Neviditelný pes

GLOSA: Menzel s klikou

12.9.2020

Zemřel muž umožňující vnímat nuance totality

Jiří Menzel a jeho filmy patří do společenské paměti. Těžko najít člověka, který by neznal scény z jeho Ostře sledovaných vlaků, Rozmarného léta, Postřižin. Je tu ale i něco širšího. Loni byl vypuzen z Harvardu právník Ronald Sullivan. Jakobíny popudilo, že přijal nabídku obhajoby Harveyho Weinsteina, hlavního padoucha z aféry MeToo. Sullivan marně říkal, jak důležité je pro justici obhajovat „nepopulární obžalované“. Což připomnělo Menzelův hrabalovský film Skřivánci na niti. Bývalého prokurátora, jenž „byl odejit“ z justice do hutí, neboť tvrdil, že obhajoba není součástí obžaloby.

Takto, v jemných a srozumitelných dávkách, Menzel podával totalitu, v níž žil. Měl kliku, že se narodil v roce 1938. Těžil z toho, čemu Helmut Kohl říkal milost pozdního narození. Jen o dekádu starší Milan Kundera dospíval v době, jež přinesla brutální stalinismus i tvrdé nástrahy. Podle mnohých ho jedno selhání, i když stále nevyjasněné, doživotně poznamenalo. Menzel dospíval v době, jež ho tak vyhrocených dilemat ušetřila. A jakobínskému rozsudku či ostrakizaci se vyhnul.

Když absolvoval FAMU, právě se otevírala tvůrčí svoboda i svět. Ve svých 28 letech získal Oscara za nejlepší zahraniční film. Byla to cesta, kterou mu mohli závidět i mnozí souputníci na svobodném Západě. Což ovlivňuje i černobílé vnímání totality. Zákon o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu říká, že v Československu totalitní režim panoval od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989. Má to nepominutelný význam pro restituční i jiné požadavky. Ale tento – ani jiný – zákon nemůže určovat tak minuciózní věci, jako je pocit či možnosti tvůrčí svobody 60. let.

Menzelova štěstěna se nemálo opírala o dobu narození, o to, že na startu své dráhy poznal totalitu v tak jemné formě, že se ani o totalitě nemluvilo, že byl ušetřen tvrdých dilemat ve skutečně brutální době. Menzel nebude ikonou těch, kteří milují černobílý svět a morální soudy. Ale pomůže vnímat totalitu těm, kteří volí nuancovanější pohledy.

LN, 9.9.2020



zpět na článek