18.4.2024 | Svátek má Valérie


GLOSA: Snobský Febiofest?

30.3.2017

Před pár dny začal svátek příznivců nemainstreamového filmu, Febiofest. Patříme s kamarádkou k jeho příznivcům již dlouhá léta a vždy jsme si vybraly řadu filmů, které se pak většinou v českých kinech nepromítaly. Letos nás ale čekalo nemilé překvapení: jediná projekce filmu „Naprostí cizinci“ na Andělu, kterou jsme chtěly navštívit, byla přímo provázána s nákupem moderované večeře, a byly jsme tedy postaveny před nesnadný výběr: buď si koupíme vstupenku i s jídlem za 1.800 Kč a půjdeme do kina na Andělu, nebo se pojedeme podívat na film až na Černý most. Jen pro informaci: já jsem vegetariánka ze Žižkova a kamarádka bydlí až za Stodůlkami.

Obecně vítám možnost zakoupit si na festivalu občerstvení z jiné než běžné „multiplexové nabídky“, ale podmiňovat zakoupení vstupenky nákupem čehokoliv dalšího bez možnosti jiného výběru mi připadá stejně unfair, jako kdybyste si šli do nejbližšího obchodu koupit ke snídani rohlíky, ale prodali by vám je pouze s pračkou Miele, a pokud by se vám to nelíbilo, museli byste jet do jiného obchodu – přes celé město.

Na můj email s výhradou, směřovaný na několik osob z organizačního týmu Febiofestu, mi přišla nic neříkající odpověď s marketingovými žvásty, a na další email mi už neodpověděl nikdo. Prostě si koukej koupit večeři připravenou kuchaři z michelinských restaurací, nebo hybaj na Černý most.

Nejde o to, že na vstupenku nemám. Peníze mám, ale nedám. Jde totiž o princip – pro mne je Febiofest svátek filmu, nikoliv drahého obžerství.

Takže se chystám, že za chvíli vyjedu na Černý most. A příští rok si návštěvu Febiofestu asi odpustím úplně...