19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

GLOSA: Proti gustu žádný dišputát

Tento článek je pohledem kulturního diletanta. Chci v něm reagovat na odhalení pomníku československých letců v Praze, který vzbuzuje takové emoce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 26.6.2014 18:28

Re: A maji Polaci take pomnik?

Diky, je jich opravdu dost a nektere jsou i velice zajimave, netradicni.

E. Sevrát 26.6.2014 13:55

Re: Děkuji za článek,

Žádná ostuda-nikdo nemusel nic zafinancovat,český pomník letcům je již několik let v Praze 6,poblíž Kulaťáku.Britská královna se mu při poslední návštěvě Prahy poklonila.Výše uvedený pomník byl financován z prostředků Britů (sbírky) dlohodobě žijících v ČR jako jistá symbolika jejich vztahu k ČR. Češi žádné problémy neobstarali,obstarala je tato britská minorita (cca 3000 lidí,kteří přispěli) i když v dobrém úmyslu.Důvodem problému není ani tak vlastní pomník,ale jeho umístění.Britská minorita trvala na umístění na Klárově,památkaři z mého pohledu správně byli proti.Ono kdyby to byl nějáký běžný pomník, tak by okolo toho takový humbuk nenastal. Ovšem tady vítězí emoce nad realitou.Gesto od britské minoroty je to jistě chvályhodné,ale trvat na konkrétním místě je již z jiného soudku.Je to podobné jako kdyby vám někdo věnoval staré pendlovky a trval na tom,že musí být na věky věků umístěny tam a tam.Trochu danajský dar.Pomník se mi nelíbí, je poplatný 19.století,ovšem můj názor není relevantní.Autorovi a některým přispěvovatelům se líbí,někomu se třeba líbí Santa Klaus či Kačer Donald,nic proti tomu.Ovšem o záboru,panoramatu a celkovému vyznění pomníku nemají rozhodovat amatéři.Od toho máme opravdu dobře placené odborníky,kterým nemám důvod nevěřit.Jako si na opravu vany nepozvu malíře pokojů tak dám na názor odborníků i v tomto případě.Takže doufám,že až emoce opadnou tak bude pomník přemístěn na vhodnější místo v širším centru.Zvláštní je,že takové emoce nevyvolalo umístění pomníku Winstona Churchilla na Žižkově,který je replikou pomníku z Londýna od světově uznávaného autora.A ten je umístěn v parku na náměstí-přejmenovaném W.Churchilla vedle VŠE,naproti penzijňáku-Domu odborů.A to místo není žádná turistická jednička.A jistě i W.Churchill se zasloužil o znovuobnovení ČSR.

J. Kraus 26.6.2014 12:46

Re: heh

Též se připojuji. Řekl bych, že je dnes skoro zázrak, když se podaří veřejně presentovat něco, co člověka neuráží a nezasahuje ho svoji vnitřní nečistotou až zrůdností.

P. Selinger 26.6.2014 12:26

Možná nerozumím "umění", zejména modernímu,

ale teno pomník se mi líbí a souhlasím s ním.  Naproti tomu jsem rád, že návrh architekta Petra Pinkase na monumentální sloup ve středu Pardubic jako pomník aviatika Kašpara  na zastupitelstvu pohořel. Sloup zatím na pardubické třídě Míru stát nebude Máme již v Pardubicích příšerných architektonických paskvilů dost.

R. Langer 26.6.2014 11:25

Re: heh

Napsal jste to i za mě, souhlas!

V. Kotek 26.6.2014 8:54

Re: A maji Polaci take pomnik?

Mají, a nejeden. A jelikož mají širou zemi, tak se i s pomníky řádně rozmáchli.

Příkladem vztahu ke svým letcům je například pojmenování sídliště v Krakově po 303. peruti.

Obrázky nejlépe zde - a je tam i ta „okřídlená orlice“ :-)

https://www.google.cz/search?q=pomnik+lotnik%C3%B3w+polskich&rlz=1C1GTPM_cs&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gb-rU_mvNoWZPfeOgZAO&ved=0CDoQsAQ&biw=1280&bih=909

T. Kočí 26.6.2014 8:46

Re: Děkuji za článek,

Horší je ta ostuda, neboť památník museli zafinancovat Britové.Češi obstarali ty problémy.

R. Gramblička 26.6.2014 8:40

heh

že je autor zhnusen, páč moderní umění nechápe, není jeho vina a není v tom zdaleka sám. Moderní "umění" je dnes těžké pochopit, o jeho estetice ani nemluvě - většinou nemá žádnou. Kde jsou ty doby, kdy nad uměním nebylo nutné tuze přemýšlet, kdy se člověk jen nechal opájet smyslovými vjemy.

Pomník se mi líbí také, protože zobrazuje a vyjadřuje něco konkrétní. Žádnej zhluk neforemních a neurčitých tvarů a křivek, nad kterými by se rozplýval tuze pokrokový "expert" moderního umění

P. Lenc 26.6.2014 8:16

Děkuji za článek,

i já považuji pomník za krásné vyjádření hrdinství našich letců.A útoky našich "uměleckých" kritiků mě opravdu nezajímají.

P. Sulc 26.6.2014 3:40

A maji Polaci take pomnik?

Co tam maji, okridlenou orlici ?