29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

GLOSA: Opravdová pomlázka

Domníváte se, že Velikonoce, později „svátky jara“ a teď znovu Velikonoce bychom měli slavit s úctou k tradicím, s obdivem k folkloru, a studujete význam všech symbolů pojících se s těmito svátky?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
C. Hulka 11.4.2017 13:46

Chce to kosikarskou vrbu

to se jinak plete nez z tech zelenejch klacku obycejny vrby.

Kosikarska vrba ma casto hnede proutky a krasne se s ni dela.

A. Alda 11.4.2017 10:03

Naprosto nesouhlasím.

Pomlázka musí být úplně čerstvá, z právě (v sobotu) nařezaných proutků, aby jarní mízu předala dívkám a pomladila je tak. Proto také "výprask" pomlázkou nebolí - je tak měkká a ohebná, že to prostě nešvihne a žádná jelita neudělá. Ihned se ohne.

A na Velikonocích je předkřesťanské pouze to, že je zavedli Židé jako připomínku svého útěku z Egypta. Před křesťanstvím u nás žádné velikonoce (tedy velká noc) nebyly. Keltové měli svůj jarní svátek, Germáni měli svůj jarní svátek a Slované měli hned dva jarní svátky. Slované slavili Moranu: když se lámaly ledy, vynášeli Moranu čili smrtku a házeli ji do vody. A pak měli další jarní svátek, kdy slavili Vesnu, a to bylo někdy na přelomu dnešního dubna a května, záviselo to nikoli na fázi Měsíce, ale na rozkvětu některých stromů (třešně tu tehdy ještě nebyly!).

Velikou noc, Velikonoce, k nám přinesli až křesťané.

J. Vozábalová 11.4.2017 0:44

Tak to bych si dovolila hrubě nesouhlasit!

Tedy aspoň co se pomlázky týče, nikoli toho, že velikonoční pondělí patří do tradice již předkřesťanské - to ano, křesťanské Velikonoce vrcholí nedělí - oslavou zmrtvýchvstání Krista. Ale o to mi teď nejde, jde mi o pomlázku.

Samozřejmě se obyčejně plete z proutků, jejichž počet je dělitelný čtyřmi, ale v mnohých krajích (zvláště na Moravě) se pletou pomlázky mnohem složitějším způsobem. Takovou z osmi, dvanácti či šetnácti umí (skoro) každý vesnický kluk (nebo táta).

Ale především: Pomlázka není "košíkářské zboží"! Na pomlázku se používají ČERSTVÉ vrbové proutky (případně i jiné čerstvé proutky), žádné "proschlé, máčené, vařené, loupané, apod.". Pomlázka se plete z čerstvých proutků, protože jejím úkolem je POMLADIT (pomlazení - pomlázka) - pomladit dívky a ženy, které jsou jí vyšlehány. Na takový úkol musí mít pomlázka sílu čerstvých prutů, prutů po jaru pučících, ne nějakých od podzima uleželých, vhodných tak na koš nebo nůši. A už vůbec takový úkol nemůžře zvládnout bužírková pomlázka ze supermarketu.

A. Bocek 11.4.2017 6:58

Re: Tak to bych si dovolila hrubě nesouhlasit!

pomlázka, vařecha, jalovec, trochu vody, trochu voňavky a hurá za děvčaty ať nám neuschnou.

V. Kotas 11.4.2017 8:04

Re: Tak to bych si dovolila hrubě nesouhlasit!

Nyní ještě přesvědčit dívky, ženy, že dostat pomlázkou, je pro jejich dobro. Takových, které to vědí a ctí, je pomálu !

J. Vozábalová 11.4.2017 9:52

Re: Tak to bych si dovolila hrubě nesouhlasit!

Tak to u nás v rodině to vědí všechny, ale pravda, my vyznáváme rovnoprávnost (se všemi přirozenými rozdíly) a ne genderovou vyrovnanost. U nás by se každá nevyšlehaná cítila opomenutá, jako že na ní už nezáleží, že ona už pomladit nepotřebuje a může klidně uschnout.