a nedostane žádné eura jen proto, že je muslim či takzvaný utečenec? Naše firma AGV , víte li, co to je, má pod palcem 40% internetového zabezpečení na celém světě. česká firma je jediná ,která může poskytovat na Čínském trhu spotřebitelské úvěry , na našich vysokých a středních školách studuje veliké množství zahraničních studentů- Např. v akademickém roce 2011–2012 studovalo na 17 fakultách univerzity více než 1200 zahraničních studentů, což UK zařadilo na 11. místo mezi několika tisíci evropskými vysokými školami, v roce 2106 u nás studovalo přes 34 tisíc zahraničních studentů. To vám nestačí? Nebylo by ,lepší než fňukat dívat se kolem sebe? Vykašlete se na šiřitele blbé nálady a myslete vlastní hlavou. Jeden a půl milionu lidí, kteří se k nám za posledních 15 let nastehovalo, by vám to mohlo vysvětlit lépe.

J. Fridrich 12.2.2017 7:30

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Souhlas pane Vlk - z těch negativistických ubrblanců v příspěvcích nad Vámi si nic nedělejte. To je ta hospodská parta Čecháčků-nadávačů na vše - rozumějící všemu, po pár pivech oni rozumí politice, ekonomii, vývoji světa od starých Sumerů, IT-technologiím, sexu, partnerským vztahům, sportu-trénovat národ'ák v jakémkoliv sportu by jim nedělalo problém - tedy po pár "panácích" v té jejich hospůdce.. To, že se u nás nejvíc nadává "na všechno", říkávavalo se "na poměry" je o nás známo po celém světě - v tom jsme brilantní....

Tak asi tak

J. Kratochvíl 12.2.2017 11:25

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Pane Vlku, je to stále stejné, Klausovské choré uvažování. Je pochopitelné, že ne vše co se událo po r. 89 bylo špatně, ale co bylo špatně je to, že po vzniku demokratického státu byly učiněny velké systémové chyby se kterými se dodnes nemůžeme vyrovnat. Na začátku 90 let jsme měli výhody, které jsme nedokázali využít a dodnes nevyužíváme a také díky vám to nechceme přiznat. V r. 89 neexistovalo žádné zadlužení státu, jako v sousedních zemích také transformujících ekonomikách, naše ekonomika na tom nebyla špatně a bylo potřeba ji pouze technologicky zmodernizovat, měli jsme spotřební odvětví sklářský, textilní, obuvnictví a další, které bylo konkurence schopné, ale páteří naší ekonomiky byla hlavně produkce investičních celků a o to jsme přišli. Není pravda, že jsme nebyli konkurence schopní, ale naopak. Byla zde technicky vzdělaná pracovní síla apod. Toto vše vaši politici v čele s V. Klausem zahodili a zničili, díky špatné ideologii a demagogii.

Naopak jsme nevyužili osobností ve světě uznávaných jako byl např. Václav Havel nebo i Tomáš Halík další v náš prospěch.

Místo toho zde máme i po téměř 3O letech vývoje nedostavěnou síť dálnic a železnic, obrovské státní zadlužení apod. Naše životní úroveň se k úrovni západních států mnoho nepřiblížila, protože stojí na levné pracovní síle. Nemáme pod kontrolou strategické věci, což jednoznačně je půda a voda, to rozhodně musí být pod kontrolou státu a jestli ne, tak na to pěkně doplatíme. Kvůli tomu jsme v listopadu klíči nezvonili.

Ne za vše může Klaus a jemu podobní, ale on je tím hlavním viníkem a také díky jemu jsme ve světě špatně vnímáni a to si občané tohoto státu nezaslouží, protože hlavně on je zodpovědný za oslabování státu, vy a vám podobní jste zodpovědní za to, že ta jeho dogmata neustále obhajujete.

J. Kratochvíl 12.2.2017 11:42

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Na závěr ještě bych vás rád poprosil, jestli budete reagovat na můj příspěvek, nenapadejte mne osobně. Já vám také nevyčítám, že jste hloupý.

A. Nový 12.2.2017 13:02

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Pane chytrý, Vy jste zřejmě ekonom amatér, tedy něco jako gynekolog amatér. Evidentně máte vymytý mozek blbou náladou od Havla a spálenou zemí od Zemana. Jinak byste nepsal takové hovadiny o nezadluženosti socialistického státu. To přímé zadlužení přiznávají i komunisti (Jiří Dolejš) ve výši zhruba 126 miliard Kč v tehdejších cenách. V roce 1993 bylo odepsáno 50 miliard Kč nevymahatelných bankovních půjček z doby před rokem 1989.

***naše ekonomika na tom nebyla špatně a bylo potřeba ji pouze technologicky zmodernizovat*** Pěkný to blábol. Průmysl byl jak fyzicky tak technologicky z většiny zastaralý. Těch několik vlaštovek jaro nedělalo. Ještě hůř na tom byla infrastruktura. Z té zaostalosti se rekrutovala obrovská přezaměstnanost, kterou navíc podporovala tehdejší ideologie. Ten váš kec "stačilo zmodernizovat" (vnitřní dluh) byl odhadován na 1,5 až 2 biliony Kč v tehdejších cenách. Později, po zjištění skutečností byl tento odhad upřesněn a navýšen na 2,5 bilionu Kč.

