Neviditelný pes

GLOSA: Uvědomělá tvorba

4.1.2019

Ještě, že máme ty pokrokově laděné akční filmové hity

Tak jsem měl po delší době chuť podívat se na akční film s honičkami, hrdinstvím „klaďasů“ a střílením padouchů. Pustil jsem si nahraný film Zabijákův osobní strážce (koprodukce USA a tří dalších států) z roku 2017 natočený v evropských exteriérech (Londýn, Amsterdam, atd.).

Kromě akčních scén, vybuchujících aut a budov a rádoby chlapáckých vulgarit působících hodně křečovitým dojmem jsem pociťoval snahu o manipulaci a nudu jak v socialistické agitce ze sedmdesátých let.

Film totiž splňoval všechny požadavky dnešních levicových pokrokářů včetně odstraňování rasových a genderových stereotypů. Hlavními postavami byl běloch, černoch, Hispánka, štíhlá kráska mexického původu, která by možná ubránila svou kabelku v nákupním středisku, ale jako vedoucí tvrďáků z protiteroristického týmu... opravdu věrohodnost sama.

Ženy zobrazené v tomto filmu jsou vlastně chlapi s prsama, vulgární, obdařené bojovým uměním kopající padouchy do rozkroku. Jsme přece v době genderu, ženskost je fuj.

Ale diváci mohou být rádi, aspoň u hlavní ženské postavy se jednalo o pěknou šťabajznu, ještě, že se tvůrci nerozhodli pro nějakou uvědomělou soudružku (ošklivku) z neziskovky.

Jen nechápu, proč zrovna Japonec byl v tomto filmu zobrazen jako polygamista, když dvě a více manželek mají spíše příslušníci mírumilovného islámského náboženství. Ale to by nebylo IN. Ale není si nač stěžovat, film vydělal a to je přece to hlavní.

Nejde samozřejmě jen o tento snímek, i v ostatních soudobých akčních filmech hollywoodské produkce jsou dnes hlavními hrdiny ekologičtí aktivisté z neziskovek nebo vědečtí pracovníci, kteří se dozvídají tu správnou pravdu od zapálených aktivistů, přesněji aktivistek, aby to mezi hlavními postavami mohlo jiskřit.

A bojuje se za zelenou planetu, oteplení a lásku pro všechny (někdy mám dojem, že se neotepluje jen planeta).

Tak už se těším na další akční hitovku s nenápadnou vymývárnou mozečků a hlavně správně pokrokovým scénářem odpovídajícím mentalitě 15 letého adolescenta.



zpět na článek