19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

GLOSA: Vražda knížek?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krejčí 16.3.2011 16:19

Myslím si, že kdo bude mít o určitou knihu zájem, tak

si ji koupí i při zvýšené DPH. Nevím proč by měly mít knihy nějakou výjimku od ostatních komodit. Nedávno jsem viděl za výlohou místního knihkupectví dvě knihy s původní cenou 1.499 Kč u každé, prodávané za 799 Kč. Když je možné takto výrazně snížit cenu, potom nemůže být problémem zaplatit vyšší DPH.

L. Severa 16.3.2011 15:15

Autorka má pravdu.

" šokující hrubé výrazy a naturalistické popisy mezilidských vztahů" Autorka velmi kultivovaně  vyjadřuje to, co je možné v oné literatůře najít. Manželka chodí prvavidelně do knihovny a přinese třeba 10 knih z nchž jsou ku čtení 2-3. Ostatní se od prvních stran stále zabývají sexualitou, ovšem při používání těch nejvulgárnějších výrazů, které knihu vůbec neopouštějí. Stačí nahlédnout na kteroukoliv stránku. Když si vzpomenu na Čapkova "Loupežníka", ve kterém použil dva ne úplně salóní výrazy a dost lidí to pobouřilo, tak si říkám "Kde jsou ty časy". Autorka uvádí, že si knihy kupuje až po přečtení, když si je vypůjčila před tím v knihovně. Nevím kolik knih jsem četl opakovaně, kdybych jenom tyto měl nechat ve své knihovně byl by obsah asi poloviční, což jsem zjistil, když jsem  onehdy dělal jakousi inventůru.

J. Pašek 16.3.2011 14:37

Pokud jde co kdo čte? Proti gustu žádný dišputát . . .

Byl jsem v knihkupectví, kde u regálů tzv. braků, kde jsou na obalech barevná fotka či malba urostlé, na půl obnažené krasavice v objetí  svalnatého krasavce a lá Tarzan . . .  Tam u toho regílu seděla v pojízdné invalidní el. židli stará paní, které vedly 2 šlahouny do nosu z přimontované kyslíkové bomby . . . .a ona měla plný klín těch tzv. "braků". . . . .  Z povzdálí jsem tu paní pozoroval a mnoho hezkých myšlenek plné obdivu se mi tehdy honilo hlavou a pokaždé, když někdo kritizuje jisté "pulp fiction" coby braky, já si vzpomenu na tu paní s kyslíkovou bombou v tom knihkupectví . . . .

S autorkou absolutně souhlasím, aby společnost neškudlila kupovat knihy pro veřejní knihovny . . . .

Z. Švrček 16.3.2011 9:04

No jo.

Hlavně, že při každoročním zvýšení spotřební daně na paliva nikdo neječí, že se vraždí motorová doprava...

F. Svoboda 16.3.2011 11:06

Re: No jo.

Na zvyšování cen PHM  naříkáme všichni. Je však nutno si položit otázku, zda skutečně je např benzin nyní nejdražší v novodobé historii. Dle ceny v r. 1989, kdy SPECIAL stál 8.20 Kčs/litr odpovídám, že tomu tak není. Tak si prosím porovnejme ceny versus příjmy mezi totáčem a dneškem i u jiného zboží a pak se teprve vyslovujme ! ! !

R. Langer 16.3.2011 8:54

Šmarjá,

to s těmi Českými pohádkami je pravda!? 8-o

K. Kužel 16.3.2011 12:10

Re: Šmarjá,

Taky jsem z toho dostal stahy.

P. Sulc 16.3.2011 1:52

Nechytry autore,

kdyz se nebude prodavat balast, neboli ptakoviny, 3/4 nakladatelstvi i obchodu zkrachuje.Narod neni ze samych intelektualu, metrem nejezdi sami Havlove, Klimove ,basnici, nositele Nobelek za literaturu a podobna havet. Vetsina naroda proste prijde z prace domu a chce si odpocinout a uniknout zdrcujici realite zivota. No, a pak tedy ctou literuru zvanou "unikovou". V davnych casech, kdy jeste kdejky mudrc nerozdaval sva moudra na Psu v dlouhych clancich, tomu slouzily treba ty slavne "Romany do kapsy".Zuslechteni ducha se sice nekonalo, ale treba jste na par hodin zapomel ze pozejtri se bude platit cinze na kterou neni, ci ze Madla nemiluje vas ,ale Jirku, no, ne Jyrku ale toho od sousedu.

V. Heidlerová 16.3.2011 8:06

Re: Nechytry autore,

Je mi 75 let, ale současnost ani posledních 20 let nemohu označit za "zdrcující realitu", to spíš ten škvár měl vycházet za komoušů, tehdy jsem zdrcená byla, že mi nepomohly ani Rodokapsy, které jsem uchovávala z mládí. Pravda je, že knihy už musím kupovat jako šafrán - a jsem šťastná, že se objevují knihy, které jsou po mé chuti.

M. Trhlík 16.3.2011 16:23

Re: Nechytry autore,

Paní Heidlerová,já si myslím,že v každé době se daly koupit velmi dobré knihy,ale i brakZkuste navštívit antikvariáty,kde jsou tisíce knih a rozhodně ne všechny jsou braky a kupuje je málokdo.To máme v rezervě ještě Levné knihy,kde jsou  ceny po zlevnění mnhokráte nižší,než byla původní.A vůbec,zkusila jste někdy prodat knihy z vlastní knihovny? Končí to tím,že po dlouhém handrkování skončí stovky knih v kontejnerech,

V. Heidlerová 16.3.2011 18:19

Re: Nechytry autore,

Kvítku medový, já nakupuju knihy přes internet, šmejdím po antikvariátech, jsem spokojená, dokud budu žít, své knížečky neprodám, z nových kupuju životopisy osobností, které mne zajímají, a dokumenty. Bohužel v mém dosahu antikvariáty zanikly, tak mi zbývá internet, ale jsem spokojená. Taky je dobrodružné knihy hledat. Jenže v antikvariátě je kniha levná, ale zaplatíte dvojnásobné poštovné. Já su baba z provincie. Nazdar.

J. Schwarz 16.3.2011 9:10

Re: Nechytry autore,

No, pokud si "neintelektuál" koupí onen levný brak, aby "unikll zdrcující realitě života" zabředne do ní tím víc. A propos - co je na dnešní životní realitě tak "zdrcujícího"? a pokud něco zdrcující je, nejsou to iluze šířené onou literaturou - totiž že v civilizovaném světě běžným způsobem života je onen z "Dallasu" a kdo na to nemá, je zákonitě někým okrádán? Je s podivem, jak i teoreticky soudný občan může propadnout podobnému bludu jako cikánské etnikum, z nichž nemálo jedinců se domnívá že se nemají jako bílí protože si berou neadekvátní část dávek a cikánům nechávají jen zbytky...

J. Anděl 16.3.2011 12:37

Re: Nechytry autore,

No, vzhledem k tomu, že subjektivní realita je výsledkem toho, co si o realitě myslíme, pak je jasné, proč lidé chtějí z reality uniknout, když si jí vytvářejí sledováním či čtením strašných "realit" v seriálech či v knížkách.

Takový uroboros :-)

P. Boublíková 16.3.2011 10:43

Re: Nechytry autore,

Díky, konečně vím, kdo ty hory s prominutím sra*ek kupuje a čte:-) Vždycky jsem si myslela, že tyto typy si spíš pustí televizi:-)

J. Anděl 16.3.2011 12:33

Re: Nechytry autore,

To je zcela v pořádku, ale proč by to mělo mít výjimku z daní?