Co se týče té dle vás konkurence schopnosti socialistického průmyslu, tak to jsem se s chutí zasmál.

M. Prokop 12.2.2017 16:04

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Potvrzuji, v jedné z těch nezadlužených továren jsem tehdy pracoval.

J. Kratochvíl 12.2.2017 18:23

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Měl jste napsat zametal dílny, protože mi nic jiného dělat nenechali.

M. Prokop 12.2.2017 21:10

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Přece vám nebudu brát práci.

Nebo jste byl funkcionářem KSČ, to by tak sedělo.

J. Kratochvíl 12.2.2017 18:07

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Nejsem žádný ekonom, ale vím, že Československo 1. republiky , ale i to komunistické bylo známé po celém světě, právě díky našemu průmyslu a těm podle vás "nekonkurence" schopným výrobkům. Za to Klausovo Česko si i ve vyspělé nedaleké Británii pletou dnes s nějakou Čečnou.

Další perličkou ve vašem příspěvku jsou ty odhady zadlužení, bilion sem bilion tam a proto se Klausistan musel zadlužit ještě dalšími dvěma biliony navíc.

A. Nový 12.2.2017 22:23

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Blb, pardon, amatéský gynekolog, čo to tárám, amatérský ekonom, když nemá protiargumenty tak udělá úkrok bokem. Tu vytáhne 1. republiku, tu Británii... :-) Jo, v té Anglii byly škodovky proslavené, koloval tam o nich vtip, proč je prodávají s plnou nádrží.

Vám říká dluh v tehdejších cenách evidentně hovno. Přeložím Vám to. Musíte ty čísla násobit 10 a vyjde vám přepočet na dnešní dobu, milá Kratochvíle. S těmi biliony s nelamte hlavu, neb blb nikdy nepochopí. :-)

P. Lenc 12.2.2017 13:57

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Pane Kratochvíle, jsem dost starý na to abych mohl zavzpomínat.Vaše "vidění" minulosti i současnosti je na úrovni jistého Šulce, člověka žijícího v USA, člověka zakomplexovaného a plného nenávisti ke své vlasti.A pokud považujete pana Vlka za hloupého, tak vás mohu pouze politovat jako toho chudáka Šulce.Pan Vlk vás a vaše kňourání popsal naprosto přesně.A jak tak čtu ostatní příspěvky, tak nejsem sám.

J. Kratochvíl 12.2.2017 18:21

Re: Pane Vlku váš pohled na historii je zvláštní,

Za hloupého ho nepovažuji, ale místo argumentů by v diskusi nemusel osobně napadat, začal s tím on. Platí to i o dalších diskutujících. A jestli považujete za kňourání, že ani po téměř 30letech po listopadu se nemohu svým autem projet po ucelené slušné dálnici nebo silnici, která není neustále rozkopaná a tím pádem čekat v neustálých kolonách, tak to je mi vás opravdu líto. Myslím si, že by se o tom nemělo mlčet nebo se stále vymlouvat na komunisty a to pan Vlk dělá. To mě vadí.

M. Prokop 12.2.2017 16:02

"Já vám také nevyčítám, že jste hloupý."

Dobrá, tak to vám nevyčtu (on si to každý, kdo trochu zná problematiku, dovodí si sám).

Po plyšáku jsme šli natolik ku kapitalismu a liberální demokraci, jak jen to bylo v levicovém národě možné. Není to jen zásluha Václava Klause, ale hlavně Václava Klause, že jsme se pohnuli směrem k standardním poměrům a neupadli do různých jurodivých nápadů, které tryskaly tu z Havla, tu z Komárka, Halíka, Včelaře Kotase, Luxe etc.

Nic zásadně jiného nebylo možné, právě kvůli voličům. Jistěže se Klaus i jiní dopustili i nějakých těch chyb, ne však zásadních.

Zkrátka, mohli jsme dopadnout mnohem hůře, kdyby se rudooranžovočernozelená levice dostala k moci dříve a na delší dobu.

P. Han 11.2.2017 9:16

Pane Vlku,

Děkuji za článek, mnoho z faktů jsem neznal. Pokud se do 25.2. dostanu do Prahy, vynasnažím se výstavu navštívit.

Na kecy Rudolfa a Netzer nedejte, naopak bych uvítal Vaše zasvěcené články i o jiných zemích, kde se podařilo Čechům zapsat se vlastním úsilím do (byť i jen místní) historie, místo aby se lepili na různé fondy a bědovali nad zaprděností naší kotliny.

J. Farda 11.2.2017 9:33

Re: Pane Vlku,

K řečenému se rád připojuji. Díky!

P. Lenc 11.2.2017 9:56

Re: Pane Vlku,

i já se mohu pouze připojit, že díky bulharským přátelů jsme poznali Bulharsko tak jak ho turisté neznají a bulharští zelináři? Za barákem Pjenčevovi a za korunu zelenina nejen do polévky a spolužačka Věrka Todorová, se kterou se při pravidelných třídních setkáních vídám dodnes.Dík za články.