28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

GLOSA: Televizní krize?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Šišková 3.2.2011 14:49

Zatím

Zatím se člověk ze svých dějin nepoučil. Přesto to vypadá, že spěje ku předu.I když kdo ví...Kde je v nekonečném prostoru vpředu a kde vzadu...?

Tak snad ještě jednou Werich:Dokonalost je znamenitá věc, ale má jednu vadu. Věští konec.

L. Šišková 3.2.2011 14:48

můra

Blbec je jak můra, moudrý nedůvěřivý. Vyjde to na stejno: oba se popálí o plamen svíčky.Naštěstí, že tu ještě budu něco řešit za 40 let, příliš nehrozí.

O TEMPORA!O MORES! Lamentoval už Cicero.

(Taky jej nejpíš děsila představa rozpadu jím uznávaných hodnot (a možnost božích trestů, či trestu bohů...A to mu bylo jen něco málo po 40-tce.Tedy méně zkušený i méně osifikovaný.)

L. Šišková 3.2.2011 14:46

Ovšem...

Ovšem jen do času než je masami vstřebán a vznikne nová „dekadence“.Nedělala bych si iluze, že po 40-ti letech vstoupíme do téže řeky.

Spíš odhaduji, že za 4o let budou rep a metal stejná starina jako dnes dechovka,na ulicích budou problémy s přiblblou neokomunistickou mládeží křísící Stalinismus a „supr“ zakázanou komunistickou literaturu.

L. Šišková 3.2.2011 14:44

O TEMPORA! O MORES!

Masová zábava sebou automaticky nese(v lepším případě) průměrnost. Čím je člověk starší,tím víc toho viděl a tím víc ho opakovaný průměr nudí a otravuje.A tak nám v určitém věku nezbývá, než se vyčlenit z davu konzumentů kvantity a pídit se po kvalitě,nebo rezignovat a doufat,že nás zachrání Alzheimer,případně si něco vytvořit samoobslužně.

Masovou kulturou lze sice masírovat masy, ale pokrok a novum je vždy tvořen odporem a opozicí.

L. Šišková 3.2.2011 14:41

Ach jo.

Esmeraldy jsem vzala na milost, když jsem zažila prudkou hádku v domově důchodců. Asi deset starších klientů od emeritního p.profesora po emeritní pí.uklízečku se vášnivě přelo o aktuálním dílu jakéhosi šíleně akčního seriálu. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopila,že jde o telenovelu, kde nevidíte 30 dílů,a stále jste v obraze.

Odložit některé rodinné příslušníky u úchylných zábav typu F1 bývá někdy bezpečnější,než je pustit za volant na zimní neudržované komunikace.

Ostatně i já si dopřeji poslechu kdysi dekadentní Polské krve nebo nemravných Štraussových valčíků.

L. Šišková 3.2.2011 14:40

Je to bída.

Televize není nepřítel,dá vypnout,říkával Werich.

I tak nevím, co mě v ní otravuje víc.

Márie, Esmeraldy? Steloni, Švarcenegři, Segalové?

Fotbal,Formule1? Klouzání se z kopců nebo škrábání se na ně?

A co mě teda baví? Neřeknu!Mohli byste se cítit vůči mně stejně nadřazeně, jako se cítím nadřazena já všem nadšeným divákům výše uvedených „zábav“.

P. Boublíková 19.12.2010 13:48

Souhlas s předřečníky

Česká (československá) kultura na tom za totáče nebyla tak tragicky, jak autorka glosy líčí. Něco bylo hůře dostupné, např. kvalitní zahraniční filmy., bylo nutné chodit do Filmového klubu, v běžné distribuci se nevyskytovaly. Ale je teď v televizi něco podobného, jako byly například slovenské pondělky? (na rozdíl od pana Matouška Dietla nemusím:-) )

A zakázaná literatura? Nebylo toho málo, co jsem si po roce 1989 s chutí přečetla - ale zase toho nebylo tolik, kolik jsem si představovala. Nebudu nikoho jmenovat, abych neurážela - ale hodně tzv. zakázaných autorů psalo věci, které by mi opravdu nechyběly, ani kdyby napsány nebyly.

T. Kohout 19.12.2010 3:05

lži

60. léta byla vrcholem kulturnosti v této kotlině. Na tuto úroveň se, obávám, již nikdy nedostaneme. A k tomu nám tahle paní chce navíc vymývat mozek, asi mladým lidem, kteří ty časy nezažili. A teď se jim servírují články o banánech, rohlících a k tomu tohle. To je téměř úchylné.

V. Kún 18.12.2010 23:19

Nesouhlasím s Vámi, paní Pospíšilová.

Paní Pospíšilová, nebuďte trapná. Já celé to období prožil a pamatuji, s vyjímkou relativně krátkého období to byla zlatá éra české kultury. České knihy, české filmy, české Večerníčky a pohádky, dětská literatura, divadelní hry a scénografie, české sklo, Expo 58  Brusel a další světové výstavy, desetitisícové i padesátitisícové náklady knih - a to i poezie! - atd., jsou toho důkazem. Nemluvě o cenách vstupenek či knih, vzhledem k tehdejším mzdám hluboce podhodnoceným. A nikdo - jak píšete - nevydával kulturu za nějaký buržoasní přežitek, dokonce ani ten Nejedlý ne. I ze zapadlých JZD se pořádaly zájezdy do divadel, byť ne na Ionesca, ale ti lidé by se jinak do divadla za celý život nedostali, a najednou za ním jezdili. A nemuseli se přitom dívat na nahé, močící a dokonce naturalisticky souložící herce, jako dnes. - Tak proč ta létal pomlouváte? Ulevila jste si?

P. Kylchap 18.12.2010 18:15

Dámo,

Vy jste si před psaním šlehla?

P. Janoušek 18.12.2010 16:22

Dovolím si...

...nesouhlasit. Zapomněla jste na Cimrmany, Sklep, Ypsilon, Semafor, Spirituál Kvintet a jsou další a další. O knihách nemluvě.

Vidíte to příliš černě. Aby vznikla kvalita, která se moc neprodává, musí přijít kvantita, která se prodává. Aby na kvalitu vydělala.

J. Pospíšil 18.12.2010 17:04

Re: Dovolím si...

Myslím, že to tak docela není. Ti,  kteří preferují kvantitu nad kvalitou, vydělané peníze  na kvalitu nedají, nejsou totiž kvalitní kultuře nakloněni.

P. Janoušek 18.12.2010 20:41

Re: Dovolím si...

Myslel jsem to tak, že aby nakladatel mohl vydat kvalitu, a ví, že se nebude moc prodávat a bude v nižším nákladu, sepíše smlouvu s Vieweghem (jestli jsem to napsal špatně tak pardon), jehož knihy se prodají i kdyby to byla sebevětší pytlovina. No a z vydělaného může zadotovat to míň prodejné, ale asi kvalitnější.

P. Janoušek 18.12.2010 20:44

Re: Dovolím si...

Omlouvám se. Přečetl jsem si to lépe, Váš příspěvek. Jistě máte pravdu, že jsou tací, kteří ty peníze nedají. Ale také jsoi tací, kteří je dají. Samozřejmě, je jich méně.

M. Matoušek 18.12.2010 14:29

Vyprázdněnost kultury

Je dnes daleko větší,než za tzv.socializmu,či chcete-li,za bolševika či az zločinného režimu.Dnes nám Tv týden co týden téměř denodenně zásobuje škvárem nízkonákladových seriálů.O kvalitní pořad v Televizi zavadit,zázrak se stát.Dietlovo seriály jsou pro svoji úroveň dnes nedosažitelné.Písničky měly krásné texty a melodie,do TV byli vpuštěni jen řádně upravení zpěváci a zpěvačky.Pokud jde o vyjadřovací schopnosti tehdejších hlasatelů,převyšují ty dnešní o dvě třídy.Vulgarita ovládá řadu programů,je možné slyšet slova jako prdel,hovno,považuje se to za normální projev.Už se ani nepamatuji na pěkný oddechový pořad v televizi.Závidím němcům jejich hudební pořady na MDR každý pátek či sobotu.

J. Bakulová 18.12.2010 9:10

kultura

za socialismu byla velmi rozporuplná, ono se skutečně mnohé podařilo, třeba filmy v 60. létech. Bylo to jaksi navzdory režimu, některá vydavatelství potichu pracovala na edičních plánech, které by mohly být předmětem závisti i teď- Ano, i já se pamatuji třeba na Daleko od Moskvy, Čapajeva, Ona brání vlast (mimochodem na tom filmu jsem se nasmála jak snad nikdy na ničem) s Tichým Donem s vámi nesouhlasím, to je krásný román, taky za něj Šolochov získal Nobelovu cenu. Neodvažuji se soudit kulturu dnešní, nemohu se na ni plně účastnit. Myslím ale, že je velmi pestrá a kdo chce, tak si vyhledá kvalitu. Hovoříte o televizi, to je jen spotřební zboží, výjimečně povýšené na umění. A bylo tomu tak vždycky, v socialismu jako teď.

J. Čapková 18.12.2010 8:41

kultura za socialismu

Mám z té doby skvěle vybavenou knihovnu, spoustu svazků světové literatury za minimální cenu. Dnes si chodím vypůjčovat  knihy do veřejné knihovny, protože na tyo které mám zájem mé finance nestačí.  V televizi jdou kvalitní programy na Čt 2, ale většina zábavných programů na  čT1  nejsou nic moc, dalo by se to vyjádřit, že to jsou sr... To neustálé pomlouvání odešlého už je docela protivné a pod úroveň,